"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Satılmış Sarıkaya: Araç’a Hak Ettiği Değeri Kazandırmak İstiyoruz

  • 26 Nisan 2021

Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Satılmış Sarıkaya: Çevre il/ilçe ve büyükşehir belediyeleriyle işbirliğimiz oldu, ortak çalışmalar da devam ediyor. 31 Mart seçimlerinden sonra belediyemizin araç ve ekipman eksiğini kapatmak için çalışmalara başladık. Bir önceki dönemde kiralık araçlarla hizmet verilmesinden dolayı hâlihazırda araç sayımız oldukça az. Daday, Azdavay ve Kastamonu Belediyeleri’nden almış olduğumuz araçlarla ilçemize hizmet veriyoruz. Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nden bir adet otomobil aldık. Bu araç, ilçe merkezindeki işlerimizi yürütürken kolaylık sağlıyor. İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’yle görüşmelerimiz devam ediyor. Kamyon ve otobüs gibi ihtiyaçlarımızın karşılanması aşamasında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 


Farklı parti belediyeleriyle çalışmalarımızda herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Amacımız, ilçemize hizmet vermek. Bu anlayışla çalışmaya devam ediyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Satılmış Sarıkaya: İlçemizde bulunan STK’lara, derneklere, kooperatiflere, spor kulüplerine destek veriyoruz. Ortak çalışmalarımız da devam ediyor. Mülkiyeti belediyemize ait olan iki adet taşınmaz, Halk Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Böylelikle kadınlar için “Yöresel El Sanatları ve Ahşap İşlemeciliği Kursu” açma imkânı sağlandı. Bu kapsamda kadın kooperatiflerine de destek oluyoruz. Belediyemize ait birer taşınmazı Türk Kızılay Araç Şubesi’ne ve Atatürkçü Düşünce Derneği’ne tahsis ederek çalışmalarında yardımcı olduk. 


Yerel Eylem Grubu Derneği kurduk. Türkiye Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na sunmuş olduğumuz projelerle 1.980.000,00 TL hibe desteği kazandırdık. Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı ve aynı zamanda Belediye Meclis Üyesi Aziz Özelci tarafından yürütülen projeler de devam ediyor. İlçemizin tarım alanında ihtiyaçlarını karşılamasını ve tüketimden üretime uzanan bir süreçte sağlam adımlar atmasını önemsiyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Satılmış Sarıkaya: Kırılgan gruplara yönelik çalışmalarımıza öncelik veriyoruz. Özellikle pandemi koşullarında ihtiyaç sahibi çocukları, gençleri, yaşlıları ve Roman vatandaşların yaralarına merhem olmayı ve ihtiyaçlarını karşılamayı kendimize görev edindik. 


Pandemi sürecinde işsiz kalan ve evinde sıcak yemek pişiremeyen vatandaşlara her gün yemek dağıttık. Bilgisayarı, tableti vs. olmayan çocuklar uzaktan eğitime katılamıyor. Bu konudaki girişimlerimizle, hayırsever vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerle yetmiş tane bilgisayar dağıttık. 2020 yılında, ilçemizin köylerinde yaşayan ihtiyaç sahibi öğrencilere 300 tane ayakkabı ve mont ulaştırdık.


Ramazan ayında da ihtiyaç sahipleri, özellikle evinde yemek yapamayan yaşlı vatandaşlar için sıcak yemek dağıtmaya devam edeceğiz.


Öte yandan, tekerlekli sandalye, hasta yatağı, akülü araba gibi ihtiyaçları olan engelli vatandaşlar belediyemize müracaat ettiğinde ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oluyoruz.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Satılmış Sarıkaya: 31 Mart seçimlerinde her başkan adayı gibi benim de vaatlerim oldu. Vaatlerimi gerçekleştirmeye devam ediyorum.


İlçemizin kanayan yarası, işsizlik. İşsizliğin önüne geçebilmek, vatandaşın refahını yükseltmek ve göçü önlemek için çalışıyoruz. Yıllardır ilçemizde faaliyet gösteren Ramsey’in fabrikası 2016 yılında kapandı. Dört yıldır boş duran fabrikanın yerine Konvoy Tekstil’in kurulması için katkı sağladık. Bu fabrikada 200 kişi çalışmaktadır. 2020 yılında RMS firmasına ait fabrikanın ilçemizde kurulmasını sağladık. Fabrika, 200 vatandaşa ekmek kapısı oldu.

Sanayi Sitesi’nin altyapı/yol çalışmalarını tamamladık. Fabrika düzeyinde faaliyet gösteren Bulut Kontrplak’ın da altyapı çalışmalarını 31 Mart seçimlerinden sonra bir ay gibi kısa bir sürede tamamladık.  

Belediyemizin araç ve ekipman eksiğini belirtmiştim. Bizden önceki yönetim ilçe hizmetlerini kiralık araçlarla karşıladığından ekipmanımızın yetersiz olduğunu gördük. Bu sorunun giderilmesi için 1 adet merdivenli itfaiye, 2 adet çöp kamyonu, 1 adet otobüs, 1 adet yol süpürme aracı ve 1 adet kamyonet temin ederek makine parkurunu güçlendirmeye çalışıyoruz. İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’yle görüşmelerimiz devam ediyor. Belediyemize 1 adet otobüsü ve 1 adet damperli kamyonu kazandırmak üzereyiz.


İlçemizi ilgilendiren diğer bir sıkıntı da su. Yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan su, yerine başka bir madde ikame edilemeyen, sınırlı bir doğal kaynaktır. Sağlıklı suya ulaşmak her şeyden önce temel insan hakkı olarak değerlendirilmelidir. Bu konuda da çalışmalarımızın karşılığını aldık. İlçemize bağlı Dereçatı Köyü’nden 8 litre/saniye debili su kaynağının resmi anlaşmaları tamamlandı. 2021 yılı içerisinde isale hattını yapmak suretiyle ilçe şebeke suyuna aktarılacak. Aynı zamanda 2 adet terfili sistem yeni sondaj kuyusu açıldı, 2021 yılında ilçemize bu su kaynaklarını kazandıracağız.


El sanatlarına da gereken önemi vermeye çalışıyoruz. Araç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle koordineli olarak belediyemiz kaynaklarıyla satın alınan eski el dokuma tezgâhlarında vatandaşlar el emeklerini sergilemektedir.


Yıllardır kullanılmayan Araç Hamamı’nı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladık. Hâlihazırda faaldir. 

İlçemizdeki sosyal/kültürel etkinliklere de önem veriyoruz. 2006 yılında başlayan ilçe festivalimiz 2014 yılından sonra yapılmamıştır. 2019 yılında festivalimizi tekrar canlandırdık, Araç Şekerciler Pastacılar ve Yayla Kültürü Festivali adıyla başlattık. Mülkiyeti belediyemize ait binayı sosyal tesis (fitness salonu) olarak hizmete açtık. Gençler için Bocce sahası yaptık, bölgesel yarışmalar düzenlenmesini sağladık.


Sokak hayvanları için beslenme noktaları oluşturduk. Araç sıkışıklığını azaltmak için açık otoparklar yaptık. Mezarlık alanının genişletilmesini sağladık. 30.000 metrekare parke çalışması gerçekleştirdik. İlçemize özgü yöresel yemekler ve içecekler için patent/coğrafi işaret alım çalışmaları yaptık. Araç gazozunun patentini aldık.  


Ben bu ilçede doğdum büyüdüm. Gençliğimde spor faaliyetlerinde bulundum. Araç Spor, ligden çekildi. Seçimlerden önce ve sonra bu konuyla ilgili gençlerden yoğun talep aldım. Araç Belediyesi’nin futbol takımını kurduk. Amatör lige merhaba diyen takımımız, ilk sene şampiyon oldu. Araç Belediyesi Kadın Hentbol Takımı’nı kurduk. Kısıtlı imkânlarla kurduğumuz takımımız, bu sene 24 maçta 21 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak ligi 2. sırada bitirdi ve süper lige çıktı. Önümüzdeki yıl ilçemizi süper ligde temsil edecek olan Araç Belediyesi Kadın Hentbol Takımı’na başarılar diliyorum. Araç Belediyesi Kadın Hentbol Takımı’nın bu başarısında emeği geçen sporculara, antrenörlere, idari yönetime ve tüm vatandaşlara teşekkür ediyorum.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Satılmış Sarıkaya: İlçemiz 1930’lu yıllarda kendi enerjisini üretiyordu. Teknolojinin gelişmesi ve zamanla ihtiyaçların artması nedeniyle mevcut enerji sistemi atıl hâle gelmişti. Üretim tesisini yeniden hayata kazandırmak için çalışmalara başladık. Öncelikle hisselerin Araç’a kazandırılması gerekiyordu. Bunu gerçekleştirdik. Projelerin fizibilite çalışmaları tamamlandı. Ruhsat izin süreleri ve proje çalışmaları devam etmektedir. 2022 yılında bu tesisimize de başlayacağız. İlçemiz, gelir getirecek bir tesise kavuşacak.


“Mahalle Konakları”nı yaşatmak istiyoruz. Bu sayede hem kültürel değerlerimizi devam ettireceğiz hem de toplantı/etkinlik mekânı oluşturacağız. 


İŞKUR’la ve Araç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle yaptığımız protokolle “Yöresel Bez Dokumacısı Mesleki Eğitim Kursları” ve “Ahşap El Oymacılığı Kursları”  düzenlenecek. Kursları bitiren vatandaşlar hem maddi kazanç sağlayacak hem de bu alanda kendilerine iş imkânı yaratabilecek.

 

Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehidi ilçemiz vermiştir. Ülkenin zor zamanlarında iki keşif uçağı alınarak orduya bağışlanmıştır. Bu nedenle ilçemize “Kent Parkı” yapmak ve Araç’ın yokluklara rağmen orduya bağışladığı bu keşif uçağını yapacağımız “Kent Parkı”na kazandırmak istiyoruz. Gerekli izinlerin alınması için çalışmalar başladı. Olumlu sonuçları bekliyoruz. 

 

Gıcırık Suyu’nu ve mağarasını restore ettirerek hizmete açacağız, ekolojik turizme ağırlık vereceğiz. Dokuma tezgâhlarını canlandıracağız. Yeşil alanlar oluşturacağız.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Satılmış Sarıkaya: Karşılaştığımız en önemli sorun, maddi imkânların yetersizliği. Geçmiş dönemden gelen borçlar, hizmetlerimizin aksamasına neden oluyor. İller Bankası’ndan belediyemize gelen paranın düzensiz olması, çalışmalarımızı etkiliyor. 


Türkiye’de belediyelerden her anlamda beklenti büyük. İktidar partisinin çözemediği sorunların çözümü belediyelerde aranıyor. İşsizlik oldukça büyük bir sorun. Belediyeler, istihdam kapısı olarak görülüyor. Mevcut iktidarın etkili çözümler bulması gerekiyor.


Araç Belediyesi

 

Kurumsal Yapı: Başkanlık, Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği ve İtfaiye Çavuşluğu.


Stratejik Hedefler: İlçemizde istihdamının yetersiz olması nedeniyle hem sanayi hem de tarım alanlarında yeni iş sahaları açmak. Göç veren ilçe olmak yerine göç alabilen bir ilçe olmak.


Tarihi M.Ö. 1132 yılına kadar dayanan, 1866 yılında belediyesi kurulan, Milli Mücadele’de nüfus bazında en çok şehit veren Araç’ın zengin kültürünü, yaylalarını, doğal güzelliklerini ve yemeklerini ülke turizmine kazandırmak. Araç’a hak ettiği değeri kazandırmak.


Çalışan Sayısı: 15 memur, 5 sözleşmeli memur, 9 daimi işçi, 67 şirket işçisi.


Bütçe: 10.345.143,12 TL


Satılmış Sarıkaya

 

Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü’nü ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Kastamonu Temsilciliği’nde İnşaat Mühendisliği Temsilciliği ve Başkan Yardımcılığı yaptı. Araç Spor Kulübü’nde iki dönem başkanlık görevini üstlendi. 1994-1999 arasında Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de Araç Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı. Evli ve iki çocuk babasıdır.






Önerilen Haberler