"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hülya Erdem: Kadın kooperatifçiliği ve kadın girişimciliği hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz

  • 8 Mart 2021

Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?


Hülya Erdem: Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde kadın işçi ve yönlendirme hizmeti verilmektedir. Kadın iş istihdam birimimiz de günlük, yarı ve tam zamanlı olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki kurum ve kuruluşlara yönlendirerek pandemi sürecinde yaklaşık 250 kadına istihdam sağlamıştır.


Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?


Hülya Erdem: Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik edici projelerimiz var. Ceyhan Belediyesi’ne ait 90 dönümlük arazimizin 80 dönümüne mısır ekmek için hazırlıklara başladık. 


Amacımız, belediyenin ekilebilen arazilerini değerlendirerek elde edilen ürünleri ihtiyaç sahibi ailelere ve üniversite öğrencilerine dağıtmaktır.  90 dönümlük arazinin 10 dönümünü de kadınlar için hobi bahçesine dönüştüreceğiz. Kadınların istedikleri her şeyi ekebilecekleri (biber, çilek, maydanoz, soğan, marul vb.) hobi bahçelerinde organik tarım yapmalarını sağlayacağız. 


Aynı zamanda kadınların sosyal hayatlarının renklenmesi için etkinlik takvimi oluşturarak katılımlarını sağlamaktayız. Belediyemizin açtığı kurslar, dikiş, nakış, yemek ve sanatsal faaliyetler, kadın emeği pazarı, zeytin pazarı vb. gibi devam eden projelerimizi geliştirerek geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. 


Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Hülya Erdem: Yerel eşitlik platformumuz var olup kadınlara yönelik eğitim, sağlık (kadın ve aileye yönelik önleyici/yönlendirici hizmetler), aile danışmanlığı hizmetleri, çocuk ihmal, istismar ve çeşitli ebeveynlik sorunları hakkında yardım, kentsel hizmetlere yönelik talep ve şikâyetler (kadın, çocuk ve aileye yönelik), kadın işçi bulma ve yönlendirme hizmeti ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki hizmetlerimiz yürütülmektedir. 


Aynı zamanda kadınların girişimci olmasının hem kadın işsizlik oranlarını düşüreceği hem de kadın istihdamını artıracağı öngörüldüğünden kadın kooperatifçiliği ve kadın girişimciliği hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.


Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Hülya Erdem: STK’larla iletişimimiz ve işbirliğimiz devam etmektedir.


Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Hülya Erdem: Toplumsal cinsiyet eşitliği birimimiz vardır. Tüm toplumsal kesimlerin belediyemizin hizmetlerinden ve etkinliklerinden eşit şekilde faydalanması için belediyemiz gerekli tedbirleri almaktadır. Funda Avcı Toplum Merkezi’nde düğün, nişan, sünnet, kına, mevlüt, taziye, asker uğurlama gibi ücretsiz organizasyon imkânı sunulmaktadır.

Covid-19 sürecinde sosyal yardıma ihtiyaç duyan ailelerin tespiti ve başvuru alımları devam etmektedir. Bu süreç içinde gerçekleştirilen belediye etkinliklerinin içinde yer almalarını sağlayarak destek olmaktayız.


Kadın Danışmanlık Birimi, sağlık, psikolojik, sosyolojik ve hukuki destek hizmeti, evlilik danışmanlığı hizmeti, kentsel hizmetlere yönelik talep ve şikâyetler hizmeti sunmaktadır. Tüm bireylerin sağlık, eğitim, sosyal ve ekonomi gibi farklı konularda eşit haklara sahip olmasına katkı sağlayan Eşitlik Birimi, bu sayede toplumsal refahın artmasını hedeflemektedir.


Ekonomik fırsat eşitsizliğinin temel nedenlerinden olan kadın-erkek eşitsizliği konusunda farkındalığın oluşması, değişimin ve gelişimin sağlanması yönünde çalışmalarımız yürütülmektedir.


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Hülya Erdem: Belediyemizde personel anonim şirketi bünyesinde 500 çalışanımız olup 140’ı kadındır. Belediyemiz bünyesinde sözleşmeli kadın memur 12 ve 657’ye tabi kadın memur sayısı 17’dir.


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Hülya Erdem: Belediye meclisinde 3 kadın üyemiz bulunmaktadır. 



Önerilen Haberler