"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Duygu Adıgüzel: Kadınların toplumsal yaşama katılmasını desteklemek için çeşitli projeler geliştirmekteyiz

  • 8 Mart 2021


Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?


Duygu Adıgüzel: Belediye sınırları içerisinde kadın istihdamına yönelik özel bir çalışmamız yok. İstihdama yönelik İşkur üzerinden çalışmalarımız oluyor. Engelli bireylere yönelik Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi’ndeki istihdam ofisimizde başvurular almaktadır.


İlçemizde ikamet eden, ev kadını olarak nitelendirilen kadınların verisi ne yazık ki bulunmamaktadır. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden destek alan, sosyo-ekonomik açıdan imkânları kısıtlı olan kadınların verisini tutabiliyoruz, ancak bunun için de kadınların bizlere ulaşması gerekiyor.


Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?


Duygu Adıgüzel: Kadıköy Belediyesi olarak kadınların toplumsal yaşama katılmasını desteklemek için çeşitli projeler geliştirmekteyiz. 


Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Kadın Dayanışma Birimi tarafından psikolojik danışmanlık ve hukuki danışmanlık hizmeti verilmektedir. Şiddete maruz kalan kadınlara yönelik sığınma evi, kadın yaşam evleri ve Alo Kadına Şiddet Hattı desteğimiz bulunmaktadır. Kadınları güçlendirmeye yönelik Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı, Kadın Sağlığı Eğitim Programları,  Flört Şiddeti Farkındalık Atölyesi çalışmaları yapılmaktadır. Kadıköy Belediyesi projesi olup kadın dayanışma örneği olan, kooperatifleşme süreci tamamlanan ve daha sonra devrettiğimiz Potlaç Kadın Kooperatifi de kadınları ekonomik açıdan güçlendiren, kadınların toplumsal yaşamda daha çok var olmasına katkı sunan çalışmalarımızdandır.



Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı? En önemli üç hedef nedir?



Duygu Adıgüzel: 21 Kasım 2015 yılında Kadıköy Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi, kendi imkânlarıyla ve katılımcı yöntemle “Yerel Eşitlik Eylem Planı” çıkaran ilk belediye olmuştur. “Yerel Eşitlik Eylem Planı”nın akabinde 2016 yılında Kadıköy Belediyesi bünyesinde Toplumsal Eşitlik Birimi kurulmuştur, yeni bir eylem planı çalışması yapılmamıştır. Toplumsal Eşitlik Birimi’nin stratejik planda kendisine ait hedef ve faaliyetleri bulunmaktadır ve eşitlik çalışmaları yürütülmektedir. 


Toplumsal Eşitlik Birimi, toplumun tüm kesiminin gözetildiği ve farklılaşan ihtiyaçlarının karşılandığı, yaşam haklarına saygılı bir kent olma amacıyla sosyal politika çalışmalarının toplumsal eşitlik perspektifinden kurumsallaşmasını hedeflemektedir.   



Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Duygu Adıgüzel: Toplumsal Eşitlik Birimi, sosyal politika alanında çalışmalar yapan tüm sivil toplum kuruluşlarıyla iş geliştirmeye çalışmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kırılgan grupların güçlendirilmesi için yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’yla Kadın Sağlığı Seminer Programı,  Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’yle Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’yle Flört Şiddeti Farkındalık Atölyesi ve Çocuğun Bedensel Söz Hakları Semineri, Anne Çocuk Eğitim Vakfı’yla Anne Destek Programı ve Baba Destek Programı çalışmaları yürütülmektedir.


Cinsiyet Eşitliğini İzleme Derneği, Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği, Birleşmiş Milletler Kadın Konseyi, Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’yle araştırma, iş geliştirme ve kamusal görünürlük çalışmaları yapılmaktadır. 


Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Duygu Adıgüzel: 2015 yılında gerçekleştirilen Yerel Eşitlik Eylem Çalıştayı’nın akabinde 2016 yılında toplumun tüm kesimlerine yönelik sosyal politika çalışmaları yürütmek hedefiyle kurulan Toplumsal Eşitlik Birimi, çalışmalarına Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde devam etmektedir. Kadıköy Belediyesi olarak düzenlediğimiz 2020-2024 yılına ait stratejik planımızda Toplumsal Eşitlik Birimi’nin faaliyetleri de yer almaktadır ve birimin kendisine ait bir bütçesi de bulunmaktadır. 



Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Duygu Adıgüzel: Kadıköy Belediyesi’ndeki 2.850 çalışanımızdan 937’si kadındır. Yönetici pozisyonunda, dört başkan yardımcısının biri kadın, 26 müdürün de 16’sı kadındır.


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?

Duygu Adıgüzel: Kadıköy Belediyesi’nde 13 kadın meclis üyemiz bulunmaktadır. 12’si CHP’li olup 1’i AKP’lidir.




Önerilen Haberler