"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhammet Tokat: Ortak Aklı ve Kurumlar Arası İşbirliği Anlayışını Ön Planda Tutuyoruz

  • 26 Nisan 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Muhammet Tokat: Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İlçemizdeki çalışmalarla ilgili istişarelerde bulunuyoruz. Ören Mahallesi’ne atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon şebeke hattı yapıyoruz. Uzun vadedeki büyüme ve gelişme ihtiyaçlarına göre belirlenen 81 milyon TL’lik bu projeyle birlikte Ören, modern bir altyapıya kavuşacak. Ayrıca Hacıabdi Mahallesi’ne “Kültür Sarayı” yapmayı planlıyoruz. Vatandaşların daha güzel bir Milas’a uyanmaları için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Muhammet Tokat: Ortak aklı ve kurumlar arası işbirliği anlayışını ön planda tutarak STK’larla çalışmalarımızı sürdürüyor, proje üretmeye devam ediyoruz. Milas, yüzölçümü büyük bir ilçe, mahalle sayısı da fazla. Bu nedenle farklı meslek gruplarını da barındırıyor. Vatandaşların ve esnafın sorunlarını meslek odaları ve STK’lar aracılığıyla tespit edip çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Milas’ı fuar ilçesi yapma anlamında Milas Kaymakamlığı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Tariş Pamuk ve Zeytin Kooperatifleri ve diğer STK’larla önemli bir çalışma sürdürüyoruz. Bu anlamda Milas’a “Tarım Fuarı”, “Yapı Fuarı”, “Evlilik Fuarı” kazandırdık. İlçemizin tanıtımı noktasında gerçekleştirdiğimiz fuarlarla ve şenliklerle Milas’ın adını ulusal/uluslararası alanda duyurmaya çalışıyoruz. 


Milas Kent Konseyi bulunmaktadır. Milas Kent Konseyi, ülkemizde örnek gösterilen kent konseylerinden bir tanesidir. Kent konseyleri, vatandaşların ve özellikle STK’ların yönetime katılmasından dolayı oldukça önemli. Bu bağlamda Milas Kent Konseyi’ne desteğimizi sürdürüyoruz. 



Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Muhammet Tokat: Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarımıza ekstra bir özen gösteriyoruz. Ülkemizde artan kadın cinayetleri, toplumumuzun en önemli sorunlarından bir tanesi. Çalışmalarımızı, kadınların her alanda olması için şekillendiriyoruz. Şiddete maruz kalan ya da şiddete maruz kalma ihtimali bulunan tüm kadınlara yönelik olarak geçtiğimiz yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Kadın Danışma Merkezi açtık. Merkezde sosyal, psikolojik ve hukuksal konularda ücretsiz destek veriliyor. Bugüne kadar onlarca kadına bu anlamda yardımcı olduk ve özgüvenlerini artırma noktasında kadınları sosyal yaşamda güçlü kılmak için gayret gösterdik. Kadınların üretime katılması için de kadın kooperatiflerine desteğimizi sürdürüyoruz. Engelli vatandaşların sosyalleşeceği alanlar oluşturacağız, Engelsiz Yaşam Parkı’nın yapımına başlayacağız. Pandemi döneminde öncelikli risk grubunda bulunan yaşlılar için de çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlara erzak/gıda yardımının yanı sıra nakdi ve ayni yardımlarımızı da sürdürüyoruz. Milas Süt Birliği’yle “Süt Kardeşim” projesini hayata geçirerek dar gelirli ailelerin 3-6 yaş arasındaki çocuklarına haftada iki litre süt dağıttık. 



Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Muhammet Tokat: 2009’da ilk seçildiğimizde ilçemizle ilgili hayaller kurduk, bazı projeler geliştirdik. 2009-2019 arasında altyapı/üstyapı çalışmaları ve nitelikli hizmetler üretmek için cesur adımlar attık. Bu anlamda Milas’ın elli yıllık geleceğine etki edecek yağmur suyu ve kanalizasyon hattı projelerimizi tamamladık. Karayolları Müdürlüğü’yle çevre yoluyla ilgili proje yapılması, DSİ’yle Akgedik Barajı’ndan ilçemize içme suyu alınması gibi güzel adımlar atıldı. Bu adımlar doğrultusunda çevre yolunun yapımı başladı. Akgedik Barajı’ndan içme suyu getirilmesine ilişkin projenin sonuna geldik. Gençlere yönelik sosyal donatı alanları ve spor tesisleri yapma anlamında verdiğimiz sözü de Atatürk Kapalı Spor Salonu’nu tamamlayarak yerine getirdik. Kırsal mahallelerin çehresini değiştirmeye yönelik çalışmaların yanı sıra ilçemizin tarihi ve kültürel yapısını koruma anlamında restorasyon faaliyetlerini de tamamladık. 


2019’da göreve tekrar seçildiğimizde ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’dan dolayı önceliklerimiz bir anda değişti. Vatandaşların sağlığını ön planda tutan bir anlayışla pandemiyle mücadeleye yoğunlaştık. Bu kapsamda maske dağıtımı, dezenfektan işlemleri vs. birçok alanda faaliyetlerimizi sürdürdük. İlçemizde hava kirliliği sorunu mevcut. Bu nedenle ilçemize doğalgaz getirilmesi konusunda sorumluluk aldık ve önemli bir farkındalık yarattık. Ortak payda Milas anlayışıyla tüm STK’larla ve siyasi partilerle birlikte kurumlar arası işbirliğini ön planda tutarak ilçemize doğalgaz getirilmesi sürecinde önemli bir aşamaya geldik. Türkiye’de ilçeler düzeyinde bir ilki gerçekleştirerek 9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in değerli katkılarıyla “Milas Deprem Master Planı Çalışma Toplantısı”nı tamamladık. Bu çalışmayla birlikte ileride imar planlarını buna göre düzenleyeceğiz.  “Milas Deprem Master Planı”, depremlere karşı korunma yöntemlerini geliştirmek ve başta jeotermal kaynaklar olmak üzere yeraltı zenginliklerini ortaya çıkarmak için önemli bir referans çalışma oldu. Bir sanayi ilçesi olan Milas’a “Organize Sanayi Bölgesi” kazandırılması için belediye olarak önemli bir inisiyatif aldık. Muğla’da ilk ve tek olan Milas Organize Sanayi Bölgesi’nin bu anlamda ilçe ekonomisine önemli katkıları olacak. Sadece ilçe ekonomisine değil, hem Muğla’ya hem de ülkemize ciddi katkılar sağlayacak.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Muhammet Tokat: Önümüzdeki süreçte tamamlayacağımız birçok projemiz mevcut. İlçemizin tarihi ve kültürel dokusunu korumaya yönelik planlanan ancak yarım kalan Baltalı Kapı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni hayata geçiriyoruz. İlçemizin tarihi dokusunu koruyan ve turizm potansiyelini destekleyen çalışmalar aracılığıyla Milas’ı önemli bir turizm destinasyonu hâline getirmeyi hedefliyoruz. Aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatmak için ilçemize Şehitlik Anıtı kazandırıyoruz. İlçemizde ikamet eden 10.000 Alevi vatandaşın ibadetlerini yerine getirmesi için Milas Cemevi’ni önemli ölçüde tamamladık. İlçemizin nüfus açısından kalabalık ve turizm potansiyeli yüksek olan Bafa ve Selimiye Mahalleleri’ne modern kapalı pazaryeri yapacağız. Güllük, Ören ve Kıyıkışlacık Mahalleleri’nde sahil bandı yenileme projesi gerçekleştireceğiz. Sağlıklı gıdaya ulaşmanın çok önemli olduğu gerçeğinden hareketle tarımsal kalkınmaya önem veriyoruz. Kırsalda yaşayan vatandaşların kendi ürettikleri mahsulleri değerlendirip satması için tarım kooperatifleri kuruyor ve yöresel ürünlere yönelik satış alanları oluşturuyoruz. Şevketiye Mahallesi, Topbaşı mevkisinde halk arasında Esentepe olarak bilinen alan, çay bahçesi olarak düzenleniyor. Konum açısından da eşsiz bir manzaraya sahip olan Esentepe, ailelerin vakit geçirebileceği bir mekâna kavuşacak.  


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Muhammet Tokat: Milas, 132 mahalleden oluşan, 42 ilden daha büyük ve kırsalı çok geniş bir bölge. Fiziki şartları itibarıyla oldukça zorlu bir coğrafya. Bu nedenle her noktaya eşit ve etkin hizmet götürmek için yoğun çalışıyoruz. Özellikle yaz aylarında artan nüfus göz önüne alındığında bütçemiz oldukça kısıtlı kalıyor. 2014 yılında Muğla’nın büyükşehir olması nedeniyle bütçemizin büyük bir bölümü büyükşehir belediyesine aktarıldı. İller Bankası’ndan gelen payın düşmesi de bizi zorladı. Şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki, belediyeler özellikle pandemi döneminde fedakârca çalışan personelleriyle birlikte tarih yazdı. Evet, bütçemiz kısıtlı, imkânlarımız sınırlı. Ancak belediyeler, hiçbir bahanenin ardına sığınmadan vatandaşlara hizmet götürme noktasında üstün bir gayret sarf etti. Biz de bu kısıtlı kaynaklara rağmen bahane üretmeden güzel projelere imza attık. Hizmet üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. 


Milas Belediyesi


Kurumsal Yapı: Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Belediye Başkanı, Başkan Yardımcıları, Özel Kalem Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Müdürlüğü, Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü.


Stratejik Hedefler: Katılımcı, adil yönetim anlayışıyla kurumsal kapasiteyi ve hizmetlerde etkinliği artırmak. Doğaya saygı anlayışıyla çevre sağlığına önem vermek, yaşanabilir yeşil ve temiz bir çevre oluşturmak. Dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yaparak toplumun tüm kesimlerine eşit hizmet sunmak. Sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışıyla tarihi dokuyu gelecek nesillere taşımak, Milas’ı kültür/sanat merkezine dönüştürmek, Milas’ın tanıtımını yapmak, turizmdeki payını artırmak. Bütün canlıların yaşam kalitesini artırmaya yönelik sağlık hizmeti sunmak. Sürdürülebilir kırsal kalkınmayı desteklemek. Yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı, planlı, güvenli ve modern bir ilçe oluşturmak. İlçe ekonomisini geliştirmek. 


Çalışan Sayısı: 108 memur, 135 işçi ve 565 şirket personeli.


Bütçe: 210 milyon TL


Muhammet Tokat


Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1989-2009 yılları arasında serbest avukatlık yaptı. 1999 yılında CHP Milas Belediye Meclis Üyeliği görevini yürüttü. 2007 yılında CHP’nin ilçe kongresinde aday olarak İlçe Başkanı seçildi. Atatürkçü Düşünce Derneği Milas Şubesi’nin Kurucu Başkanlığı’nı yaptı. Muğla Barosu Milas İlçe Temsilciliği ve Milas Tüketici Hakları Hakem Heyeti’nde iki dönem görev aldı. 1998-2004 yılları arasında üç dönem Muğla Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulundu. 2009 yerel seçimlerinde CHP’den belediye başkanlığı görevine aday oldu ve seçildi. 2014 yerel seçimlerinde CHP’den yeniden aday gösterildi ve ikinci kez belediye başkanı seçildi. 2019 yerel seçimlerini de kazandı. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler