YÜKLENİYOR
Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?
Ayşe Ünlüce: Belediyemiz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin net bir veri bulunmuyor. Buna rağmen 25-30.000 civarında kadın istihdamı olduğunu tahmin ediyoruz. Ev kadınları sayısı konusunda da veri paylaşımının olmadığını görüyoruz.
Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?
Ayşe Ünlüce: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tüm çalışmalarını ve projelerini Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen vizyonuyla hayata geçiriyor. Elbette bunlardan biri de kadınlara yönelik projelerimiz. Örneğin, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, 2008 yılının Nisan ayından beri çalışmalarını sürdürüyor. Ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan kadınların yaşadıkları şiddetle mücadele ederken farklı alanlarda ihtiyaç duyabileceği desteği sağlayan Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, başvuran kadınlara şiddetle mücadelesinde yalnız olmadığını hissettirmek istiyor ve şiddetle mücadele yolları hakkında bilgilendirme yapıyor.
Bunun yanında kadınların toplumsal yaşama katılımını teşvik eden projelerimiz var. Bu projelerimiz hem yüz yüze hem de online olarak sürüyor. Bu projelerimizi şöyle sıralayabiliriz:
Bireysel Danışmanlık Hizmetleri (psikolojik, hukuki, beslenme ve diyet danışmanlığı),
Genel Danışmanlık Hizmetleri (sağlık alanında ve sosyal alanda bilgilendirme/yönlendirme),
Yerinde Danışmanlık Hizmetleri (danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin bağlı bulunulan ilçelerde yaşayan kadınlara ulaştırılması),
Kadın Sağlığı Eğitim Programı,
Kadın Sağlığı Seminer Programı,
Sağlıklı Yaşam Seminerleri,
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele & Kadın Hakları Seminerleri,
Stres & Öfke İle Baş Etme Seminerleri,
Forum Tiyatrosu,
8 Mart & 25 Kasım gibi kadınlarla ilgili özel günlerde düzenlenen etkinlikler,
KETEM (kanser tarama) faaliyetlerine kırsalda yaşayan kadınların ulaştırılması.
Ayrıca gururla söyleyebiliriz ki, 2014 yılından bu yana belediyemizde Eşitlik Birimi var. Birim, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik kadını güçlendirici atölye ve eğitimler gerçekleştiriyor, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını yerel yönetim anlayışına yerleştirmeye yönelik çalışmalar yapıyor. Belediyenin verdiği tüm hizmet ve faaliyetleri eşitlikçi perspektifte inceliyor.
Yüz yüze ya da online olarak yaptığımız bazı kurslar da var:
Kadınlara yaratıcı yazarlık kursu
Kadınlara araba bakım kursu
Kadınlara tamir kursu
“Her Ev Bir Atölye Olacak” sloganıyla kurulan ESMEK’te eğitim gören kadın kursiyerlerle farklı branşlarda ortaya çıkardıkları bireysel ya da ortak ürünlerin sergilenmesi ve satılması amacıyla 23 Mart 2017 tarihinde Her Ev Bir Atölye Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”ni kurduk. Her Ev Bir Atölye Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, tıbbi aromatik bitkiler, oyuncak, dekorasyon, aksesuar ve giyim alanlarında tasarım ve üretim yapıyor. Kadının sosyo-ekonomik, psiko-sosyal alanlar dahil her alanda güçlenmesi her zaman temel amaçlarımız ve hizmetlerimiz arasında olmuştur, olmaya devam edecektir.
Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?
Ayşe Ünlüce: Yerel Eşitlik Planı, üzerinde ciddi çalışmalarımızın olduğu bir konu bizim için. Eylem Planı taslağı hazırlanarak tüm daire başkanlıklarına sunuldu. Daire başkanlığı temsilcileriyle toplantılar tamamlandı. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilecek yazılımla çok yakında yürürlüğe konulacak.
Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?
Ayşe Ünlüce: Bu alandaki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Aynı zamanda UN WOMEN, CEİD, NDİ gibi kuruluşlarla da ortak çalışma yürütüyor, kapasite geliştirme konusunda kuruluşlardan uzman desteği alıyoruz.
Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?
Ayşe Ünlüce: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde Eşitlik Birimi var. 2014 yılından bu yana Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veriyor. Ayrıca 2020 yılında Toplumsal Eşitlik Komisyonu kuruldu.
Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?
Ayşe Ünlüce:
Belediyemizde çalışan sayısı:
Memur: Kadın 121, erkek 468, toplam 589, kadın oranı %20.54
İşçi: Kadın 64, erkek 193, toplam 257, kadın oranı %24.9
696 KHK’lı: Kadın 368, erkek 2.434, toplam 2.802, kadın oranı %13.13
Sözleşmeli: Kadın 38, erkek 66, toplam 104, kadın oranı %36.54
Sözleşmeli Sanatçı: Kadın 71, erkek 101, toplam 172, kadın oranı %41.28
Genel toplam: Kadın 662, erkek 3.262, toplam 3.924 kadın oranı %16.87
(Bu istatistiksel veriler 31 Aralık 2020 tarihine kadar olan verilerdir.)
Kadın yöneticilere gelince:
Genel Sekreter olarak ben varım, ayrıca bir Genel Sekreter Yardımcısı bulunuyor. Teftiş Kurulu Başkanı, Hukuk Müşaviri ve dokuz Daire Başkanı olmak üzere üst yönetimde kadınların çok sayıda olduğu bir kurumda çalışmaktan gurur duyuyorum.
Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?
Ayşe Ünlüce: Belediye meclisinde kadın üye sayısı 4. Bu 4 kadından 2’si CHP üyesi.