"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Elif Köse:Kadın kooperatifi sayesinde istediğimiz hedefe ulaşacağız

  • 8 Mart 2021



Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?


Elif Köse: Bununla ilgili henüz elimizde veri yok, fakat Safranbolu’da “Derman” adıyla bir ekip kurduk, bu ekip ilçemizde çalınmadık kapı bırakmayacak. Kapıları çalınan vatandaşların istekleri ve şikâyetleri alınırken aynı zamanda aile durum bilgileri de tespit edilecek. Böylece sorunuzun cevabı olan rakamlara da ulaşacağız.  


Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?


Elif Köse: Safranbolu özelinde kadınların hayatın her alanında yer almasını hedefleyen projeler hazırlıyoruz. Pozitif ayrımcılık yapmaktan çekinmiyorum, çünkü Safranbolu gibi nüfusu 60.000’nin altında olan ilçelerde rastlanan çekimserlik burada da mevcut. Bu sebeple kadınların bir bölümü geleneksel anlayışın baskısı altında kalıyor. Üzerimizdeki toplumsal baskının kaldırılması için mutlaka teşvik edilmememiz gerekiyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’da ticaret yapan onlarca kadın var. Bizim amacımız, daha fazla sayıda kadının iş hayatında ve sosyal hayatta varlık göstermesini sağlamaktır. Bu sorunu çözmek için önemli bir adım attık ve “Kadın Kooperatifi”ni kurduk. Umuyorum ki, kooperatif sayesinde istediğimiz hedefe ulaşacağız.


Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Elif Köse: Aslında bu sorunun yanıtını bir önceki sorunuzda verdim. Biraz daha açmak gerekirse, yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının statüsünün güçlenmesi için izlenmesi gereken yol haritası bağlamında öncelikle kadının eğitim, sağlık, istihdam, yönetim mekanizmalarına katılım sağlamasına öncülük etmektir. Biz bunu “Kadın Kooperatifi” sayesinde başaracağız. 


Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Elif Köse: Şu anda STK’larla ortak bir çalışmamız yok. Yeni kurduğumuz kooperatifle ve belediye olarak çalışmalara başladığımız zaman STK’larla da işbirliği yapacağız.



Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Elif Köse: Şu anda böyle bir birimimiz mevcut değil. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde bir çalışma yapmayı planlıyoruz. 


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Elif Köse: Safranbolu Belediyesi’nde 84 kadın personel mevcut. Beşi yönetici pozisyonunda. Göreve geldiğim 2019 tarihinden bu yana ihtiyaç duyulan birimlerde kadınların çalıştırılması konusuna özen gösterdik ve yine yöneticilerimizi de bu doğrultuda görevlendirdik. Özellikle kadın idarecilerimizin sayısını artmasını sağlamaya çalışıyoruz. Belediye Başkan Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Müdürü, İnsan Kaynakları Müdürü, Hukuk Müdürü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü kadın yöneticilerden oluşuyor. 


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Elif Köse: Belediye meclisimizde biri CHP’li olmak üzere 4 kadın meclis üyemiz mevcut. 





Önerilen Haberler