Özlem Becan: Cinsiyet eşitsizliğine çözüm bulmak yerel yönetimlerin de sorumluluğundadır

• 8 Mart 2021

Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?

Özlem Becan: İlçemizde 2.620 kadın istihdamı bulunmaktadır. Elimizde net bir veri olmamakla birlikte SGK İl Müdürlüğü’nden bir çalışma nedeniyle aldığımız verilere göre, 12.018 kadın (18 yaş ve üzeri) çalışmamaktadır.

Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?

Özlem Becan: Kadınlar hem var oluşlarıyla hem de sosyal, ekonomik
ve siyasal yaşamdaki  katkılarıyla toplumumuzun sürekliliğinin
sağlanmasında erkeklerle aynı derecede önem taşımayı ve aynı derecede
değer görmeyi hak etmektedirler. Ancak ülkemiz ne yazık ki cinsiyet
eşitliği konusunda  gelişmiş ülkelere göre hâlâ çok geridedir.

Bugün sosyal yaşama bakıldığında, toplumumuzda kadınların çoğu özünde
cinsiyet ayrımcılığı bulunan sosyal yapı yüzünden kendilerine ikinci
sırada bir rol veren bir sistem içerisinde hayatlarını sürdürmektedir.
Bu yanlış yapının düzeltilmesi amacıyla ülkemizde kadının
sosyo-ekonomik durumunun güçlendirilmesi, verilecek etkin eğitimle
toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, bu sayede de siyasal/toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırılması gerekmektedir. Ülkemizin
bu anlamda hızlı bir atılım yapması gerekmektedir. Cinsiyet
eşitsizliğine çözüm bulmak, hükümet politikasının gereği olduğu kadar
yerel yönetimlerin de sorumluluğundadır.

Ekonomik ve siyasi anlamda olanakları olmayanlara gerekli imkânların belediyeler tarafından sağlanması, kadınların siyasal, toplumsal ve ekonomik alanda hak ettikleri yeri kazanması için kolaylaştırıcı, destekleyici ve yol gösterici olacaktır. Bu bağlamda hem insani bir görevi yerine getirme bilinciyle hem de ilçemizde sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi amacıyla belediyemiz, kaynaklarının tahsisinde, kullanımında ve hizmet sunumunda adil davranarak cinsiyetler arası eşitsizliklerin giderilmesini, ilçemizdeki dezavantajlı durumdaki kadınların desteklenmesini öncelikli hedefleri arasına almıştır, eğitim ve istihdam alanında projeler geliştirmiştir.

Uzunköprü’de yaşayan dar gelirli kadınlara yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmeleri için destek olmak, evin dışında üretime katılmalarını ve kalkınmaya katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla “Üreten Kadınlar, Kazanan
Uzunköprü” projesi hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında açılan Kadın
Emek Pazarı’nda yaşları 24 ile 72 arasında değişen 500 kadına el emeğinden oluşan ürünlerini kendileri için özel olarak hazırlanan ve yerleştirilen satış kulübeleri içerisinde rahat ve konforlu bir ortamda satma imkânı verilmiştir.

Diğer yandan, belediyemiz tarafından özellikle çalışan kadınlara destek olmak amacıyla 36-60 aylık çocuklara yönelik “Çocuk Gündüz Bakımevi” açılmıştır. Bu sayede hem annelere büyük kolaylık sağlanmıştır hem de alanında uzman eğitmenler tarafından çocuklara verilen kaliteli eğitimle ve iyi bakımla çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal yönden gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.

Kadınlara yönelik olarak açılan Edirnekari ve ahşap yakma, karakalem ve yağlıboya resim, halk oyunları, aerobik, step, pilates ve jimnastik kurslarıyla kadınların ihtiyaç duydukları olanaklar ücretsiz temin edilmiştir. Kazandıkları becerilerle zamanlarını etkili, kaliteli ve verimli bir şekilde geçirmeleri sağlanmıştır. Ayrıca sosyal iletişim kurabilmelerine, sağlık, özgüven ve sorumluluk sahibi olmalarına destek olunmuştur. Yeni anne olmuş kadınlar da unutulmamıştır. İçerisinde puset, kol çantası, zıbın, eldiven ve şapka gibi ihtiyaç kalemlerini içeren “Hoş Geldin Bebek” setleri her doğum sonrasında hediye edilmektedir. Kadınlara verdiğimiz değeri göstermek ve sevinçlerine ortak olabilmek amacıyla ilçemizde ikamet eden kadınların doğum günlerini kutlamak için kutlama mesajı gönderilmektedir.

Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?

Özlem Becan: Kurumsal anlamda herkesin eşit olduğu bir anlayış sergiliyoruz. Kadın Emek Pazarı’yla, kreş ve gündüz bakımeviyle, Hoş Geldin Bebek paketiyle ve sosyal
kurslarımızla cinsiyet eşitliğine odaklanıyoruz. Sosyal yardımlarımız ve halk
çarşımızla ekonomik eşitliği gözetiyoruz. Ücretsiz eğitim kurslarımız, burs
yardımlarımızla eğitim alanındaki eşitliği sağlamaya çalışıyoruz. Çölyak hastalarına düzenli
gıda desteğiyle, Alzheimer hastalarına özel acil durum butonuyla,  ücretsiz
hasta nakil işlemiyle ve yine yardımlarımızla sağlık alanında eşitliği sağlamaya
yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?

Özlem Becan: Ücretsiz eğitim kurslarımızda, panel ve söyleşi gibi
etkinliklerimizde STK’larla ortak çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda her ay düzenli olarak STK temsilcileriyle bir araya gelerek Uzunköprü’nün geleceğine katkı sağlayacak kararları birlikte alıyoruz.

Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?

Özlem Becan: Henüz olmamakla birlikte bu anlamda hayata geçirdiğimiz sosyal
çalışmalarla eşgüdümlü yürütülen kurum içi çalışmalarımız devam
etmektedir.

Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?

Özlem Becan: 44 kadın personelimiz mevcuttur. İki birim müdürümüz ve
her iki belediye başkan yardımcımız kadındır.

Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?

Özlem Becan: Belediye meclisimizde üç kadın üyemiz bulunmaktadır, ikisi
CHP’lidir.