"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: Her projemizi kadınlar için, kadınlarla birlikte gerçekleştiriyoruz

  • 8 Mart 2021



Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?


Filiz Ceritoğlu Sengel: Toplumsal cinsiyet eşitsizliği başta olmak üzere tüm toplumsal eşitsizliklerin sosyal belediyecilik anlayışımız doğrultusunda giderilmesi amacıyla belediyemizin Mart ayı meclis toplantısında oybirliğiyle kabul ettiğimiz Eşitlik Birimi kurulması ve Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlanması kararlarının hayata geçirilmesinin en önemli ayağını ilçemizdeki tüm toplumsal kesimlerin önümüze koyduğumuz hedefler doğrultusunda toplumsal verilerin toplanması oluşturuyor.


Bu amaçla ilçemizde gerçekleştirilecek ve sürekli hâle getirilecek tam tarama saha araştırması, hem ilçemizde yaşayan vatandaşların durumunu çok yönlü olarak anlamamıza hem de saptadığımız ihtiyaçların giderilerek sorunların hızlı ve kalıcı olarak çözülmesine olanak sağlayacaktır. Sosyal belediyeciliğin hayata geçirilmesinde rakamsallaştırılmış insan topluluklarının değil, toplumu oluşturan her kesimin bütünsel ve ilişkisel hâllerinin önem taşıdığını düşünüyoruz. Sayısal verilere evet, insan hayatlarının rakamlara dönüştürülmesine hayır dememiz gerekiyor.


Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?



Filiz Ceritoğlu Sengel: Selçuk’un bir kadın ilçesi olduğunu her fırsatta hatırlatıyoruz. Kybele’den Amazonlar’a, Artemis’ten Meryem Ana’ya özgün kadın figürlerle başlayan ilçe tarihi, bugün toplumsal yaşama katılarak hayatı aydınlatan her renkten Selçuklu kadınla devam ediyor.


Göreve geldiğimizden bu yana, Selçuk’un bir kadın ilçesi oluşuna uygun çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız işlerden ilki, Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurmak oldu. Bu kooperatif aracılığıyla kadınları üretime davet ediyoruz. Kadınların evlerinde ürettikleri salça, erişte, makarna, kuru üzüm gibi ürünleri Efes Tarlası Bakkalı’nda satışa sunuyoruz. Böylece bir taraftan kadınları üretime teşvik ediyoruz diğer yandan onların aile bütçelerine katkı sunuyoruz.


Deppo Efes’te faaliyet gösteren bir Masal Evi var. Masal Evi, kadınların ve çocukların aslında temel hakkı olan kreş hakkından doğdu. Deppo Efes’te çeşitli firmaların paketleme işlerini yapan kadınlar var. Bu kadınlar günün ilk ışıklarıyla işe geliyor. Durum böyle olunca bu kadınların çocukları için bir kreş ihtiyacı doğuyor. Biz bu ihtiyaca cevap vermek için Masal Evi’ni açtık. Artık tarım işçisi kadınlar çalışırken çocukları da güvenle, verimli vakit geçirebilecekleri bir mekâna kavuşmuş oldu. Kadınların ve çocuklarının hayatlarına küçücük bir katkı sağlayabildiysek,  ne mutlu bize.


Doğrudan kadınlarla ilgili görünmese de aslında kadınların hayatına dokunan bir projemiz de Efeslim Kart. Bir kart sistemine dayanan bu proje, Efes Selçuk’ta yeni bir dönem başlattı. İhtiyaç sahibi vatandaşlara Efeslim Kart veriyoruz. Bu karta yüklenen limitle ihtiyaç sahibi vatandaşlar yerel esnaftan evinin, ailesinin temel gereksinimlerini karşılıyor. Sosyal yardım ağına dahil olmayan vatandaşlar da bu kartla evlerinde biriktirdikleri geri dönüştürülebilir atıkları bize teslim ediyor. Teslim işlemi esnasında kartlarına puan yükleniyor. Bu puanları eğitime destek vermek için kullanabildikleri gibi yerel esnaftan alışveriş yaparken de harcayabiliyorlar. Yerel kalkınmayı ve ekonomik dayanışmayı güçlendiren Efeslim Kart, aile bütçesine, eğitime dolayısıyla kadına dokunan bir proje. Efeslim Kart projesinin önceliklerinden biri de kız çocuklarının eğitimi. Bu projeden toplanan bağışlarla 16’sı kız olmak üzere ihtiyaç sahibi 18 çocuğun üniversite sınavına giriş harçları ödendi.


Ayrıca Efeslim Kart projemizle ilgilenen personelimizin de önemli bir kısmı yine kadın. Kısacası her projemizi kadınlar için, kadınlarla birlikte gerçekleştiriyoruz.


Mart ayı meclis toplantısında tüm siyasi partilerden meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul ettiği örnek kararlar aldık. Kadınların toplumsal hayata katılmasının ön şartı olan ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştıran ve destekleyen pek çok pozitif ayrımcılık niteliğindeki uygulamayı hayata geçireceğiz ve kadınların hayata katılımlarını güçlendireceğiz. Kararlar gereğince, tapuda aile konutu şerhi için alınan belgelerden bazı ücretler alınmayacak, kadın pazarcılara %25 ücret indirimi sağlanacak ve yeni işletme açacak kadınlardan alınacak çeşitli ücretlerde indirim yapılacak. Belediyemiz ölçeğinde ve hukuksal sorumluluklarımız el verdiğince kadınların desteklenmesi için her alanda kolaylık sağlamaya ve pozitif ayrımcılık uygulamaya devam edeceğiz.


Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Filiz Ceritoğlu Sengel: Mart ayı meclis toplantımızda bu yönde çok önemli kararlar aldık. İlçemizin tüm paydaşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle ve üniversitelerle birlikte “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırlayacağız. Çocukları, gençleri ve tüm dezavantajlı grupları kapsayacak planın en önemli parçası, kadınlar. Bu plan kadınlara ve bahsettiğimiz dezavantajlı gruplara eğitim, sağlık, istihdam, yönetim mekanizmalarına katılım, kentsel hizmetler başlıkları anlamında katkı sunacak. Kısacası kadınların ve tüm dezavantajlı grupların hayatına pozitif ivme kazandıracak, yaşam standartlarını yükseltecek. Belediyemiz bünyesinde “Yerel Eşitlik Eylem Planı”nın hazırlanması amacıyla “Eşitlik Birimi” kurulacak.


Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Filiz Ceritoğlu Sengel: Mart ayı meclis toplantımızda bu yönde de bir karar aldık. Gerçekten Mart ayı meclisimizin gündemi “kadın” oldu. İZİKAD’la (İzmirli İş Kadınları Derneği) bir iyi niyet protokolü imzaladık. Bu protokol çerçevesinde Efes Selçuk’ta kadınlar için ortak projeler geliştireceğiz. Ayrıca İZAV’la (İzmirli Avukatlar 100. Yıl Hukukun Üstünlüğü Derneği) Efes Selçuk’taki kadınlar için hukuk okuryazarlığı eğitimi vereceğiz. Ayrıca Efes Selçuk Kadın Platformu bulunuyor, onların da desteğiyle daha güçlü hâle geliyoruz.


Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Filiz Ceritoğlu Sengel: Mart ayı meclisinde hazırlanması için karar çıkan “Yerel Eşitlik Eylem Planı” ve kurulmasına karar verdiğimiz “Eşitlik Birimi”, toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplum içerisinde geride kalan tüm dezavantajlı grupların eşit yaşam hakkından yararlanması için çalışacak.


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Filiz Ceritoğlu Sengel: Belediyemizde toplam 513 personelimiz var. 132’si kadın. 3 başkan yardımcımızdan 2’si kadın. Ayrıca 18 müdürlüğün 5’inde kadınlar yönetici pozisyonunda.


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Filiz Ceritoğlu Sengel: Belediyede toplam 15 meclis üyemiz var. Bu meclis üyelerinin 3’ü kadın. Üç kadın meclis üyemizin ikisi CHP’li.



Önerilen Haberler