"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Haluk Bozdoğan: Türkiye’de Çocuk Haklarıyla İlgili Sözleşme İmzalayan İlk İlçe Belediyesiyiz

  • 26 Nisan 2021

“Çocuk Dostu Kent” politikalarınızı ve projelerinizi anlatır mısınız?


HALUK BOZDOĞAN: Tarsus Belediyesi olarak çocuk hakları ve çocuk gelişimi konusunda hassasiyet göstermekle beraber çocukların kişisel ve zihinsel gelişimine yönelik projeler üretiyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar arasında “Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına” yönelik Lanzarote Sözleşmesi var. Türkiye’de bu sözleşmeyi imzalayan ilk ilçe belediyesiyiz. Çocuk haklarıyla ilgili çocukların anlayabileceği bir üslupla “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabını hazırladık, ilçemizdeki tüm çocuklara dağıttık. Bu sayede çocukların kendi haklarını bilmesini sağladık.


Okuma salonlarından akademilere kadar çocukların eğitimine tam destek veriyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocukların kendilerini geliştirebileceği robotik kodlama, müzik, resim kursları düzenliyoruz. Özgüvenlerini geliştiren ve kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayan tiyatro ve drama gibi eğitimleri alabilecekleri kültür/sanat merkezleri kurduk, eğitimlerimiz aktif bir şekilde devam ediyor. Ayrıca evlerinde uygun ders çalışma ortamı bulamayan çocuklar için ilçemizdeki tüm mahalleleri ve köyleri kapsayacak şekilde planladığımız okuma salonları projemiz var. Bu proje kapsamında şu âna kadar 16 mahallemizde okuma salonları açtık, çocuklar için uygun çalışma ortamı oluşturduk.



Dezavantajlı çocuklar için etkili projeler üretiyoruz. Kırsal alanlarda okul öncesi eğitim ve okul adaptasyon süreciyle ilgili çalışmalar yaptık. Eğitim alamayan dezavantajlı çocuklar ve velileri için “Köyüm Uzakta Öğretmenim Yanımda” projesini geliştirdik. Bu proje kapsamında köylere giderek okul-aile işbirliğiyle çocukları eğitim hayatıyla ve okulla tanıştırma etkinliği yapıyoruz. Ayrıca velilerine çocuk psikolojisiyle ilgili seminerler vererek çocukların daha anlayışlı bir ortamda büyümesini sağlıyoruz.


 
Pandemi sürecinde canlı dershane ve kitap hizmeti sunuyoruz. Covid-19’un yayılım hızının arttığı pandemi süreci boyunca evlerinden çıkamayan çocuklara canlı dershane hizmeti sunarak eğitim süreçlerini destekledik. Belediyemiz bünyesindeki uzman öğretmenler tarafından hafta içi her gün internet üzerinden canlı olarak yapılan derslerde en verimli ve pratik yöntemler kullanıldı. Ayrıca pandemi sürecinde evde kalan çocukların verimli vakit geçirmesi için çocuk psikolojisine uygun olarak tasarlanan ve içerisinde boyama çalışmalarının, zekâ oyunlarının, bulmacaların ve fıkraların olduğu bir etkinlik kitabı hazırladık, bu kitapları çocukların evlerine ulaştırdık.



23 Nisan otobüsüyle çocuklara sürprizler yaptık. Pandemi kısıtlamalarından dolayı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda sokağa çıkıp bu coşkuyu yaşayamayan çocuklar için 23 Nisan otobüsü hazırladık. Bu özel günde onlara 23 Nisan coşkusunu evlerinde yaşattık. 23 Nisan otobüsünden bahsedecek olursak, üstü açık bir otobüsü bayraklar ve balonlarla süsledik. Belediyemize bağlı bando takımı da otobüste yer aldı.  Ardından şehrin tüm caddelerini ve sokaklarını canlı müzik eşliğinde dolaşarak çocuklara 23 Nisan coşkusunu evlerinde ve balkonlarında yaşattık.


Çocuklara yönelik özel yaşam alanları ve parklar yapıyoruz. Çocuklar için eğitim ve gelişimle ilgili çalışmalar gerçekleştirmenin yanı sıra enerjilerini olumlu yönde sarf edebilecekleri oyun alanları ve parklar da yapıyoruz. Son 114 hizmetimizin arasında çocukların gönül rahatlığıyla oyun oynayıp, yürüyüş yapabileceği 34 park ve yeşil alan yer alıyor. Ayrıca bu alanlar içerisinde kedi ve köpek parkları da yer alıyor, Çocuklar bu sayede hayvan sevgisi de kazanıyor.


Çocukların eğiten, üreten, sağlıklı ve kültürlü bir Tarsus’ta büyümesi için çalışıyoruz. Çocukları koruyup kollayarak, haklarını yasal çerçevede savunarak ve onları eğiterek geleceğe mutlu yarınlar bırakmak istiyoruz.



Önerilen Haberler