"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tunç Soyer: İzmir toplumsal cinsiyet alanında öncü bir kent

  • 8 Mart 2021



Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?


Tunç Soyer: İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kadınların hem toplumsal hayatta görünür olmaları hem de üreterek ekonomik yaşama katılmaları için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. 


Nisan ayında hizmete açmaya hazırlandığımız Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi içinde yer alan ANAHTAR Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’yle kadınlar için ortak bir yaşam ve dayanışma merkezi projesini hayata geçiriyoruz. ANAHTAR, eğitimleriyle, destek programları ve sosyal ortamlarıyla yeni bir buluşma noktası şeklinde tasarlandı. Merkezde, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın sağlığı, medeni haklar, şiddetle mücadelede koruyucu-önleyici tedbirler ve caydırıcı yaptırımlar, ayrımcılık, iletişim gibi konularda eğitim etkinlikleri, istihdam ve girişimcilik kursları, psiko-sosyal destek hizmetleri ve hukuki danışmanlıkla spor ve sanat etkinlikleri yapılacak. ANAHTAR aynı zamanda kadın alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını ve meslek odalarını bir araya getirerek ortak aklı harekete geçirmeyi hedefliyor. Çünkü bir araya gelinmezse, örgütlü olarak mücadele edilmezse bir sonuca ulaşılmıyor. O nedenle biz Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi içinde hem kadın alanında çalışan sivil topluma alan açtık hem de kadınlar, çocuklar, gençler ve engelli bireyler için oluşturulmuş pek çok üniteyi bir araya getirdik. Yerleşke içinde ANAHTAR Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’yle beraber Masal Evi de var. Buraya gelen kadınlar çocuklarını Masal Evi’ne bırakarak oradaki etkinliklere rahatlıkla katılabilecek. İzmir genelinde yaygınlaştırdığımız Masal Evleri projemizin en önemli amaçlarından biri de çalışmayan annelere iş ve hizmet üretebilmeleri için becerilerini geliştireceği kurslar vermek. 

Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Fabrikası da mesleki eğitimler vererek kadınların ekonomik yaşama kazandırılmasını sağlıyor. İŞKUR’la, meslek odalarıyla ve sektör temsilcileriyle bağlantı kurularak kadın istihdamı ve girişimciliği destekleniyor. Bu kapsamda tekstilden bilişime, gıdadan sağlık ve turizme kadar birçok alanda eğitim veriliyor. 2010 yılından günümüze kadar 31.621 kadına mesleki ve teknik eğitim verildi. 19.987 kadın sertifika almaya hak kazandı. 2017 yılından günümüze kadar da Meslek Fabrikası’ndan mezun 1.272 kadın işe yönlendirildi ve 492 kadın işe başladı. Öte yandan, Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi içinde de Meslek Fabrikası’nın bir kurs merkezi var. Bu yerleşkede pek çok birimi bir araya getirdik. 


Büyükşehir otobüslerimizin koltuğunda kadın şoförler var. Ayrıca kırsal kalkınma projelerimizde, üretici pazarlarımızda ve Halkın Bakkalı gibi tarım politikalarımızda kadın üreticilere öncelikli veriyoruz.  Alım garantili destek modeliyle kooperatifçiliği destekliyor, kadın üreticilere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kadınları kooperatif ortağı olması yönünde teşvik ediyoruz. Tarlada emekleri varsa, yönetimde de sözleri olsun istiyoruz. Yaşamın her alanında kadınların yönetime aktif katılımını sağlamadan eşitlik, özgürlük, adalet ve kalkınma hedeflerine ulaşmamız mümkün değil.


Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Tunç Soyer: 14 Eylül 2020 tarihindeki meclis toplantısında Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlanması kararı alındı. Bu doğrultuda yerelde kadını etkin ve görünür kılmak amacıyla 8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" etkinliği kapsamında "Kadın Çalıştayı" düzenliyoruz. Bu çalıştayın "Yerel Eşitlik Eylem Planı"yla sonuçlanması hedefleniyor.


Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Tunç Soyer: Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda etkin rol üstlenebilmek için bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz.


Türkiye Aile Planlaması Vakfı (TAPV), Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı  (KEDV),  TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi ve İzmir Barosu ile yaptığımız protokoller devam ediyor. Ayrıca 2021 yılında TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’yla, Turuncu Dernek ve Eşit Yaşam Derneği’yle "Kentsel Hizmetlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Güçlendirilmesi ve Farkındalık Çalışmaları Yapılması" amacıyla ortak hizmet protokol çalışmaları planlanıyor. 


İzmir Barosu’yla yaptığımız protokolle ihtiyaç duyan kadınlara hukuk danışmanlığı veriyoruz. Ayrıca ücretsiz adli yardım hizmetlerinden yararlandırıyoruz. İzmir Barosu’nun kadın hakları merkezinin de -şiddetle mücadele kapsamında- telefon numaralarını veriyoruz. Türkiye Aile Planlaması Vakfı’yla (TAPV) toplumsal cinsiyet eşitliği alanında eğitimler düzenliyoruz.  


Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla aramızdaki “Acil Yardım Hattı” protokolü uyarınca İzmir’de şiddete maruz kalan kadınların bu hattı arayarak destek alabilmesi için iletişim ve tanıtım kampanyalarına destek vererek farkındalık çalışmalarına katkı sağlıyoruz.  Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’yla (KEDV) protokolümüz gereği kadınların sosyal ve ekonomik anlamda güçlendirilmesine ve karar alma süreçlerine katılımlarının desteklenmesine yönelik ortak faaliyetler yürütüyoruz. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi’yle protokol kapsamında “Beyaz Baretli Kadınlar Projesi”ne destek veriyoruz.


Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Tunç Soyer: İzmir, Birleşmiş Milletler tarafından verilen “Kadın Dostu Kent” unvanını taşıyor ve toplumsal cinsiyet alanında öncü bir kent.


Kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımı için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na bağlı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü’ndeki Kadın Politikaları Birimi öncülüğünde çalışmalar yürütüyoruz.


Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak ve cinsiyete dair ayrımcılığın önüne geçmek için eğitim ve iletişim kampanyaları yapıyoruz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konulu uluslararası karikatür yarışması düzenledik. O yarışmada ödül kazanan eserleri şehirde farkındalık yaratmak amacıyla sergiliyoruz.


Bugüne kadar belediye personeline, kamu yöneticilerine ve halka bu konuda çeşitli eğitimler verdik. Örneğin, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanan bütçeleme yapabilmek için belediye üst düzey yöneticilerine “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Stratejik Planlama ve Bütçeleme” eğitimi verildi.


İzmir’e uluslararası standartlarda bir müze kazandırıyoruz: Kent Kadın Müzesi. Bu müzede kadınların hak mücadelesini ve İzmir’in kadın hakları alanındaki tarihteki yerini yansıtacağız.


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Tunç Soyer: Büyükşehirde yönetici oranlarına baktığımızda 77 kadın şube müdürü, 75 erkek şube müdürümüz var. Daire başkanlığı düzeyinde 23 erkek, 23 kadın olmak üzere bir eşitlik söz konusu. 1 Nisan 2019’dan sonra işe alınan 3.984 çalışanın 1.626’sı kadın. 


Örneğin, Çiğli Tramvayı’nın yapım ihalesi şartnamesine projenin yapımında ilgili mühendislik dalları ve mimarlık bölümlerinden yeni mezun olmuş ikişer kişiye iş verilmesi şartını ekledik. Burada da birisinin kadın birisinin erkek olması yönünde bir irademiz olacak.


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Tunç Soyer: Mecliste kadın üye sayısı 29. Bu üyelerin 20’si CHP’li, 8’i AKP’li, biri de MHP’li. 



Önerilen Haberler