"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Birsen Kocataş: Muğla’nın yönetiminde kadınlar söz sahibidir

  • 8 Mart 2021


Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?

Birsen Kocataş: Muğla’nın nüfusu, 1.000.773'tür. Bu nüfusun 508.504’ü erkekten ve 492.269’u kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise, %50.81’i erkektir, %49.19’u kadındır. Belediyemiz sınırları içerisinde yer alan ve sadece ev kadını olan kadınların sayısı konusunda şehrimizde kırsalda yaşayan ve tarla işleriyle uğraşan kadınlar nedeniyle sağlıklı bir rakama ulaşamıyoruz. %55 nüfusu kırsalda yaşayan Muğla’da kadınların çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır. 

Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?


Birsen Kocataş: Sevgi, hoşgörü ve güler yüzün şehri Muğla’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleriyle haklarını birçok Avrupa ülkesinden önce alan kadınlar olarak her platformda sesimizi duyurabiliyoruz. Yerel yönetimler olarak büyükşehir belediyemiz bünyesinde her kademede kadın istihdamı yapıyor, erkeklerin egemenliğindeki iş dalları dahil olmak üzere kadınlara pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. 2014 yılında büyükşehir olan Muğla’da kadın şoför istihdamıyla ulusal haber kanallarına çıkan belediyemiz, tarımsal üretimde de kadın üreticilere destek vermektedir ve onların kendi gelirlerini kazanmasını sağlamaktadır. Alım garantili çiçek üretimiyle 20 milyon çiçek üretimine ulaşan Muğla’da bu üretim, kadın emeğiyle büyümüştür. Tarımdan sağlığa, spordan kültüre kadınların toplumsal hayatta daha fazla rol almasını sağlıyoruz. Kadınlar için Anıtkabir’e ziyaret düzenledik ve olumlu geri dönüşler aldık. 

Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Birsen Kocataş: Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yerel eşitlik düzeyinde çalışmalarımız var. Üst yönetimden en alt birimlerimize kadar kadın-erkek istihdamında eşitlik gözetiyoruz ve adil davranıyoruz. 

Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Birsen Kocataş: Belediyemiz, STK’larla sürekli iletişim hâlindedir. Karşılıklı işbirliği içerisindeyiz. Örneğin, kadın üretici kooperatifleriyle, üyelerinin tamamı kadınlardan oluşan Morpedal Derneği gibi kadın örgütleriyle de sürekli işbirliği içerisindeyiz. Özellikle kadın üreticilerden oluşan kooperatiflere önem veriyoruz. Örnek tarım bahçeleri oluşturuyor, katma değeri yüksek ürün elde ederek bunların pazarlanmasında destek veriyoruz. 

Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Birsen Kocataş: Belediyemiz bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği birimimiz yok. 


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Birsen Kocataş: Muğla Büyükşehir Belediyesi kadrolarında 1.420 kadın personelimiz çalışmaktadır. Muğla Büyükşehir Belediyesi yönetim kadrosunda genel sekreter yardımcısı, teftiş kurulu, hukuk müşavirliği, daire başkanları kadrolarının yarıdan fazlası kadınlardan oluşmaktadır. Muğla’nın yönetiminde kadınlar söz sahibidir. 

Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Birsen Kocataş: Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi, yasa gereği ilçe belediyelerinden gelen meclis üyelerinden oluşmaktadır. İlçelerde alınan oy oranına göre ilçe belediyeleri meclisimize üye göndermektedir. 68 meclis üyesinden 10’u kadındır, 9’u CHP’lidir.



Önerilen Haberler