"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İsmail Yetişkin: Seferihisar’ı Çocuklarla Birlikte Yönetiyoruz

  • 26 Nisan 2021

“Çocuk Dostu Kent” politikalarınızı ve projelerinizi anlatır mısınız?


İsmail Yetişkin: “Çocuk Dostu Kentler” yaratmak için UNICEF kriterlerinin yaşama geçirilmesi amacıyla Türkiye’de çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Projeyle çocukların yönetime katılımının sağlanması, çocuk hakları konusunda bilinç oluşturulması, eğitimler düzenlenmesi, çocuk haklarını gözeten bir belediye yapısı ve düzeni oluşturulması için somut adımlar atılması hedeflenmiştir.


Seferihisar’da eski bir düğün salonu restore edilerek içerisinde çok amaçlı salon, müzik odası, fotoğraf/seramik atölyesi, proje/faaliyet odası bulunan bina Çocuk Belediyesi’ne tahsis edilmiştir. Çocuk Belediyesi, 2011 yılından itibaren belediye çalışmalarına karar alıcı bir mekanizma olarak doğrudan katılan bir yapıdır. Merkezde gençlere ve çocuklara yönelik projeler, sanat ve müzik kursları, çocuk korosu, halk oyunları, satranç, resim ve tiyatro kursları devam etmektedir.


Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan Seferihisar Çocuk Belediyesi, yüzlerce çocuğun eğitimine ve yeteneklerinin gelişmesine hizmet etmeye devam etmektedir. Seferihisar Belediyesi’nin önemsediği projelerin başında gelen Çocuk Belediyesi, en son Viyana’da gerçekleşen Child in the City (Çocuk ve Şehir) konferansında dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen yerel yönetimlere başarılı ve uygulanabilir bir model olarak sunularak örnek gösterilmiştir.


UNICEF’in “Çocuk Dostu Kentler” ağına katılmak üzere çalışmalar yürüten Seferihisar Belediyesi’nin ilçeyi çocuklarla beraber yönetmek amacıyla kurduğu Çocuk Belediyesi’nde iki yılda bir sadece çocukların katılımıyla başkanlık seçimi gerçekleşmektedir.


Seferihisar’da Çocuk Dostu Kent Çalışmaları


• 2011 yılında Çocuk Belediyesi kurulması,

• “Çocuk Belediye Başkanı” ve “Çocuk Meclis Üyeleri”nin demokratik bir şekilde seçilmesi,

• Çocuk Belediyesi’nin kendi bütçesi olması,

• Seferihisar Çocuk Belediyesi’nin “Çocuk Belediyesi Yönetmeliği”ne sahip olması,

• “Çocuk Belediyesi Kampüsü”nde farklı eğitimlerin düzenlenmesi, sanatsal, eğitici ve öğretici içeriklerin sunulması,

• Cittaslow üyeliği sayesinde Cittaslow Türkiye üyesi kentlerin ortaklığıyla farklı çocuk belediyeleri kurulması,

• Oluşturulan çocuk belediyeleri aracılığıyla çocuk çalıştayları düzenlenmesi,

• İlçeye/kente çocuk gözünden bakılması,

• Çocuk hakları, çevre hareketi, iklim krizi konu başlıkları başta olmak üzere farklı konularda eğitimler düzenlenmesi ve savunulması: “Çocuk Aklı Değil, Çocuk Haklı”,

• Ulusal ve uluslararası çocuk dostu kent çalışmalarına katılım sağlanması,

• Sanatsal eğitimlerin eğitim sürecine dahil edilmesi,

• Çocuk Belediye Başkanı’yla Seferihisar Belediye Başkanı’nın buluşturulması,

• Çocuk Belediyesi projesinin 2018 yılında Cittaslow Uluslararası Genel Merkez tarafından ödüle layık görülmesi.


Seferihisar Belediyesi, 4-5 yaş grubundaki çocukların eğitimine katkı sağlayacak “Masal Evleri”nin ilkini 17 Haziran 2016 tarihinde Seferihisar’da, ikincisini 25 Ekim 2020 tarihinde Ürkmez Mahallesi’nde açtı.


Dünyada ilk kez uygulanacak bir modeli hayata geçiren Seferihisar Belediyesi, 4-5 yaş grubundaki çocukların eğitimini masallarla başlatmak, çocukları geleceğe daha iyi hazırlamak, yaratıcılıklarını geliştirmek, sanatla buluşturmak, yabancı dil öğretmek ve onları değişen dünyayı iyi anlayan birer dünya vatandaşı olarak yetiştirmek amacını taşıyor. 


Masal Evi, sosyal bir projedir. Bu projede hedef kitle, 4-5 yaş grubundaki çocuklardır. Proje kapsamında çocuklara masallar aracılığıyla verilen değerler, resim, müzik, seramik, bale ve ana dil eğitimleriyle desteklenecektir. Satranç, matematik ve jimnastik gibi eğitimlerle çocukların zihin ve beden gelişimine katkıda bulunulacaktır. Çocuğu bilgilendirmek, sosyalleştirmek, yaşamı tanıtmak, başarı isteği uyandırmak, insana ve çevreye karşı duyarlı olma bilinci kazandırmak hedeflenmektedir.



Önerilen Haberler