"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İbrahim Palaz: Dünyaca tanınan bir ilçe olmak istiyoruz

  • 19 Nisan 2021



Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


İbrahim Palaz: Göreve ilk geldiğimizde stratejik plan toplantıları yaptık, Gönen’in bütün sorunlarını ilettik. Kırsal mahalle sayısının fazla olduğunu özellikle belirttik. Kırsal mahallelerde hizmetin yeterli olmadığını aktardık. Merkezden köylere kadar olan yolların tamamının büyükşehirin görev alanı olduğunu ifade ettik, yolları onların yapmasını istedik. Görevleri haricinde hiçbir şey talep etmedik. Kırsal mahallelerin yolları toplamda 450 kilometre ancak biz 150 kilometrelik kısmının aciliyetini belirttik.


Ak Partili olan yerlerde hâliyle birtakım çalışmalar olduğunu görüyoruz. 24 aylık görev süremizde hiçbir şekilde hizmet almadık, bize gelmediler. Ancak gelmelerini bekliyoruz, çünkü görev yapması gereken müdürlükler büyükşehir belediyesinde. Özellikle müdürlüklerinden elle tutulur bir hizmetle gelmesini bekliyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


İbrahim Palaz: Bizim seçimlerdeki en büyük projemiz, göreve geldiğmizde Gönen’e birlik ve beraberlik getirmekti. İlçemizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içerisindeyiz, onların istek ve önerilerini her zaman dinliyoruz. Pandemi sürecinde yaşadığımız olumsuzluklardan dolayı bazı ortak projelerimizi gerçekleştiremiyoruz. Belediye meclis üyesinin de başkanı olduğu kent konseyiyle pandemi sürecinde maske, eldiven ve dezenfektan dağıtımı vb. ortak çalışmalar yaptık. Pandemi sonrası tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte güzel projeler gerçekleştireceğimize inanıyorum.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

İbrahim Palaz: Her ay 800 aileye gıda yardımı ulaştırıyorduk. Pandemi döneminde ise, 2.500 haneye yardım ulaştırdık. İlçe merkezinde ve kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlara maske ve eldiven dağıtımaya devam ediyoruz.


İhtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için tablet dağıttık. Görevlendirdiğimiz bir arkadaşımız aracılığıyla işsiz vatandaşları Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalara yönlendirip yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından medikal malzeme yardımları, ev temizliği, ev tadilatı, yakacak yardımları gibi çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 

İbrahim Palaz: “Halkımızla iç içe olacağız, ilçemizi makam odasından değil, halkımızın arasında yöneteceğiz,” demiştik. Vatandaşların istek ve önerilerine kayıtsız kalmadan hizmet etmeye devam ediyoruz.


Göreve geldiğimizde senelerdir yolları yapılmayan, ulaşımlarını çamur içerisinde sağlayan mahalleler vardı. Son 15 yılda yapılmayan altyapı çalışmalarını Reşadiye, Tırnova, Plevne ve Karşıyaka Mahalleleri’nde tamamladık. Daha sonra üstyapı çalışmalarına başladık. Bu mahallelerin her sokağına parke taş döşedik, vatandaşların daha konforlu yaşamasını sağladık.


Pandemi döneminde de -ülke şartları da göz önünde bulundurulduğunda- kısıtlı imkânlar dahilinde vatandaşlara hizmet götürmenin gayreti içerisindeyiz.


Şu anda yine ilçe merkezinde toplamda 1.8 kilometrelik yağmur suyu isale hattını yeniliyoruz. Bu hattı ilçemizin yaklaşık 50 yılının ihtiyacını görecek şekilde planladık ve yapımına hemen başladık.


Kırsal mahallelere 10.000 metre beton büz, 95.000 metrekare parke taş döşemesi yapacağız. Yeni ihaleyle de toplamda 175.000 metrekare parke taşını ilçe merkezine ve kırsal mahalellerin yollarına döşeyeceğiz.


2019 yılında 19.727 metrekare sıcak asfalt kaplama, 64.575 metrekare soğuk asfalt kaplama yaptık.


2020 yılında ise, 22 tane kırsal mahalleye 66.300 metrekare asfalt yol yaptık. Göreve gelmeden önce “Çocuk parkı olmayan köy kalmayacak,” dedik ve sözümüzü tuttuk. Tüm kırsal mahallelere çocuk oyun parkları yaptık. Pandemi sürecini atlatırsak daha kalıcı projelerimizi hayata geçireceğiz.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


İbrahim Palaz: Önceliğimiz, ilçe merkezi altyapısı ve üstyapısı. Kurtuluş Mahallesi’nde parke taş çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlçemizi çevre yollara bağlayan mevki yollarında asfalt yenilemeleri yapacağız.


“Kadıneli” projemiz var. Gönen’in markası olan iğne oyalarını yapan kadınlara gelir sağlamak için ürünlerini gerçek değerlerde ulusal piyasalara satmalarına olanak tanıyacak projede tüm emekçi kadınları bir araya getireceğiz ve ortak fiyat politikalarıyla emeklerinin karşılığını almaları için destek olacağız.


Proje kapsamında ilçe parkının olduğu bölgeye her gün stantlar kuracağız, ilçeye gelen misafirlerin satın alabileceği iğne oyası/çeyizlik gibi hediyelik eşya satışlarına imkân sağlayacağız. Anneler için bebek bakım ve emzirme kabinleri hazırlatarak bu kabinleri ilçenin muhtelif yerlerine yerleştirdik, vatandaşların hizmetine sunduk.


İki adet çocuk kreşi projemiz var, fizibilite çalışmalarına devam ediyoruz.


İlçe köprüsü için tamir ve restorasyon çalışmaları projemizi hazırladık, hayata geçireceğiz.  Köprüden geçen vatandaşların kış aylarında mağdur olmaması adına daha korunaklı bir sistem oluşturacağız.


Karşıyaka Mahallesi’nde kurulan “Cuma Pazarı”nı sokak aralarından kurtarmak ve Karşıyaka Mahallesi’ne kapalı pazaryeri kazandırmak istiyoruz.


Denizkent Mahallesi’nde sosyal hayata katkı sağlamak için yüzme havuzu ve restoran yapacağız, zemin etüt çalışmalarımızı tamamladık, yaz sezonuna yetiştirmeye gayret edeceğiz.


İlçemizde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren birçok firma var, bunları bir araya getirecek olan “Galericiler Sitesi” projemizde yer belirleme çalışmalarımız devam ediyor.


Pandemi şartları elverirse, maddi imkânlarımız dahilinde, Gönen Belediyesi’nin masraf yükünü azaltmak amacıyla “Çatı Tipi Güneş Enerjisi Santrali” projemizi hayata geçireceğiz. Yine aynı şekilde Çalıoba Mahallesi’nde 1 MW ThermiGes yenilenebilir enerji projemiz bulunuyor, tüm fizibilite çalışmalarımız hazır, uygun şartları bekliyoruz. Bu projeler tamamlandığında hem enerji tasarrufu sağlanacak hem maddi tasarruf yapılacak hem de çevre kirliliği engellenecek.


Gönen’i daha yaşanılabilir bir ilçe yapmak için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

İbrahim Palaz: En büyük sorun, Covid-19 süreci. Bu süreçte sağlık durumundan dolayı izin alan veya temaslı/pozitif olarak izolasyona mecbur kalan personellerimiz var. Bu durum departmanlarımızın çalışmalarını etkiliyor.



Gönen Belediyesi


Kurumsal Yapı: Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Sağlık İşler Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, İşletme Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü.


Misyon: Kaplıca turizmiyle, sanayisiyle, yıl boyunca alternatif tarımıyla ve ürün çeşitliliğiyle güneşin batmadığı, yaşanabilir Gönen’de kaliteli hizmet üretmek ve güler yüzle bu hizmetleri sunmak.


Vizyon: Dünyaca tanınan termal ilçe ve verimli toprakların getirdiği ürün yelpazesiyle marka ilçe olmak.



Stratejik Hedefler: Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, Gönen halkı için ilçe bütünüyle entegre alanlar oluşturmak ve ilçede yaşayanların kullanımına yönelik yeşil alanlar yaratmak.


Gönen halkının yaşam kalitesini artırmak ve geliştirmek için ilçe bazında gerekli planlamaları yapmak, ihtiyaç gereği gerçekleştirilen altyapı ve üstyapı çalışmalarını modern belediyecilik anlayışıyla vatandaşa sunmak.


Tabakhanelerin ıslahını gerçekleştirmek, yerine yapılacak olan turizm merkezlerinin koordinasyonunu sağlamak.


Çağdaş mimari öğelerle desteklenen yapılar oluşturmak ve Gönen’e mimari bir görünüm kazandırmak.


Çağın gereklerini karşılayacak donatı alanları oluşturmak ve var olanları korumak.




Çalışan Sayısı: 349


Bütçe: 83 Milyon TL



İbrahim Palaz


Siyasi hayatına 1996 yılında başladı. 1996-2000 yılları arasında CHP Gönen Gençlik Kolları Başkanlığı görevini üstlendi. Daha sonraki yıllarda CHP Gönen Yönetim Kurulu Üyeliği, CHP Balıkesir İl Delegeliği ve CHP Genel Merkez Kurultay Delegeliği yaptı.  2014-2019 yılları arasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kurucu Meclis Üyeliği, 2017-2019 yılları arasında CHP Gönen İlçe Başkanlığı, 2002-2013 yılları arasında Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcılığı, Gönen Belediyespor Genel Kaptanlığı, Gönen Belediyespor Kulüp Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den aday olarak Gönen Belediye Başkanı seçildi.




Önerilen Haberler