"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ercan Orhan: Sosyal Yardımlara ve Dayanışmaya Çok Önem Veriyoruz

  • 8 Mart 2021


Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Ercan Orhan: Artvin’in Yusufeli ve Murgul ilçeleri hariç bütün yerel yönetimleri bildiğiniz gibi sosyal demokrat belediyelerde. Bu anlamda elimiz çok güçlü. Gerek Artvin Belediyesi’yle gerek diğer ilçe belediyelerimizle dayanışma ve koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. İş makinesinden yapılan projelere kadar yardımlaşmamız sekteye uğramadan devam ediyor.


Diğer partilerden olan yerel yönetimlerle alakalı da bugüne kadar büyük bir sıkıntı yaşamadık. Biz Borçka Belediyesi olarak zaten particilik yanlısı değil, hizmet yanlısıyız. Bu anlayışla halkına hizmet eden, şeffaf olan, kullandığı paranın hesabını veren herkesle buluşuruz, konuşuruz ve yardımlaşırız.


Sadece Artvin Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle değil, aynı zamanda İstanbul ve Ankara gibi büyükşehir belediyeleriyle de temas ve diyalog hâlindeyiz. Büyük kentlerde yaşayan iş insanlarımızın kapısını Borçka için çalmaktan çekinmiyoruz. Borçka’nın kaynakları belli ancak yapmak istediğimiz önemli projelerimiz var, bunlar için yukarıda belirttiğim kriterlerde herkesle görüşürüz, herkesin kapısını çalarız. Çünkü biz kendimiz için değil, ilçemiz için çalışıyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


Ercan Orhan: Pandemi koşulları kalabalık toplantılar yapmamızı engelliyor. Buna rağmen ilçemizdeki her türlü sorunu ve projeyi konunun muhataplarına ulaşarak çözmeye ve geliştirmeye gayret gösteriyoruz. 


Sokak hayvanlarıyla alakalı gönüllülerden oluşan bir ekiple birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Orman İşletme Müdürlüğü’yle Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi için de temaslarımız sürüyor.


Gençler ve kadınlar için ortak karar almak ve kararları alırken muhataplarıyla birlikte çözüme kavuşturmak önceliğimiz. Şu anda bir kent konseyimiz yok. Böyle bir yapıyı belediye eliyle yapmak yerine insanların kendilerinin oluşturmasını önemsiyoruz.

 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


Ercan Orhan: Yoksulluk ve yoksunluk içinde yaşayanlar, engelliler, çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, işsizler, evsizler… Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, keşke yoksulluk ve yoksunluk kavramları memleketimizde olmasa. Herkes evine ekmek götürebilse, kimse yatağına aç girmese. Ancak memleketimizde durum malum, özellikle de pandemi koşullarıyla birlikte yoksulluk ve yoksunluk derinleşiyor. Biz belediye olarak sosyal yardımlara ve dayanışmaya çok önem veriyoruz. Askıda fatura uygulaması gibi birçok projeyle ihtiyaç sahibi hemşerilerimizin sorunlarını çözmek için çabalarımız var. Ancak mesele bu şekilde çözülemeyecek kadar derin. Bu sorun Türkiye’nin genel ekonomi ve sosyal politikalarıyla doğrudan bağlantılı. Yani demokrasi ve ekonomi düzelmeden bu yardımlarla ancak günü kurtarabiliriz. Bu yüzden de sadece yerel yönetimlere değil, merkezi yönetime de büyük işler düşüyor.


Pandemi döneminde bilgisayara ve internete erişimi olmayan öğrenciler için uzaktan eğitim sınıfı açtık. Sanırım bu sınıfı ilk kuran ilçeler arasındayız. Öğrenciler belediye binamızın içerisinde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak ara vermeden eğitimlerine devam etti. Yine ihtiyaç sahibi öğrenciler için tablet yardımında bulunduk. Bildiğiniz gibi ben bir öğretmenim. Borçka’nın bütün çocukları ve gençleri benim öğrencim. Onların herhangi bir şeyden eksik kalmaması için elimden geleni yapıyorum, yapacağım.


Kadınlarla alakalı çalışmalarda söz, yetki ve karar kadınların. Ben sadece usulen imzamı atıyorum. Belediye meclisimizdeki kadınlar ve gönüllü kadın arkadaşlar kendi hayatlarıyla alakalı kararları kendileri veriyor. 


Engellilerle ilgili konunun muhatabı derneklerle ve STK’larla işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Engelli vatandaşlara asansörlü engelli aracı temin etmek için kaynak yaratıp karşılayacağız. Engelsiz bir Borçka yaratmak çok zor değil, umarım bunu başaracağız ve engelli hemşerilerimize engel olan şeyleri hayatlarından çıkaracağız. 


Çok önemsediğim bir diğer projemiz ise, modern ahır projeleri. DSİ Bölge Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden talep ettiğimiz arazilerin bize tahsis edilmesinden sonra modern ahır projesiyle 6 ay köyde, 6 ay Borçka’da yaşayan vatandaşların zarar etmesini önlemek, hayvanlarından aldıkları süt ve süt ürünlerini değerlendirmelerini sağlamak amaçlarımız arasında. Aynı zamanda aile ekonomisine katkı sunmayı planlıyoruz.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?


Ercan Orhan: Borçka’nın uzun yıllardır çözülemeyen içme suyu problemi vardı. Musluklarımızdan çamur akıyordu. Bunu ortadan kaldıracağız demiştik. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren öncelikli olarak bu sorunu çözmeye odaklandık. Mevcut arıtma tesisimizdeki tadilatla ve yenilemeyle ilçemizin musluklarından temiz ve içilebilir suyu akıttık.


Şu anda da yeni su arıtma tesisi ve altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalar sırasında bazı arızalardan kaynaklı su kesintileri yaşanıyor. Altyapı çalışmalarımızın neredeyse sonuna yaklaşıyoruz. Sabırlarından ötürü hemşerilerime bir kez daha teşekkür ederim.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?


Ercan Orhan: Şu anda yeni başladığımız ve bir yıl içerisinde bitirmeyi hedeflediğimiz Borçka Yaşam Vadisi Projesi var. Projeyle Çoruh Nehri kıyısında atıl durumda bulunan yaklaşık 10 dönümlük alan Borçka halkının sosyal yaşamına katkı yapacak. Yaşam Vadisi’nde 800 metre bisiklet yolu, 800 metre yürüyüş yolu ve 4 dönüm yeşil alan bulunacak. Ayrıca Devlet Su İşleri’nin belirleyeceği şekilde Yaşam Vadisi içerisinde asma köprü de yer alacak. İnsanımız nefes alacak. Borçka, yaylaları ve meralarıyla zaten saklı bir doğal cennet. Ancak ilçe merkezimizde insanların dinlenebileceği, nefes alabileceği ve spor yapabileceği alanlara da ihtiyaç var. Projenin sosyal hayata katkısı dışında o bölgede bulunan öğrencilere de katkısı olacak. Yaşam Vadisi sayesinde öğrenciler trafikte sıkışmadan, Yaşam Vadisi’nden geçerek ulaşımı rahatlıkla sağlayabilecek. 


Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana “ben yaptım oldu” zihniyetinden uzak durduk. Hangi alanda çalışıyorsak, o alanın uzmanlarıyla ve muhataplarıyla fikir alışverişinde bulunduk. Yaşam Vadisi Projesi’nde de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ndeki hocalarımızla sürekli işbirliği içerisindeyiz. Bu anlamda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden hocalarımız Doç. Dr. Banu Bekçi’ye, Dr. Çiğdem Bogenç’e ve inşaat mühendisi dostum Selman Yıldırım’a projelendirme sürecindeki katkıları için teşekkür ediyorum.


Yaşam Vadisi Projesi’nin yanında Meydan Düzenleme Projesi’yle ilçe estetiğine uygun modern bir ilçe meydanı oluşturacağız. Altyapı çalışmalarının bitmesinin ardından projeye başlayıp bu dönem bitirmeyi hedefliyoruz.


Halk Ekmek Fabrikası için arazi arayışımız sürüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’yle uygun alan için temaslarımıza devam ediyoruz. Halk Ekmek hayata geçtiğinde Borçka halkı ucuz ve kaliteli ekmeğe erişecek.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


Ercan Orhan: Bugün hangi belediyeye gitseniz, özellikle muhalefet partilerindense, ilk sıkıntı elbette ekonomi. Ekonomik açıdan yerel yönetimlerin daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Merkezi hükümetin parti ayrımı yapmadan, halkın faydasına olacak her projeye destek vermesi gerekiyor. Biz burada su tesisi yapıyoruz da suyu bir tek CHP’li, İYİ Partili mi içiyor? Siyasi görüşü ne olursa olsun, biz bütün Borçkalıları nasıl aynı görüyorsak, eşit hizmet veriyorsak, devletimiz de bütün belediyeleri aynı şekilde değerlendirmeli, bu sayede daha güzel günler göreceğimize inanıyorum.




Borçka Belediyesi Kurumsal Yapı


Çalışan Sayısı: 161 


Birimler: Mali İşler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar Servisi, Emlak Servisi, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü, Su İşleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, Ruhsat Servisi.


Bütçe: 15.000.000,00 TL


Stratejik Hedefler: Borçka’da oluşan zenginliğin bir avuç siyasetçinin ya da yandaşın cebine rant olarak değil, tüm Borçkalılara hakça dağıtılmasını sağlayacağız. Tüketen ve israf eden değil, her alanda üreten ve nitelikli istihdam yaratan bir belediye için çalışıyoruz. Yenilikleri ve akıllı teknolojileri Borçka’nın doğasına ve kültürel mirasına ihanet etmeden hayata geçiren belediye için çalışmalar yürütüyoruz. Merkezde trafik ve otopark sorunun olmadığı, içilebilir suya rahat ulaşabildiği bir ilçe için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


 

 

Ercan Orhan 

 

Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi’nden öğretmen olarak mezun oldu. Borçka’nın Çifteköprü Köyü’nde göreve başladı. Öğretmenlik hayatına 1994 yılından 2005 yılına kadar Sinop-Ayancık, Artvin-Borçka ve Ankara’da devam etti. 2005 yılında Borçka’ya geri döndü. Borçka’da Meryem Acar İlköğretim Okulu ve Yeniyol İlköğretim Okulu’nda müdürlük görevini 2018 yılına kadar sürdürdü. Evli ve üç çocuk babasıdır.





Önerilen Haberler