"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mustafa Altıntaş: Tüm çalışmalarımızda vatandaş katılımını ön planda tutuyoruz

  • 8 Mart 2021


Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

 

Mustafa Altıntaş: Ahmetbey Belediyesi, çalışmalarını ve yerel hizmetlerini Kırklareli Belediyesi’yle uyum içerisinde gerçekleştirmektedir.

 

Özellikle altyapı ve üstyapı çalışmalarında ihtiyaç duyulan ve belediyemiz envanterinde bulunmayan yüksek kapasiteli iş makineleri ve operatörlerinin görevlendirilmesiyle çalışma maliyetleri, piyasadan hizmet alımı yöntemlerine göre daha uygun hâle gelmektedir.

 

Aynı zamanda Kırklareli Belediyesi kadrosunda hizmet vermekte olan mühendis, teknik personel ve deneyimli üst yöneticilerden iç denetim, ihale hazırlığı ve değerlendirme, kurum içi eğitim ve teknik kontrol konularında destek almaktayız.

 

Beldenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?

 

Mustafa Altıntaş: Beldemizde, dernek ve kooperatifçilik faaliyetleri yaygın ve güçlüdür. Büyük ölçekli tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği ve komşu şehirlerin sanayi varlığıyla çevrelenmiş bir belde olmamıza rağmen büyük ova bölgesi ve tarım alanı olarak izole edilmiş yapısıyla Ahmetbey, özellikle tarım arazilerinin, meraların, çevre ve doğanın korunmasıyla canlı yaşamının ve çeşitliliğinin sürdürülebilirliği konusunda güçlü kooperatif ve derneklerle koordineli çalışmaktadır. Bununla birlikte belediyemiz desteğiyle örgütlenme ve kuruluş aşamasında olan kalkınma kooperatifi aracılığıyla kadın el emeğinin, yöresel ürünlerin pazarlamasının ve satışının yapılacağı bir çalışma devam etmektedir.

 

Dernek statüsünde olan spor kulüplerine nakdi yardım, tesis, sportif ürünler ve ulaşım desteği de belediyemizce sağlanmaktadır.

 

Ahmetbey Belediyesi, tüm karar süreçlerinde ve gerçekleştirdiği tüm çalışmalarda vatandaş katılımını ön planda tutmaktadır.

 

En küçük ölçekte, sınıflarından demokratik seçimlerle göreve gelen ve her yıl değişen sınıf başkanlarından oluşan “Sınıf Başkanları Meclisi” 2014 yılından bu yana sınıf-okul-belde ölçeğinde verilerin başkana ve meclise ulaştırılmasında önemli bir görev üstlenmektedir.

 

Bütçe dönemlerinde beldede hizmet vermekte olan resmi ve özel kurum/kuruluş temsilcileriyle yerel seçilmişler, belediye meclisi çalışmalarına davet edilmektedir, katılımcı bütçe ortak akılla hazırlanmaktadır.

 

Salgın sürecinde ara verilmiş olsa da mevsim şartlarına göre açık alanlarda ve aile çay bahçelerinde, kahvehanelerde, semt pazarlarında 3 aylık dönemlerde gerçekleştirilen “Halk Günü” toplantılarında vatandaşların talep, tavsiye, şikâyet ve eleştirileri alınmaktadır.

 

2015 yılından bu yana her yıl vatandaş katılımını artırmak ve yerel demokrasiyi güçlendirmek amacıyla Avrupa Yerel Demokrasi Haftası etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Bu çabalarıyla Ahmetbey Belediyesi, Avrupa Konseyi’nin en prestijli ödüllerinden “Avrupa Diploması”nı kazanan Türkiye’deki ilk ve tek belde belediyesidir.

 

Beldemizde kent konseyi bulunmamaktadır. Lüleburgaz Kent Konseyi’yle ortak etkinlikler ve koordineli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

 

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?

 

Mustafa Altıntaş: Ahmetbey Belediyesi, toplumun tüm kesimleri için dezavantajların ve engellerin kaldırılması yönünde pozitif çalışmalar gerçekleştirmektedir.

 

2015 yılından bu yana ücretsiz eğitim, sağlık ve şehiriçi ulaşım hizmetleri, 2016 yılından bu yana da öğrenci servisi hizmeti ücretsiz verilmektedir.

 

Ahmetbey Belediyesi’nin ücretsiz eğitim hizmetleri verdiği Belde Evi’nden 2015 yılından bu yana 2.500’e yakın kursiyer mezun olmuştur, eğitim faaliyetlerinde çocuklara ve kadınlara öncelik verilmektedir.

 

Yapımı tamamlanan Gündüz Çocuk Bakımevi’yle Ahmetbey Belediyesi’nden üç yaşından itibaren eğitim hizmeti almaya başlayan çocukların Belde Evi’nde pekiştirecekleri eğitim ve yeteneklerini Atatürk Kültür Merkezi’nde sunma ve sahneleme imkânına sahip olmaları hedeflenmektedir.

 

Engelli bireylerin, kamu hizmetlerinden etkin yararlanabilmesi için sosyal destekler, ulaşım ve eğitim imkânları sağlanmaktadır, aynı sosyal destek roman vatandaşlarımızla göçmenlere de verilmektedir.

 

Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?

 

Mustafa Altıntaş: Güçlü bir mali disipline sahip, faaliyetlerini ve orta ölçekli yatırımlarını kendi kaynaklarıyla finanse edebilen borçsuz bir belediye hedefine 2015 mali yılında ulaştık. Beş yıldır borçsuz ve orta ölçekli yatırımları kendi finans imkânlarıyla karşılayabilen bir durumdayız.

 

Öncelikli olarak iyi bir eğitim altyapısı oluşturabilmek için ücretsiz eğitim hizmetlerinin verildiği Ahmetbey Belediyesi Şehir Er Şevket Topal Belde Evi’yle Deniz Güneş Gündüz Çocuk Bakımevi projeleri hayata geçirildi.

 

Okulların eğitim gereçlerinden fiziki altyapılarına kadar tüm ihtiyaçları desteklendi. Kültür altyapısını geliştirmeye ve sosyalleşmeye imkân sağlayan, içerisinde bir amfi tiyatronun da yer aldığı Avrupa Birliği hibesiyle finanse edilen Kültür Park hayata geçirildi.

 

Sosyal/kültürel etkinliklerle düğün/organizasyon türü faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği Atatürk Parkı ve Yazlık Düğün Salonu tamamlandı.

 

Fuar, festival, etkinlik, organizasyon ve spor müsabakalarının gerçekleştirilebileceği, aynı zamanda sokak aralarında kurulan semt pazarını kapalı alana taşıyacak kapalı pazar alanını da içerisinde bulunduran Ahmetbey Belediyesi Kapalı Pazaryeri, Fuar ve Festival Alanı yapımı bitme aşamasında olup 2021 yılında hizmet vermeye başlayacaktır.

 

İçme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla altyapı çalışmaları başladı, iki yeni kuyu açıldı, arıtma tesisi kolektör hattı yapımıyla çalışma devam etti.

 

2018 yılında İller Bankası’yla projelendirilen yeni içme suyu şebekesi, atık su kanalizasyon hattı ve yağmur suyu hatları yapımı kredilendirme süreci tamamlanmış olup 2021 yılında %50’lik kısmı hibe, kalanı Ahmetbey Belediyesi bütçesinden karşılanacak şekilde tüm altyapının yenileneceği bir çalışma hayata geçecektir.

 

Doğalgaz, fiber internet, yeraltı elektrik hatları gibi diğer kurumların gerçekleştireceği altyapı çalışmaları için Ahmetbey Belediyesi’nce talepler oluşturulmuştur ve 2020 yılı itibarıyla bu çalışmalar da başlamıştır.

 

İmar uygulamalarında tarım alanları korunmaktadır, bisiklet yolları şartı uygulanmaktadır, çevreci, doğa dostu, insan mekaniğiyle çalışan ulaşım araçları teşvik edilmektedir. Bu çalışmalar sonucunda Ahmetbey Belediyesi, 2020 Türkiye Belediyeler Birliği Ulusal Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

 

Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?

 

Mustafa Altıntaş: Ahmetbey, Kırklareli ve Tekirdağ illerini birbirine bağlayan, beş ilçeyle komşu ve çevresindeki dokuz köy ve iki beldenin sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını giderdiği bir merkez kavşak noktasıdır. Aynı zamanda Marmara, Karadeniz ve Ege sahillerine, İstanbul’a ve çevre illere, Bulgaristan ve Yunanistan’a, Avrupa sınırına ortalama bir saat uzaklıkta olan konumunu salgın sürecinin yarattığı yıkıcı ekonomik etkiyi salgın sonrasında avantaja çevirecek gastronomi etkinlikleri, yöresel lezzet fuarları ve sosyal/kültürel faaliyetler planlanmaktadır.

 

Hedefimiz özellikle ulusal düzeyde tanınan ve yoğun ilgi gören Ahmetbey köftesi ve helvası gibi lezzetleri sınır ötesindeki kardeş belediyelerimiz aracılığıyla yurtdışına tanıtmak, kur farkından kaynaklanan durumlarını ekonomik avantaja çevirmek amacıyla bölgemize gelen Bulgar ve Yunan vatandaşları beldemize çekmektir.

 

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

 

Mustafa Altıntaş: Ekonomik sıkıntıların vatandaşın bütçesine yansımasından kaynaklı tahsilat zorlukları, salgın süreciyle genel bütçeden alınan paylardan yapılan kesintiler gelirlerimizde ciddi azalmalar yaşatmıştır.

 

 

 

Ahmetbey Belediyesi Kurumsal Yapı

 

Ahmetbey Belediyesi’nde 9 memur, 2 sözleşmeli teknik personel, 2 kadrolu işçi ve belediye şirketi bünyesinde 10 işçi çalışmaktadır. 

 

Bütçe: 2021 yılı bütçesi 8 milyon TL’dir.

 

Birimler: Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Servisi, Zabıta Servisi, Temizlik Hizmetleri, İtfaiye Hizmetleri,Su İşleri Servisi, Tahakkuk-Tahsilat ve Emlak Servisi.

 

İdarenin Amaç ve Hedefleri: Vatandaş ayrımı yapmaksızın eşitlik gözeterek, etkin ve hızlı kamu hizmeti sunmak. Sunulan kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak, vatandaş ve çalışan memnuniyetini ölçüp gerekli tedbirleri almak amacı güdülmektedir.

 

Birimler bünyesinde gerçekleştirilen kamu hizmetlerini verimli, etkili ve en kısa zamanda sunmak. Yasa ve yönetmelikler çerçevesinde verimliliği artırıcı ve kontrolü sağlayıcı programları düzenlemek veya personelin kamu hizmeti sunumu esnasında karşılaştığı sorunlara yönelik düzenlenmiş çeşitli eğitim programlarına katılımını sağlamak.

 

Mevzuat ve yönetmelikleri düzenli bir şekilde takip etmek, gerçekleşen değişiklikleri var olan sisteme uyarlamak için gerekli çalışmaları yapmak.

 

Personelimizin her türlü sosyal haklarını (maaş, ikramiye, izin, sigorta, sağlık vb. ) takip ederek zamanında karşılanmasını sağlamak.

 

Belediyemiz bütçesi imkânları dahilinde araç, gereç ve ekipman alımlarıyla yatırımlarını öncelik, amaç ve hedefler doğrultusunda belirlemek.

 

 

 

Mustafa Altıntaş

 

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Hâlen İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğrencisidir.

 

İş yaşamına muhasebe sektöründe başlayan Altıntaş, uluslararası şirketlerde satın alma görevinde bulundu. Belediye başkanı seçilmeden önce aile işletmelerinde ticaret ve tarımla uğraştı, çiftçilik ve biçerdöver operatörlüğü de yaptı.

 

CHP adayı olarak girdiği Mart 2014 ve Mart 2019 seçimlerini kazanarak Ahmetbey Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Evli ve bir çocuk babasıdır.

 

 




Önerilen Haberler