"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özlem Çerçioğlu: Kadınların istihdamını önemsiyoruz

  • 8 Mart 2021



Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?


Özlem Çerçioğlu: Bu veriler elimizde yok.



Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?



Özlem Çerçioğlu: Temel insan hakları anlamında kadınların sosyal bilincinin gelişmesini ve ekonomik, sosyal ve siyasi haklar anlamında ileriye gitmesini önemsiyoruz. Bunu sağlamanın en önemli yolu, kadınların istihdama katılması.


Buradan yola çıkarak birçok projemizi hayata geçirdik. Örneğin, kadınların evlerinde ürettiklerini satarak kazanç elde edebilmesi için Aydın genelinde dört farklı yerde köy pazarları açtık. Yaklaşık 500 kadının evlerine ekmek götürmesini, çocuklarını eşlerinden destek almadan okutabilmesini sağladık. Pandemi sonrası normalleşme sürecinde kadınlar yine işlerinin başına dönecek. Bu pazarlardan bir tanesini de Aydın'a kazandırdığımız 177 dönümlük Aydın Tekstil Alanı'nda açacağız.


Bir başka örneği de hayvancılık üzerinden verebilirim. Hayvancılığa başlamak isteyen kadınlar, evlerinde küçük bütçelerle hayvancılıkla uğraşmaya başladı ve her geçen gün sürüleri büyüyor. Altı yıldır süren projeyle kendi çiftliğimizde yetiştirdiğimiz sakız koyunlarından -2 dişi 1 erkek- kadınlara hibe ettik, etmeye de devam ediyoruz. Her geçen yıl artan sayıda kadın hayvancılığa başlayarak ekonomiye katkı sağlıyor.


Bunun yanında kadın kooperatiflerine özel önem veriyoruz ve sayılarının artması için kadınları teşvik ediyoruz.


En başta da söylediğim gibi, kadınların istihdamını ve kendi ayakları üzerinde durmalarını önemsiyoruz. Onların teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Özlem Çerçioğlu: Aydın Büyükşehir Belediyesi, kalkınmanın yerelden başlaması gerektiği fikrini benimsemektedir. Bütün projelerde de bu fikir temel alınmaktadır. Yerelden kalkınmayı anlamlı kılacak temel dayanaklarından birisi de cinsiyet eşitliğini ve eşitlikçi politikaları hayata geçirmektir. 


Aydın Büyükşehir Belediyesi, eşitlik ilkesini uygulasa da kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık ilkesini benimsemiştir. Örneğin, işe alımlarda eşit adaylar arasında kadınlara öncelik verilmektedir. Vatandaşların üretime yöneltildiği projelerde de kadınlara öncelik tanınmaktadır. 


Nihai amacımız, kadınların ve erkeklerin eşit şartlarda yaşamalarıdır. Bunun için de yerelden kalkınmayı temel alan, kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik politikaların belirlenmesi ve uygulanması için Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nı kurduk.


Bu noktada gerek deneyimlerinden yararlanmak gerekse yeni ortak projeleri hayata geçirebilmek için yerel eşitlik planına sahip diğer belediyelerle iletişim hâlindeyiz.


Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Özlem Çerçioğlu: Aydın Büyükşehir Belediyesi, kadınların hayatın içerisinde daha fazla yer alabilmesi için sadece yerelde kurulu kadın sivil toplum örgütleriyle değil, bölgesel ve ulusal düzeydeki kadın sivil toplum örgütleriyle de her zaman temas hâlindedir.


Bunun yanında, Aydın genelinde kurulmuş kadın kooperatifleriyle de dayanışma içerisinde çalışılmaktadır, onların her türlü taleplerinin yerine getirilmesine yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Kooperatifçilik birimi olan ilk büyükşehir belediyesi olarak kuruluş aşamasından yeni pazarlar açmaya kadar kadın kooperatiflerinin her zaman yanındayız. Aydın Büyükşehir Belediyesi kadar Halk Ege Et gibi iştiraklerimiz de kadınların yanında yer almaktadır.


Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Özlem Çerçioğlu: Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nı kurarak bu yönde ilk adımımızı attık.


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Özlem Çerçioğlu: Kadınlar için pozitif ayrımcılık ilkesini benimsemiş büyükşehir belediyesi olarak işe alımlarda eşit adaylar arasında kadınlara öncelik veriyoruz. Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 733 kadın çalışmaktadır.


Özel Kalem Müdürlüğü tamamen kadın personelden oluşmaktadır. Hukuk müşaviri dahil avukatların büyük çoğunluğunun kadın olmasının yanı sıra İç Denetim Birim Başkanı, beş daire başkanı ve dokuz müdür kadındır. 


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Özlem Çerçioğlu: Öncelikle ifade etmeliyim ki, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi Divanı benimle birlikte kadın üyelerden oluşmaktadır. Belediye meclisindeki sekiz kadın üyeden dördü CHP’lidir.



Önerilen Haberler