"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İlkay Girgin Erdoğan: Yerel eşitlik planıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor

  • 8 Mart 2021


Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?

İlkay Girgin Erdoğan: Kadınların çalışma hayatına katılması için projeler geliştirip hayata geçiyoruz. Belediyeye ait tesislerimizde sosyal sorumluluk projesi olan Nergis Kafe’de, Karaburun Belediyesi keçi peyniri mandırasında, sadece kadınların çalıştığı bu yıl hizmete açtığımız belediyemize ait zeytinyağı fabrikamızda kadınlara istihdam yaratıyoruz.


Toplu taşımada, Karaburun örnek tarım bahçesinde, üretici pazarlarında, gece pazarlarında, antika pazarımızda, fuarlarda kadınlara iş sahası üretiyoruz. Mahallelerimizde kadınların çalışabileceği semt evleri ve işlikler kurduk. Seramik atölyesi, sağlıklı yaşam merkezi ve spor salonu, mesleki beceri kursları, kişisel gelişim eğitimleri kadınlar için yaptığımız çalışmalardan bazıları. Çalışan, kurslarımıza katılan ya da sosyalleşmek isteyen kadınların çocukları için Mordoğan Masal Evi’ni hizmete açtık. 2021 yılı içerisinde Karaburun merkez mahallemizde de açacağız. Evde oturan fakat aile geçimine katkı sağlayan kadınlara, kurduğumuz işliklerde keçeli sabun, yün bebek yapımı atölyeleriyle hem el becerilerini geliştirecek hem de evde yapıp pazarlama fırsatı yaratarak ekonomilerine katkı sağlayacak projeler geliştirdik.


Belediyecilik anlayışımızda, kadınların sosyal yaşama daha fazla katılmasına, sofralarındaki ekmeği büyütmelerine özel bir önem veriyoruz. Onlara ek gelir sağlayan oyuncak, sabun, reçel, erişte, tarhana vb. ürünler arttıkça, ilçemizi ziyaret eden vatandaşların da bu ürünleri satın almaları için tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizle kadınlar için ek gelir elde ediyoruz. Hem internet üzerinden hem de çalışmalarını sürdürdüğümüz İzmir merkezde açılacak olan market aracılığıyla kadınların ürettiği Karaburun’a özgü ürünleri daha fazla kişiyle buluşturacağız.


Mahallelerimizde her ay gerçekleştirdiğimiz kadın buluşmalarıyla her mahalledeki kadınların farklı istek ve beklentilerine cevap verme, çözüm üretme fırsatı buluyoruz.


Eğitim, sağlık, istihdam, işgücüne katılım, yönetime katılma ve temsil, kadına yönelik şiddet konularında mahallelerimizde kadınların ihtiyaçlarını belirleyip çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz. Yerinde hizmet anlayışını benimsedik, mahallelerimizde seyyar/mobil hizmetlerimizi artırdık.



Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?



İlkay Girgin Erdoğan: Yerel eşitlik planıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Eğitim, sağlık, istihdam ve işgücüne katılım, yönetim mekanizmalarına katılım, kadına yönelik şiddet ve kentsel hizmetler konularında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 



Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


İlkay Girgin Erdoğan: Eşit Yaşam Derneği’yle sürekli iletişim hâlindeyiz. Karaburun Kent Konseyi’yle birlikte kadın istihdamının artırılması, kadınların ürettiği ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasıyla ilgili yürüttüğümüz projeler bulunmaktadır.

Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


İlkay Girgin Erdoğan: Toplumsal cinsiyet eşitsizliği başta olmak üzere her türlü alanda ilçedeki dezavantajlı kesimlerin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve hayatlarının kolaylaştırılması için çalışmalarımız bulunuyor. Belediyemizde şu anda toplumsal cinsiyet eşitliği birimimiz bulunmuyor, fakat en kısa sürede bu birimi hayata geçireceğiz. Tüm çalışmalarımızın odağında bu bulunuyor.


Yerel yönetimler, kadınların toplumsal yaşamda daha aktif yer alması, şiddete uğrayan kadınların koruma altına alınması, ihtiyaçlarının karşılanması, meslek sahibi olarak milli ekonomiye katkıda bulunması başlıklarında çok önemli işlevler yüklenebilir. Karaburun Belediyesi olarak tüm bu başlıklarda etkin rol aldığımızı mutlulukla ifade edebilirim. 


Kadınların istihdama eşit katılımının sağlanması için kadınlara yönelik iş ve meslek kursları, kadın girişimcilerimize yönelik yaptığımız teşvikler, evde oturan fakat ekonomilerine katkı sağlamak isteyen kadınlar için geliştirdiğimiz projeler, kadınların ürettiği ürünlerle ilgili yaptığımız pazarlama faaliyetleri, belediyemizde kadın-erkek yönetici sayıları arasında dengeli dağılım gibi birçok konuda toplumsal cinsiyet eşitliğini baz alıyoruz.

 

Mahallelerimizde kadınlara yönelik ihtiyaçları belirliyoruz. Kadınlara yönelik sağlık ve eğitim hizmetleri gibi alanlarda paydaşlarımızla, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz. 


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?

İlkay Girgin Erdoğan: 165 belediye çalışanımızın 54’ü kadındır.  Bizim görev süremizde bu oran 1/3’e yükseldi. Amacımız, bu oranı daha da yükseltmek. Kadın yönetici sayımız, erkek yönetici sayımıza göre daha fazladır, 6 kadın yöneticimiz bulunuyor. Mali hizmetler, personel, basın-halkla ilişkiler, tarım, veterinerlik ve işletme/tesis yöneticilerimiz kadındır. 


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?

İlkay Girgin Erdoğan: 11 meclis üyemiz bulunuyor. Bu meclis üyelerimiz arasında CHP’den ve AKP’den birer olmak üzere iki kadın meclis üyemiz var. Benimle birlikle toplam kadın meclis üye sayımız üçe ulaşıyor. Bu da yaklaşık üçte birlik bir orana karşılık gelse de, ülke ortalamasının üzerinde olsa da belediye meclis üyelerimizin en az yarısının kadınlardan oluşması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca ilçemizde bulunan 16 mahallemizden 4’ünde kadın muhtarımız bulunmaktadır. 




Önerilen Haberler