"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Zehra Özyol: Kadınlara eşit fırsatların sunulduğu bir ilçe olmak için mücadele ediyoruz

  • 8 Mart 2021



Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?


Zehra Özyol: İlçemizdeki kadınlar ekonomik ve sosyal yaşama etkin olarak katılım sağlamaktadır. Kadın istihdamı konusunda ilçemizde önemli ilerleme kaydedilmiştir. Kadın girişimciliği, kooperatifçilik,  tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kadınların ekonomiye aktif katılımı artmıştır. Kadınlar ev ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla tekstil atölyelerinde, hava yastığı fabrikasında ve hamur işi yapılan  (köy ekmeği, sac üstü çörek, börek, yufka vb.) işletmelerde çalışmaktadır. İlçemizde kadın nüfusunun %85’i civarında ev kadını bulunmaktadır.  



Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?


Zehra Özyol: Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların işgücüne katılımı büyük önem taşımaktadır. Kadınların düşük istihdam olanaklarına sahip olması, çalışma koşulları ve iş kalitesinin durumu önemli konular arasındadır. Bundan yola çıkarak ilçemizdeki kadınlara istihdam alanı yaratmak amacıyla “Karınca Kadınlar Kooperatifi” adı altında bir kooperatif kurduk. Kadın girişimciliğini artırmak için kurulan kooperatifin amacı, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik faaliyetleri kapsamında yer alan ürün/hizmet üretimini teşvik etmek ve pazarlamak, girişimleri desteklemek, üretim becerilerini geliştirmektir. Sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlerin tanıtımı, sergilenmesi ve pazarlanması amacıyla yurtiçinde ve yurtdışında fuar, şenlik, sergi,  kermes gibi faaliyetlerde bulunmalarını sağlamak, ortakların ekonomik menfaatlerini koruyarak sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamlarını sürdürmelerine destek olmaktır. Kooperatifimiz sayesinde Gümüşhacıköylü kadınlar aile bütçelerine katkı sağlayacak, kendi ekonomik özgürlüklerini kazanacaklar. Yedi kadın üyeyle başladığımız kooperatif çalışmamız inanıyorum ki kısa sürede çok sayıda kadının desteğiyle devam edecektir. İlçemiz başta olmak üzere köyde yaşayan kadınlarla da bir araya gelip, yapabileceklerimiz üzerinde ortak kararlar alıp ilçemiz ekonomisini kadınlar olarak kalkındıracağız. 


Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Zehra Özyol: Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma mücadelesi uzun yıllardır devam etmektedir. Daha eşitlikçi yasal düzenlemelerin ve cinsiyet eşitliğini sağlamakla görevli bir mekanizmanın olmasını, kadına şiddetle mücadelede ve istihdam, eğitim, siyaset gibi alanlarda eşitsizlikle ilgili çalışma yapılmasını, kamuoyunda yaygın tartışma ve farkındalık yaratılmasını yerel yönetimlerin sorumlulukları olarak görüyorum.


Hizmet sunarken toplumsal cinsiyet eşitliğinin ön planda tutulduğu, kadınların yerel karar alma mekanizmalarında eşit temsil edildiği, başta eğitim ve sağlık olmak üzere kadınların çalışma hayatlarına kadar her alanda kadın-erkek eşitliğinin gözetildiği, kadınlara eşit fırsatların sunulduğu ve kadınların şiddete uğramadığı bir ilçe olmak için mücadele ediyoruz.


Kadın belediye başkanı olarak kadın dostu bir ilçe ve Avrupa Yerel Eşitlik şartını yerine getiren belediye unvanını almak için “Yerel Eşitlik Planı”yla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. 


Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Zehra Özyol: Yok. 



Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Zehra Özyol: İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi gibi çeşitli uluslararası mevzuatlara, sözleşmelere ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre toplumsal eşitliğin sağlanmasına yönelik süreçte yerel yönetimlere büyük iş düşmektedir. Türkiye’de kadınların ve kız çocuklarının korunması amacıyla başlatılan bu uygulamalara istinaden toplumsal eşitlik birimi kurma çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Eşitlik birimi kuran belediyelerle bilgi paylaşımında bulunarak, sivil toplum/belediye işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yaparak, kadınların/erkeklerin önceliklerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak pozitif ayrımcılıkla çalışacağız. Amasya Barosu ve belediye işbirliğiyle devam eden, fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların, çocukların ve Lgbti+ bireylerin uğradıkları şiddetle ilgili özel eğitim almış ve konusunda uzman 45 avukat/221 gönüllü avukattan oluşan ekiple sürdürülen “GELİNCİK” projesinde yer almaktayız ve projeye destek vermekteyiz. Tüm bireylerin eşit haklara sahip olmasına destek vererek farkındalığın oluşması, değişimin ve gelişimin sağlanması için elimizden geleni yapacağız.


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Zehra Özyol: Belediyemizde 15 kadın çalışanımız vardır. Başkanla birlikte yönetici 5 kadın bulunmaktadır.


Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Zehra Özyol: Üç kadın meclis üyemiz vardır. İkisi CHP’lidir.



Önerilen Haberler