"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özgen Erkiş: Hizmetlerimizi aksatmadan sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz

  • 12 Nisan 2021



Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Özgen Erkiş: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içinde çalışmaktayız. İçme suyu inşaatı kapsamında 1 adet 5.000 metreküp gömme depo, 1 adet kaptaj, 4 adet debimetre odası, 1 adet klor binasıyla toplam 90.447 metre hat, 5.000 adet abone bağlantısı, 59 adet yangın hidrantı yapıldı. Bu yatırımın toplam bedeli, projelendirme aşamasıyla birlikte 10 milyon TL’dir.


Eski şebekeyle ilçemize saniyede 110-120 litre su basılırken yeni şebekede kaçakların önlenmesiyle birlikte bu oran saniyede 80-90 litre seviyesine düştü. Bir örnekle açıklamak gerekirse, bir yılda 50 milyon damacana içme suyu israf olmaktan kurtarıldı. Yeni 5.000 metreküplük depodaki gelişmiş teknoloji ve dinlendirme sistemi sayesinde şebeke hattına verilen su olumsuz hava koşullarında bile aynı kalitede akıyor. Hepsinden önemlisi, 2006 yılında Avrupa’da ve 2011 yılında Türkiye’de yasaklanmış olan asbestli borulardan kurtulduk. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 

Özgen Erkiş: STK’larla ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Kent konseyimiz bulunmaktadır; toplantılar, çeşitli kurslar, seminerler ve organizasyonlar belediyemiz tarafından tahsis edilen binada düzenlenmektedir. Yine Kent Konseyi Kadın Meclisi’yle birlikte yürüttüğümüz “Gönüllüler Mutfağı” projesi aracılığıyla kadın istihdamına ve üniversite öğrencilerine destek vermekteyiz. Belediyemiz tarafından Kent Konseyi Kadın Meclisi’ne tahsis edilen tam donanımlı mutfakta kadınlar gönüllü olarak ürettikleri ürünleri satarak elde ettikleri gelirle üniversite öğrencilerine burs sağlamaktadır. Ayrıca kadınlar, evlerinde ürettikleri ürünleri yine burada satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyor.

 

Atatürkçü Düşünce Derneği, Saray Pati Dostları Derneği ve Saray Engelliler Derneği yine belediyemize ait binalarda faaliyet gösteriyor.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

Özgen Erkiş: Engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye desteği sağlamaktayız. Yine engelli vatandaşlara yönelik mesleki eğitim kursları açmaktayız. En büyük sıkıntıları olan işsizlik sorunlarına belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz “İstihdam Birimi”yle bir nebze olsun çözüm bulmaya çalıştık. İstihdam Birimi, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ve çevremizdeki işletmelerle irtibat hâlindedir. 2019 yerel seçimlerinden bu yana 1.356 vatandaş istihdam edildi.


Küçükyoncalı Mahallesi’nde kadınlar için yöresel dokuma atölyesi oluşturduk. Bu atölye sayesinde kadınlar, dokuma sanatını gelecek kuşaklara aktararak tarihin yaşatılmasına katkıda bulunuyor.


Bir diğer kırılgan grup, ilçemizde yaşayan Roman vatandaşlardır. Fen İşleri, Park Bahçeler ve Temizlik İşleri’nde çalışan personellerimiz çoğunlukla Roman vatandaşlar arasından seçilmektedir. Böylece bölgemizde ciddi bir istihdam sağlamaktayız. 


Yine Roman vatandaşlara yönelik mesleki ve sanatsal kurslar yapıyoruz. Oluşturduğumuz dans ekibiyle festivallerde ve etkinliklerde ilçemizi gururla temsil ediyoruz.


İlçemizde yaşayan evsiz ve geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar için oluşturduğumuz sosyal tesiste günlük sıcak yemek veriyoruz. Ayrıca belirli periyotlarda erzak desteği sağlıyoruz. Hem üreticiyi hem de ihtiyaç sahiplerini desteklemek için büyükşehir işbirliğiyle 50 ton patates dağıtımı gerçekleştirdik. Oluşturduğumuz “Sosyal Mağaza”da gelinlikten ayakkabıya, battaniyeden buzdolabına kadar eşyaya ihtiyacı olan vatandaşlar için ikinci el eşya hizmeti sunuyoruz.


Covid-19 salgını sebebiyle ihtiyaç sahibi kitlesi maalesef genişledi. Zor durumda olan vatandaşları -sosyal yardımlarla bir nebze olsun rahatlatabilmek için- desteklemeye çalışıyoruz.



Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Özgen Erkiş: İlçemiz için “tarımdan ve turizmden başka çıkış yolu yoktur” diyerek yola çıktık. Güneşkaya, Bozaba, Safaalan, Laledere, Bahçeköy, Kastro gibi alanlarda agro ve ekolojik turizme, sağlık, kıyı ve doğa turizmine dair potansiyelleri harekete geçirmeyi ve bölgemizi tanıtarak turizmin canlanmasını hedefledik. Bu hususta da ilerledik. İlçemizin hane bazında sosyo-ekonomik durumunu gösteren bir sosyal doku haritası çıkarmak yine en önemli projemizdi. Bu haritanın büyük bir kısmını tamamladık. Örneğin, Roman Mahallesi’nde hangi evde kimin yaşadığını, hangi evde kaç çocuğu olduğunu, çocukların yaşını, hatta ayakkabı numaralarını biliyoruz.


Katılımcı, şeffaf, hesap veren bir belediye olmayı vaat etmiştik. İlk iki yılda gerçekleştirdiğimiz halk ve basın toplantılarıyla bütçemizden harcamalarımıza kadar tüm detayları kamuoyuyla paylaştık. Belediyemizin mali yapısını kontrol altına aldık ve tasarruf çalışmaları gerçekleştirdik.


Her mahallemize çocuk parkı sözü vermiştik. İlçemize çok sayıda yeni park kazandırdık, mevcut parklarımızın iyileştirilmesini sağladık. İlçemiz genelinde ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verdik. Bir yıl içinde 2.500 ağaç ekimi gerçekleştirdik. Yemyeşil bir Saray için var gücümüzle çalışıyoruz. Yine büyükşehir işbirliğiyle iki tane sera kurduk. Seralarımızda 8.100 adet gül, 250 adet nar, 300 adet ıhlamur, 24 viyol kadife, 6 kasa hatmi, 75 adet diş budak ağacı yetiştirdik ve çelikledik.


Saray ilçe merkezindeki yaklaşık 90 kilometrelik mesafe boyunca tüm kanalizasyon hattı baştan sona yenilendi. Bu çalışma, dönemin bütçesiyle yaklaşık 12 milyon TL tuttu. 7.500 adet kanalizasyon parsel bağlantısı bulunan şebekeden iki terfi merkezi yardımıyla Saray’ın bütün evsel atık suları ileri biyolojik arıtma tesisine aktarılıyor. Daha önceden Saray’ın kanalizasyonu Ergene ve Galata derelerine deşarj ediliyordu.


Saray ilçe merkezinin atık suyunu arıtan tesisin arıtma kapasitesi günde 7.166 metreküp. Tamamen standartlara uygun bir şekilde arıtılan atık su, doğaya deşarj ediliyor. Bu sayede Ergene Nehri’nin çıkış noktası olan Saray’dan temiz bir biçimde ayrılıyor. SCADA sistemiyle tesise anında ve uzaktan müdahale edilebilen bir teknoloji mevcut.


38.000 kişilik bir yaşam alanının ihtiyacını karşılayabilecek tesis, 25.000 nüfuslu ilçe merkezini geleceğe taşıyabilecek kapasitede çalışma hacmine sahip. Ergene ve Galata derelerinin Saray ilçe merkezi çıkışında birleştiği bölgede yıllar sonra balık türlerinin yaşadığına tanık oluyoruz.


Eğitim salonları, sinemaları, kütüphanesi, 450 kişilik tiyatro salonu olan “Kültür Merkezi” Haziran ayında açılacak.



Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Özgen Erkiş: Tekirdağ’ın Karadeniz’e açılan tek kıyısı olan Kastro adı verilen Çamlıkoy Tabiat Parkı, Milli Parklar tarafından özel bir işletmeye kiralanmıştı. Vatandaşlar ücret ödeyerek oldukça vasat bir hizmetten faydalanmaya çalışıyordu. Doğasıyla, deniziyle tam bir doğa harikası olan Kastro’nun işletmesini alarak vatandaşlara hak ettikleri biçimde sunmak istiyoruz. Kampçılığı, karavancılığı ve kıyı turizmini canlandırmak, ilçemize misafir çekmek en büyük hedeflerimizden. 


Yine kısa bir süre önce Bahçeköy mevkisinde Orman Müdürlüğü’nden ihale yoluyla kiraladığımız ormanlık alanı, tesisleriyle birlikte vatandaşların hizmetine sunacağız. Proje üzerinde çalışıyoruz.


Yine bu yıl “Spor Park” projemizi tamamlayacağız. Bu sayede Trakya bölgesinde bir ilki gerçekleştirerek örnek bir projeye imza atacağız.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Özgen Erkiş: Belediye hizmetlerini yerini getirirken en fazla karşılaştığımız sorun, ekonomik zorluklar. Ülkenin içinde bulunduğu durum, ekonomik sıkıntılar ve pandemi sebebiyle belediyelere İller Bankası’ndan gelen paylarda önemli düşüşler oldu, belediyelerimiz bu süreçten olumsuz etkilendi. Ancak bu süreçte bile hizmetlerimizi aksatmadan sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz.



Saray Belediyesi



Kurumsal Yapı: Başkan, Başkan Yardımcıları, Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, Makine İkmal ve Onarım Müdürlüğü.


Stratejik Hedef: Kurumsal yapının gerçekleştirilmesine yönelik tedbirler geliştirmek. Kentsel altyapının tamamlanmasını sağlamak. Çevre bilincinin artırmak. Belediyeyle vatandaşlar arasındaki iletişimi güçlendirmek. Spor faaliyetleri yürütmek ve yaygınlaştırmak. İhtiyaç sahiplerine yönelik her türlü yardımı gerçekleştirmek ve idari faaliyetler yürütmek. Kültürel/sosyal faaliyetler ve etkinlikler düzenlemek. Sosyal yaşam kalitesini artırmak. İlçemizdeki yeşil alanları artırmak. Kadınların sosyal yaşamda daha aktif olması için çalışmak. Tarihi/kültürel mirasları geliştirmek ve korumak.


Çalışan Sayısı: 40 kadrolu memur, 19 sözleşmeli personel, 38 daimi işçi, 229 Saray Kent Personel Ltd. Şti.


Bütçe: 60.974.051 TL



Özgen Erkiş


Boğaziçi Üniversitesi’nde ileri İngilizce eğitimi aldı. 1994 yılında Koç Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü’nde burslu olarak okudu ve 1999 yılında mezun oldu. Türkiye’de hukuk ve adalet eksikliğini görerek girdiği üniversite sınavında Yalova Hukuk Fakültesi’ni kazandı ve 2021 yılında mezun oldu. TESMER’de muhasebe eğitimi aldı, serbest muhasebeci ve mali müşavir olmaya hak kazandı. Profesyonel iş hayatı boyunca refrakter, finans ve eğitim sektörlerinde yöneticilik yaptı. Siyasete 1991-1994 yılları arasında SHP Saray Gençlik Kolları Başkanı olarak başladı. 2019 yerel seçimleriyle Saray Belediye Başkanlığı görevine geldi. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler