"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: Efes Selçuk’u hak ettiği yere getirmek istiyoruz

  • 19 Nisan 2021



Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Filiz Ceritoğlu Sengel: İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle spor, kültür/sanat, sosyal yardımlaşma, altyapı çalışmaları ve çeşitli belediye hizmetleri alanlarında ortak çalışma, destek ve işbirliği sürdürülmektedir. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Filiz Ceritoğlu Sengel: İzmir İş Kadınları Derneği’yle kadınların sosyal ve ekonomik hayatta güçlenmesi için bir protokol imzaladık. İZİKAD’la güçlü ve özgür kadınların desteklenmesine yönelik projeler planlıyoruz.


İzmir Avukatları Derneği işbirliğiyle Efes Selçuk’ta kadınlara yönelik hukuk okuryazarlığı eğitimi başlattık, eğitimlerimiz sürüyor. Bu projeyle kadınlar, haklarını hukuki düzlemde savunabilmek için gereken bilgiye ve becerilere kavuşuyor.


“Efes Kariyer” adlı istihdama yönelik bir sitemiz var. Bu sitenin işleyiş aşamasında yine ilçemizde faaliyet gösteren meslek odalarıyla ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışıyoruz.

 

“Efes Tarlası Yaşam Köyü Projesi” için Selçuk Ziraat Odası, Başka Bir Okul Mümkün Kooperatifi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Çiftçiler Sendikası ile ortaklaşa çalışmalarımız sürüyor. 


Efes Selçuk’ta faaliyet gösteren kent konseyimiz var. Selçuk Efes Kent Konseyi bünyesinde Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi bulunuyor. İlçedeki sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı Selçuk Efes Kent Konseyi’nin 250 üyesi bulunuyor. Kadın Meclisi’yle kadınlarla ilgili çalışmalarda görüş alışverişinde bulunuyoruz. Gençlik Meclisi’nin desteğiyle pandeminin etkilerinin görülmeye başladığı ilk günlerde 1.300 adet erzak paketini süreçten etkilenen vatandaşlara ulaştırdık. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Filiz Ceritoğlu Sengel: Kırılgan ve dezavantajlı vatandaşlara yönelik çalışmalarımız çerçevesinde, Eşitlik Birimi’nin koordinasyonunda Kadın Dayanışma Merkezi ve Engelsiz Yaşam Merkezi hayata geçti. Ayrıca Eşitlik Birimi bünyesinde hazırlanacak olan Yerel Eşitlik Eylem Planı dahilinde kadınlara, çocuklara, gençlere, engellilere ve tüm dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarımız şekillenmeye devam edecek. 


Ebeveynler gündelik işlerini yaparken kendilerine zaman ayırabilsin ve çocuklar eğitmenler eşliğinde güvenle oynayıp eğlenebilsin, arkadaş edinebilsin, kreş öncesi bir ön alıştırma yaşayabilsin diye “Çocuk Kafe”yi kurduk.


İlçemizdeki üreticilerin ürünlerini sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilmeleri için soğuk hava hizmeti sunduğumuz “Deppo Efes”te çalışan tarım işçisi annelere destek olmak, ekonomik hayata katılmalarının önündeki zorlukları gidermek için “Masal Evi”ni açtık. Tarım sektöründe çalışan kadınlar, Deppo Efes Soğuk Hava İşletmesi içerisinde yer alan Masal Evi’ne çocuklarını emanet edebiliyor.  


“Engelleri kaldırıyoruz” şiarıyla Efes Selçuk’ta ilk kez engelli ve engelsiz çocukların birlikte oynayabileceği bir park yaptık. İlçemizde yaşayan engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla Engelsiz Yaşam Merkezi açtık.


Kadın Dayanışma Merkezi’nde danışmadan dayanışmaya evrilen bir anlayışla kadınlara yönelik psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Aynı zamanda günlük hayatlarına pozitif katkı sunacak diksiyon, etkili iletişim, ritim gibi dersler veriyoruz, sağlıklı yaşam üzerine söyleşiler gerçekleştiriyoruz. 


Özellikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık dahilinde attığımız somut adımlar var. Belediye meclisimizden çıkan kararla yeni işletme açacak olan kadın esnaflardan alınacak ücretlere indirim yapıyoruz. Kadın pazarcılarından alınacak ücretlerden de %25 oranında indirim sağlıyoruz. Ayrıca “Aile Konutu Şerhi” için istenilen belgelerden bazı ücretler de artık alınmayacak.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Filiz Ceritoğlu Sengel: Hayata geçirdiğimiz hizmet ve projeler arasında Köy Akademileri, SELBİM, hayvan barınağının yenilenmesi, haybulans, Çocuk Kafe, Öğrencilere Taşıma Destek Hizmetleri, Tek Nokta Hizmet Birimi gibi projeleri saymak mümkün.


Diğer yandan, tamamen belediyemizin öz kaynaklarıyla inşa edilen, ilçemizin tarım alanındaki özgünlüğünü yansıtan, çok yönlü ve bütünsel çözümler üreten “Efes Tarlası Yaşam Köyü”, seçim vaatlerimiz arasında öne çıkmaktadır.


Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün inşası ve kuruluş aşaması tamamlandı, pandemi koşulları göz önüne alınarak faaliyetine başlamak üzeredir.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Filiz Ceritoğlu Sengel: Faaliyete hazır hâle getirdiğimiz Efes Tarlası Yaşam Köyü’yle ilçemizdeki tüm kesimlere değen bütünsel bir faaliyeti hayata geçirmeyi planlıyoruz. Efes Tarlası Yaşam Köyü, çok yönlü ve bütünsel yapısıyla önümüzdeki dönemde ilçemize değer katacak ve süreklilik arz edecek bir çalışmadır. Efes Tarlası Yaşam Köyü, ilçenin kadim değerlerini, insanlığın ve özellikle ülkemizin sürüklendiği iklim krizinin, ekolojik krizin, gıda krizinin ve ekonomik krizin koşullarının dayattığı acil çözüm ihtiyacıyla birleştiren bir model oluşturuyor. Aynı zamanda doğayla uyumlu üretimle herkes için sağlıklı, besleyici ve erişilebilir gıdayı mümkün kılmayı hedefliyor. Üreticilerle tüketicileri yakınlaştırarak, seslerini duyarak, insani bir etkileşimle birbirine bağlıyor. Geleceğin dünya vatandaşları çocukları doğanın ve yaşamın bilgisiyle donatarak onların sosyal bireyler olmalarını mümkün kılıyor. Kentlerin her gün daha da dolup taştığı, kırsal alanların insansızlaştığı bir dönemde aile tarımına sunduğu destekle Yaşam Köyü, geleceğin Türkiye’sinin kentleşme ve kır politikasının temellerini atıyor. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün hedefi, sürdürülebilir kentler ve doğayla uyumlu, her yönüyle toplumsal canlılığa erişen köyler. Köylerde yoksullaşan ve kent merkezinde değersiz hissettirilen deneyimlilerimiz, Yaşam Köyü’nde yeni bir hayatın umuduna kavuşacaklar ve bizim için ne kadar değerli olduklarını hissedecekler.


Gelirsizliğe, mesleksizliğe ve geleceksizliğe sürüklenen gençler Yaşam Köyü’nde edindikleri özgüvenle ve donanımla üreten Türkiye’ye güç verecekler, kariyer planlaması hizmetimizle yeni işlerine kavuşacaklar.


Yaşam Köyü, “İlham Veren Kent Efes Selçuk”un yerli ve yabancı misafirlerinin ilk durağı olarak ilçemizin kadın ve tarım kimliğini tarih kimliğiyle birleştirecek. Özellikle hafta sonları ağırlayacağı misafirlerin harcamalarıyla ilçe ekonomisi için yeni bir kazanç noktası olacak.


“Kadın Kenti Efes Selçuk”a yakışan, yerel kadın üreticilerin ve tüm merkez bölümlerinde kadınların istihdam edildiği bir Yaşam Köyü kurmak, modelimize ayrı bir değer ve güç katacak.


“Toprak Okulu”, her yaştan ve her meslekten vatandaş için toprak bilincini ve bilgisini yeşertmeyi amaçlamaktadır. Toprağın kadim bilgisini modern bilimsel tekniklerle harmanlayarak sunacağımız ufuk, her bir katılımcımıza doğanın müthiş ahengini ve yaşamımızın bu ahengi korumaktan geçtiğini hatırlatacak, onları doğanın uyumlu bir parçası olmaya davet edecektir.


Çocuklar, alanlarında uzman eğitmenler tarafından verilecek eğitimlerle toprağı daha yakından tanıyacak, kendi seçtikleri tohumların günden güne filizlenip büyümesine tanık olacaklar.


Topraktan doğan yaşamı gözlemleyen çocuklar, kendi ürettikleri ürünlerle özgüven kazanacak, hayatlarını emek vererek geliştirmenin ve zenginleştirmenin keyfini tadacaklar.


Düzenleyeceğimiz tarımsal üretim atölyeleriyle gençler, tarımsal üretimin bilgisini uygulayarak deneyimleyecek, ilçemizdeki tarım sektöründe eğitimli işgücü olarak istihdam edilebilecekler.


Belediyemizin oluşturduğu kariyer planlaması olanakları sayesinde köylerimizdeki genç işgücü ihtiyacıyla buluşan gençler hem sağlıklı bir iş ortamına kavuşacak hem de üreten Efes Selçuk’a değer katacaklar.



İlçemizin vazgeçilmez değerlerinden deneyimlilerimiz, Toprak Okulu’nda katılacakları tarım atölyelerinde çocukluklarındaki toprak ve doğa bilincini yeniden hatırlayacak, günlük yaşamlarına renk katacak üretim tekniklerini deneyimleyecekler. Deneyimlilerimizi, evlerinde ve ilçemizin her karış toprağında kadim tohumlarımızı filizlendirmeye, üreterek yaşamla iç içe olmaya davet edeceğiz.


Tüm Anadolu’da olduğu gibi Efes Selçuk’un çiftçilikle geçinen köylüleri de zor koşullar altında üretmeye çalışıyorlar. Tohumdan hasada ağır maliyetler altında geçimlik aile tarımını sürdüren çiftçileri üretimin her aşamasında desteklemeye devam edeceğiz.


Tohum ve fide temininden ilaç ve gübre kullanımına kadar her aşamada hem alanlarının uzmanlarıyla buluşturarak çiftçilerin aile tarımını geliştirmelerini sağlayacağız hem de ürünlerinin zamanında tüketicilere ulaşması için onları destekleyeceğiz.


Kadim aile tarımının değişen iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayarak sürdürülmesi için toprak analizi eğitimleri ve uygulamaları sunacağız.

Doğayla uyumlu tarım uygulamaları için ürün çeşitliliğini sağlayabilecekleri atölyelerde çiftçileri tarım alanındaki sivil toplum örgütleriyle buluşturacağız.


Bölgemizde ve ülke genelinde üretim yapan diğer üreticilerle çiftçi buluşmaları düzenleyerek deneyim paylaşımını mümkün hâle getireceğiz.


Ürünlerini doğrudan tüketicilere ulaştırabilmeleri için ilçemizdeki kooperatifle eş güdümlü olarak sezonluk üretim planlaması atölyeleri düzenleyeceğiz.


İlçemizden ve bölgemizden başlayarak ülkemizde geçmişten geleceğe “Tohum Köprüsü” kurarak Atalık tohumları muhafaza edeceğiz, çoğaltarak üreticilerimize vereceğiz, geleceğe taşıyacağız.


Türkiye’de ve dünyada bulunan tohum merkezleri ve tohum takas şenlikleriyle sürekli hâle gelecek bir işbirliği kurarak geniş ve yaygın bir tohum paylaşım ağı oluşturacağız.


“Tüm Türkiye Eksin” çağrımız ve internet sitemiz aracılığıyla Türkiye tohum hareketinin dinamosu olacağız.



Pahalılaşan, sağlıklı olmayan ve besleyiciliğini kaybeden market gıdalarına karşı üreticilerin sağlıklı ve besleyici ürünlerini doğrudan halka sunabildikleri, hem üreticinin hem tüketicinin kazandığı üretici pazarımızı sürekli hâle getireceğiz.


İlçemizde ağırladığımız yerli ve yabancı misafirleri üreticilerle buluşturarak “Tarım Kenti Efes Selçuk”a yeni bir canlılık ve kazanç unsuru daha ekleyeceğiz.


Köylerimizde gerçekleştirilen aile tarımı, üretici pazarımızla birlikte daha da güçlenecek.


Tarım Müzesi, başta çocuklar olmak üzere tüm vatandaşlara ve ilçemizi ziyaret eden misafirlere gıdanın geçmişten bugüne ve tohumdan sofraya yolculuğunu sunduğumuz bir kültür noktası olacak.


Tarım Müzesi, sadece uzak geçmişte donup kalan aletler sergisi olmayacak, geçmişten geleceğe tarım ve gıda uygulamalarını gösteren bir kültür merkezi canlılığına sahip olacak.


Yerli ve yabancı misafirler, çok yönlü bir hafta sonu etkinliği sunduğumuz Yaşam Köyü’nde yerel ürünlerimizi edinebilecekler ve keyifli bir kahvaltıyla güne başlayabilecekler.


Efes Tarlası Tohum Kafe, ilçemizi ziyaret eden misafirlerin ilk durağı ve yerel ürünlerimizin doğrudan tüketilerek kazanca dönüştüğü bir girişim olacak. 


Bu projeler sayesinde ilçemizde yeni istihdam alanları açılacak.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Filiz Ceritoğlu Sengel: Karşılaştığımız zorlukların başında -son bir yılı aşan sürede tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgını nedeniyle- özellikle turizme bağlı olarak elde ettiğimiz gelirlerin azalması geliyor. Kamusal sorumlulukları aksatmadan sürdürmekle birlikte ülkemizi etkileyen toplumsal ve ekonomik kriz başlıkları, faaliyetlerimizi gerçekleştirirken başlıca zorlaştırıcı etmenler olarak öne çıkmaktadır.

 

 

Efes Selçuk Belediyesi

 

Kurumsal Yapı: Başkan, Başkan Yardımcıları, Fen İşleri Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Huzurevi Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü.

 

Stratejik Hedefler: Öncelikli hedefimiz, sahip olduğumuz insan gücü ve mali kaynaklarla Efes Selçuk’u hak ettiği yere getirmek. İlçemizin turizm, tarih ve tarım merkezi olması sebebiyle özellikle bahsi geçen alanlarda çalışmalarımıza ağırlık vererek uluslararası arenadaki tanıtımına katkı sunmak. Bunun yanı sıra ilçede yaşayan vatandaşların ve kırılgan grupların hayatlarına pozitif katkılar sunarak dezavantajlı gruplar için çalışmalar yapmak.


Çalışan Sayısı: 519

 

 

Bütçe: 110 milyon TL



Filiz Ceritoğlu Sengel 


Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Tezli Özel  Hukuk lisansını tamamladı. Tez konusu olan  “Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku”nda uzmanlaştı. Ardından  marka ve patent vekilliği sınavlarında başarı elde ederek marka ve patent vekilliği yapmaya hak kazandı.


2009 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde CHP Selçuk Belediye Meclis Üyesi olarak seçildi. 2009-2014 yılları arasında Hukuk Komisyonu, AB Uyum Komisyonu, Eğitim Kültür ve Spor Komisyonu Üyelikleri, Encümen Üyeliği ve Divan Kâtipliği görevlerini üstlendi.  2010 yılında kurucu başkanı olduğu Sürekli Eğitimi ve Kişisel Gelişimi Destekleme Derneği’nin başkanlık görevini belediye başkanlığına kadar sürdürdü. 

 

2014 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Efes Selçuk Belediyesi Meclis Üyesi oldu. 2014-2019 yılları arasında CHP Grup Başkanvekilliği, İzmir Büyükşehir Meclisi Denetim Komisyon Üyeliği, Hukuk Komisyonu Üyeliği/Başkanlığı ve Divan Kâtipliği görevlerini yaptı. Aynı tarihler içerisinde Selçuk Belediye Meclisi’nde Hukuk Komisyon Başkanlığı, İmar Komisyon Üyeliği, Spor, Eğitim ve Kültür Komisyonu Üyeliği, Kadın Erkek Eşitliği Komisyon Başkanlığı görevlerini de yürüttü.

 

2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde CHP’den aday oldu. Seçim sonrası Selçuk’un ilk kadın belediye başkanı olmaya hak kazandı.

 

 “Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda Mimari Eserler” ve “Fikir ve Sanat Eserlerinde İntihal ve Esinlenme” adlı iki kitabı vardır. Evli ve bir çocuk annesidir.



Önerilen Haberler