"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Çalkaya: Katılımcı bir yönetim anlayışını benimsiyoruz

  • 12 Nisan 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Fatma Çalkaya: Büyükşehir belediyesi ve diğer ilçe belediyeleriyle uyum içinde çalışıyoruz. İlçelerimizdeki olumlu ve eksik yanları tartıştığımız koordinasyon toplantıları ve çalıştaylar yapıyoruz. Büyükşehir belediyesiyle daha çok planlama konularında işbirliğimiz oluyor. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Fatma Çalkaya: Hemşeri derneklerinden meslek örgütlerine, cami güçlendirme ve inanç derneklerinden esnaf kuruluşlarına kadar tüm STK’larla işbirliği ve uyum içinde çalışıyoruz. STK’ların eksik kaldıkları noktalarda Balçova Belediyesi olarak biz devreye giriyoruz. Bu işbirliğinin olumlu yansımalarını da görüyoruz. Katılımcı bir yönetim anlayışıyla yönettiğimiz ilçemizde her renkten, her sesten vatandaşımıza ulaşabiliyoruz.  


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Fatma Çalkaya: Yoksulları, engellileri, çocukları, gençleri, kadınları, yaşlıları ve işsizleri her zaman ön planda tutuyoruz. Genel politikamız kadınların ve gençlerin istihdamına, sosyal hayata entegresine ve eğitimine yönelik hizmetleri içeriyor. Semtevleri ve Balçova Kadın Kooperatifi aracılığıyla kadınların üretim ve satış yapmasının önünü açtık. Satış yöntemlerini günün şartlarına uygun hâle getirmek için teknolojiye adapte ediyoruz. Çocukların ve gençlerin eşit ve kaliteli eğitim alabilmesi için de bütçemizin önemli bir bölümünü harcıyoruz. Çocuklar için kırtasiye, kıyafet ve bilgisayarlar ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyoruz. Okul aile birlikleriyle koordine olarak okulların ve sınıfların eksikliklerini gideriyoruz, teknolojik altyapısını geliştiriyoruz. Yaşlı ve kimsesiz vatandaşları yine Semtevleri ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla sürekli takip ediyoruz. Yemeklerinden hastane ve sağlık giderlerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca yapımı devam eden “Olgun Gençlik Merkezi” var. Yaşını almış büyüklerimizin sosyal aktivite alanı olarak kullanacağı bu merkezimizi kısa sürede hizmete açacağız. Engelli bireyler için hazırladığımız “Engelli Haritası” var. Bu haritayla hangi engelli bireyin hangi sokakta yaşadığını, nasıl bir engel türü olduğunu ve ihtiyaçlarını biliyoruz. Engelli çocuklara ekonomik özgürlük kazandırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak için sürdürdüğümüz “Engelsiz Şekerleme” projemiz var. Bu projeyle engelli çocukların yaptığı şekerlemelerin nikâh, düğün, nişan yapan çiftlere satılmasını sağlıyoruz. “Engelsiz Kafe”de de Down sendromlu gençler çalışıyor. Yaşadığımız derin ekonomik kriz nedeniyle hayat gittikçe güçleşiyor. Bu süreçte de hiçbir vatandaşı aç ve açıkta bırakmayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Fatma Çalkaya: Balçova Kadın Kooperatifi’nde organik gıda üretimi yapan ve Semtevleri’nde el emeği ürünler üreten kadınlar için “Satış Merkezi” açacağımızı söylemiştik. Bu merkezimizi açarak kadınların ürettikleri ürünleri satmalarını sağladık. Yaşlılara söz verdiğimiz Olgun Gençlik Merkezi’nin inşaatını tamamladık. Kısa süre sonra hizmete açacağız. Eğitime yönelik katkıların artarak devam edeceğini ifade etmiştik. Robotik Kodlama Kursu açarak diğer eğitim hizmetlerimizi de sürdürdük. Çalışan annelere kolaylık sağlamak için kreş açacağımızı söylemiştik. Görev süremizin ilk yılında kreşimizi açtık. Yine kadınlar için merkeze uzak alanlarda “Semt Spor Merkezi” açacağımızı ifade etmiştik. Göreve başladıktan 6 ay sonra iki tane “Semt Spor Merkezi” açtık. Atatürk Kültür Merkezi’nin açılacağını söyledik. Merkezimizin inşaatı ve dış giydirmesi tamamlandı. Şimdi iç dizaynını yapmak için ihale hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Daha yaşanabilir bir çevre ve sokaktaki can dostlarımız için hizmetler üreteceğimizi söylemiştik. Çevresel atıkların geri dönüşüme kazandırılması için bir proje hazırladık. Evlerindeki atıkları getiren vatandaşlara market alışveriş çeki vererek bu kampanyayı cazip hâle getirdik. Veteriner İşleri Müdürlüğü’ndeki geçici hayvan barınma merkezini yenileyerek ilçemizin çeşitli bölgelerine pati park kurduk. İmarı olmayan ancak vatandaşların kırk yıldır beklediği alanlarında imar sorunlarını çözeceğimizi ifade etmiştik. Ilıcalar ve Çamlıkküme bölgelerinin imarını tamamladık. İnciraltı bölgesinin planlaması için de İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle ve Çevre Bakanlığı’yla görüşmelerimiz devam ediyor.  



Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Fatma Çalkaya: Öncelikle planlama çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. Ülkemizde yaşam şartlarının her geçen gün zorlaşmasından dolayı sosyal belediyecilik uygulamalarına devam edeceğiz. Üretici kadınların ürettikleri ürünlerin daha çok insana ulaşması için bazı çalışmalarımız olacak.  


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Fatma Çalkaya: Programlı ve hedefe odaklı çalışınca kurumsal anlamda bir zorluk yaşanmıyor. Bu şekilde yürüyen bir sistemimiz var. Ancak bütçe anlamında büyük zorluklar yaşıyoruz. İlçemizde toplanan vergileri, kesintiler nedeniyle vatandaşlara hizmet olarak aktaramıyoruz. Ayrıca pandemi süreci, sel ve deprem gibi afetler programladığımız çalışmaları zorlaştırdı. Pandemi sürecinde oldukça önemli çalışmalar yaptık. Maskenin karaborsa olduğu dönemlerde ilçemizdeki her vatandaşa maske ulaştırdık. Okullar, parklar, camiler gibi halkın yoğun olduğu yerler başta olmak üzere sürekli dezenfeksiyon çalışması yaptık. İşyerini kapatmak zorunda kalan kahvehane esnafında, kuaförlere, berberlere, işsiz kalan müzisyenlere maddi destekte ve hijyen malzemesi desteğinde bulunduk. Evinde yalnız yaşayan veya bakıma muhtaç olan büyüklerimize, geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara ve sağlıkçılara günlük sıcak yemek ulaştırdık. Kapasitesini artırdığımız aşevinde her gün 1.200 kişiye yemek çıkardık. Sel nedeniyle evleri zarar gören vatandaşların ve sanayi sitesi esnafının zararlarını karşıladık. Evlerini/işyerlerini temizleyerek boya ve badana yaptırdık. Kalacak yeri olmayan vatandaşların otellerde konaklamasını sağladık. Sokağa çıkma yasağı olan günlerde çeşitli etkinlikler düzenledik.    


Balçova Belediyesi


Kurumsal Yapı: Özel Kalem Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü.



Misyon: Katılımcı, yenilikçi, modern, güler yüzlü, eşitlikçi, özgürlükçü bir anlayışla kadın, çocuk ve gençler ön planda olmak üzere tüm bireyler için güçlü toplum ve çevre oluşturmak.


Stratejik Hedefler: Katılımcı, yenilikçi, modern, güler yüzlü, eşitlikçi, özgürlükçü bir anlayışla kadın, çocuk ve gençler ön planda olmak üzere tüm bireyler için güçlü toplum ve çevre oluşturmak adına belediyenin görev, yetki ve sorumluluğu çerçevesinde hizmet veren ve hizmetlerin sürdürülebilirliğini sağlayan bir belediye olmak.


Çalışan Sayısı: 454 


Bütçe: 120 Milyon TL



Fatma Çalkaya


Uzun yıllar Kuşadası’nda turizm sektöründe çalıştı. Tusan Otel’de ve Club Solara’da yöneticilik yaptı. 15 yıldır CHP’de aktif siyaset yapmaktadır. Balçova Üretici Kadın Kooperatifi’nin Kurucu Başkanı’dır.



Önerilen Haberler