"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muammer Keskin: İstanbul’da Eşitlik Birimi’nin Kurulduğu İlk Belediyeyiz

  • 26 Nisan 2021

“Çocuk Dostu Kent” politikalarınızı ve projelerinizi anlatır mısınız?


MUAMMER KESKİN: Şişli, ticaretin yoğun olduğu, işyerlerinin fazlaca bulunduğu ve orta/üst toplumsal sınıfın yaşadığı bir ilçe olarak görülse de, aslında farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, çevresel yapısı itibarıyla yeşil alanların, yürüyüş ve sosyalleşme alanlarının yetersiz kaldığı bir ilçe. Böyle bir ilçede çocuk olmak elbette birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Yaşadığımız bölgenin ihtiyaçlarını bilerek, avantajlarını ve dezavantajlarını gözeterek çocukların esenliği için yapabileceklerimizi başta Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü olmak üzere Kültür Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Spor Müdürlüğü’yle birlikte değerlendiriyoruz.


Çalışmalarımızı planlarken engelli, farklı dilleri konuşan ve özel gereksinimli çocukların temel haklarına öncelik veriyoruz. Henüz kapsamlı çalışmalara başlamasak da, çocukların destek alabileceği ve sosyalleşebileceği merkezleri kurma yolunda ilerliyoruz.


Bu anlamda uzun süredir okulların programıyla uyumlu çalışan Bilim Evleri, çocuk hakları alanındaki farkındalık çalışmalarıyla güçlendirdiğimiz öğretmenlerimizle çocukların akademik açıdan destek alabilmesi için faaliyetlerine devam ediyor. Pandemi sürecinde yüz yüze çalışmalarına ara verse de, Bilim Evi öğretmenleri çevrimiçi uygulamalarla öğrencilerine ve velilerine destek vermeye devam ediyor.


Bilim Evleri’ni Şişli’nin 25 mahallesinde kurmayı hedeflediğimiz Mahalle Evleri’yle birleştirerek her çocuğun bu hizmetlerden faydalanmasını sağlayacağız. Çocukların her anlamda kendilerini ifade edebileceği farklı niteliklerde alanlar inşa ediyoruz (kültür/sanat mekânları, kütüphane, oyun alanı vs.). 


Bu anlamda Açık Alan Derneği’nin “Çimenev” uygulamasından modellediğimiz ve onlarla protokol yaparak birlikte çalışarak açtığımız İnönü Mahalle Evi’ni örnek göstermek isterim. Bu örnekleri çoğaltmak ve diğer belediyeler için de örnek teşkil etmek için çalışmaya devam ediyoruz.


Mahalle Evleri sayesinde o bölgede yaşayan, farklı ihtiyaçlara sahip olan ve farklı kültürlerden gelen her çocuğa ulaşacağız, talepleri doğrultusunda aileleriyle birlikte programlarımızı düzenleyeceğiz.


Çocukların bu alanlarda kendilerini güvende hissetmesi için merkezlerde çalışan personelimizin ve öğretmenlerimizin çocuk haklarıyla ilgili eğitimler almasını sağlıyoruz.


Aynı zamanda yine okul öncesi çalışmalarını yaptığımız kreşlerimiz ve çocukların kısıtlı zamanlarını kitapla, oyunla geçirmesini desteklemek için oluşturduğumuz oyun kitaplıklarımız mahallelerimizde kurulmaya devam ediyor. Bu mekânlar pandemi şartlarına göre yeniden düzenlendi. Özellikle çalışan ebeveynleri desteklediği için bu programlarımızı geliştirmeye devam ediyoruz.

Şişli Belediyesi’nin güçlü yanlarından biri, İstanbul’da Eşitlik Birimi’nin kurulduğu ilk belediye olması ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğine açık bir belediye yapısını benimsemesi.


Eşitlik Birimi, 2015’te kurulduktan sonra belediyenin insan hakları politikaları için çalışmaya başladı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin kesişimsel olarak politika ve hizmetlere yansıması, kadınların, çocukların, gençlerin, yaşlıların, engellilerin, LGBTİ+ bireylerin, mültecilerin ve azınlıkların güçlenmesi, katılımı, görünürlüğü ve belediye hizmetlerinden eşit şekilde faydalanabilmeleri için çalışan birim, çocuk hakları alanında belediyeyi güçlendirmeye devam ediyor. Bu anlamda 2018 yılında Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı ile başlattığı “Çocuk Anlatır, Sen Dinle, İstismarı Önle” kampanyası sadece kendi ilçe sınırlarımız içinde değil, İstanbul’un ve Türkiye’nin diğer bölgelerine de yayılarak büyük etki yaratmıştır. Kampanya kapsamında cinsel şiddet konusuna yönelik doğru bilinen yanlışlar düzeltilmiş, çocuğu pasifize eden bir yaklaşım yerine yetişkinlerin ve karar vericilerin konuyla ilgili sorumluluklarını hatırlatan bir çerçeve çizmiştir.


Bu kapsamda bir yıl boyunca belediyemizde çocuklarla çalışan ve iletişim hâlinde olan her personelimiz “Çocukların Bedensel Söz Hakkı” konusunda eğitim almıştır. Sosyal medyada bu konuyla ilgili görünürlüğe ağırlık verilmiştir. Ebeveynler ve çocukların bakımından sorumlu tüm yetişkinler için konuyla ilgili bilgilerin bulunduğu 8.000 adet broşür dağıtılmıştır. Ayrıca ismi çocuklar tarafından konan ve senaryosu çocuk hakları uzmanları tarafından yazılan “Çocuğum, Haklarımı Koruyorum” adlı tiyatro oyunu, özel bir tiyatroyla anlaşılarak yirmi gösterim yapmıştır.


Bu proje daha sonraki yıllarda Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’yle geliştirilmiş, yetişkinlerin çocukların haklarını öğrenmelerini sağlayacak eğitmen eğitimleriyle devam etmiştir. Şişli Belediyesi’nin Şişli Rehberlik ve Araştırma Merkezi’yle kurduğu iyi ilişkiler sayesinde Şişli’de görev yapan tüm ilkokul/ortaokul rehber öğretmenleri bu eğitimleri almış, okullarda çocuklarla, özellikle velilerle cinsel istismar ve mücadele yöntemleri konusunda bilgi paylaşılmıştır.


Eşitlik Birimi’nin 20 Kasım Çocuk Hakları Günü için hazırladığı, pandemide çocukların nasıl desteklenebileceğini ve çocuk katılımının önemini anlatan broşürlerimiz hem çevrimiçi olarak yayınlanmış hem de basılarak dağıtılmıştır. Broşürler, ilçede yaşayan diğer çocukları kapsaması için İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça ve Ermenice dillerinde de hazırlanmıştır.


Bu noktada Şişli Kent Konseyi’ne bağlı olarak yürütülen Çocuk Meclisi’nden bahsetmeden geçmeyelim. Göreve geldiğimizde stratejik planı hazırlarken gönüllü çocuklarla kurulan Çocuk Meclisi, pandemi döneminde çalışmalarını çevrimiçine taşıdı. Hatta 23 Nisan vesilesiyle buluşmamızda diğer müdürlüklerle çalışma taleplerini bana ilettiler. Çocuklar kendi ihtiyaçlarını en iyi şekilde bildiklerinden park ve bahçelerin tasarlanmasında, müzik, oyun, film, kitap vs. belirlenmesinde onlara kulak vereceğimizin ve önerilerini dikkate alacağımızın sözünü verdim.


Şiddetin herhangi bir türüne maruz bırakılan kadınlar hiçbir ayrımcılığa uğramadan, varsa çocuklarıyla birlikte Kadın Danışma Merkezi’ne başvurabiliyor. Hem kendileri hem de çocukları için gerekli psikolojik, hukuki ve sosyal desteğe ulaşabiliyorlar. Merkezde ayrıca cinsel istismara ve ihmale maruz kalan çocuklar için de destek veriliyor.


Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmaya başlayacak olan “Çocuk Çalışmaları Birimi”ni kurduğumuzu müjdeleyerek bitirmek istiyorum. Umarım önümüzdeki 23 Nisan’da çocuk hakları alanında yaptıklarımızla ilgili daha fazla haberle karşınızda olurum.






Önerilen Haberler