"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yılmaz Büyükerşen: Stratejik Planımız Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle Uyumludur

  • 26 Nisan 2021

“Çocuk Dostu Kent” politikalarınızı ve projelerinizi anlatır mısınız?


Yılmaz Büyükerşen: Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çocuk Hakları Birimi, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni temel alarak kurulmuştur. Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 197 ülkenin taraf olduğu sözleşme, en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir.  


Birim politikası, sözleşmeye uygun olarak “gerek kamusal gerek özel alanda kendisini ilgilendiren tüm meselelerde çocuğun yüksek yararının birinci planda gözetilmesi hakkını” uygulamaktır.


Çocuk Hakları Sözleşmesi, toplam 54 maddeden oluşmaktadır. Sözleşmeye yön veren dört temel madde şu şekilde sıralanmaktadır:


  1. Ayrım gözetmeme, 

  2. Çocuğun yararının gözetilmesi, 

  3. Yaşama ve gelişme hakkı,

  4. Katılım hakkı. 


Bu dört temel madde, birimin düzenlediği atölyelere esas teşkil etmektedir.


2011 yılından bu yana yerelde çocuk haklarını yaygınlaştırmayı amaç edinen, her çocuğun öncelikli yararını düşünerek çalışmalar, projeler ve faaliyetler gerçekleştiren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi, 2016 yılından bu yana UNICEF’in “Çocuk Dostu Şehirler” kapsamında verdiği eğitimlere katılım sağlamıştır. Bu kapsamda “Çocuk Dostu Şehir Yöntemi”, “Çocuk Katılımı”, “Çocuk Yaşta Evliliklerle Mücadele”, “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi”, “Çocuk Dostu Bütçe ve Strateji Geliştirme”, “Ebeveyn Becerileri”, “Aile Eğitimleri” üzerine Eskişehir il merkezinde ve köylerde çalışmalar yapılmıştır.


Stratejik planımız ve göstergelerimiz Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle uyumludur. Yöneticilerimiz bu stratejik planı sahiplenmiştir. Hak temelli çalışan birimimizin stratejisi çocukların ekonomik, sosyal, kültürel haklarının yanı sıra sivil ve politik haklarını da kapsamaktadır. Stratejik plandaki amaçlarla performans göstergelerine uyumlu bir “Çocuk Bütçesi” tanımlanmıştır.


Stratejik planımızda tanımlı olan “Sosyal Hizmet Altyapısının Geliştirilmesi, Erişilebilirliğin ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması” amacı, “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri/Hedef 5: Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların ve kız çocuklarının toplumsal konumlarının güçlendirilmesi” amacıyla uyumludur.


Çocuklara yönelik faaliyetler, belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi faaliyetleri içerisinde tanımlanmıştır.


Çocuk Hakları Birimi’nin  Çalışmaları


Beşte Bir Kampanyası: Avrupa Konseyi 25 Ekim 2007’de “Çocukların Cinsel Suistimale ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni imzaya açtı. Lanzarote Sözleşmesi, 1 Temmuz 2010’da yürürlüğe girdi. Sözleşmenin Türkiye’de yürürlüğe girdiği tarih, 10 Eylül 2011’dir. Sözleşmeyle ilk kez bir uluslararası anlaşma, cinsel istismar suçunu tanımladı ve cinsel istismarı suç saydı.


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 28 Kasım 2013 tarihi itibarıyla Lanzarote Sözleşmesi’ni imzalayan ilk yerel yönetim olmuştur.


Ergenlik Eğitimleri: Ergenliğe girmek üzere olan çocuklara ve ebeveynlere yönelik bilgilendirici çalışmalardır. 


Aile Eğitimleri: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen “Aile Eğitici Eğitimi” alınmıştır. Bu eğitimler kapsamında hukuk, iktisat, medya, sağlık, iletişim konulu modüllerde ailelere eğitim verilmektedir.


Ceza İnfaz Kurumu’ndaki Hükümlülere Çocuk Hakları Eğitimi: Adalet Bakanlığı Çifteler Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’yle yapılan görüşmeler çerçevesinde cezaevindeki çocuklara ve annelerine “Çocuk Cinsel İhmal ve İstismarı Koruma ve Önleme” konulu eğitimler verilmiştir. 


Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne Eğitimler: EBB ve Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’yle imzalanan protokol kapsamında denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülere çocuk hakları temelli veli eğitimleri verilmiştir.


“Söz Küçüğün, Neden Olmasın ve Mesela Sokağı” Kutu Oyunu: İstanbul Bilgi Üniversitesi ÇOÇA’nın geliştirdiği, çocuk hakları konusunda çocuklarda farkındalık sağlayan, okulda, mahallede ve evde oynanabilen eğitici oyunlardır.


Meslekleri Tanıyalım Günleri: Üniversite hazırlık dönemindeki gençlerin gelecekte olmak istedikleri mesleklerin kadın erbaplarıyla tanışmasını sağlayan, bol ikramlı bir panayırdır. 


Tarım İşçisi Ailelerin Çocuklarına Çocuk Hakları Eğitimi: 2018 yılında Eskişehir’in Alpu ilçesinde Güneydoğu’dan belirli sürelerle şehrimize tarım işçisi olarak gelen ailelerin çocuklarıyla bir araya gelinmiştir.


Dijital Vatandaşlık Atölyesi-Eğitimi: Bilgi ve iletişim kaynaklarını sorgulama, sanal ortamda haklarını bilme, korumaya ve sorumluluklarının farkında olmaya yönelik eğitimlerle sanatsal atölye çalışmalarıdır.


Atölyeler: “Eğlenceli Matematik”, “Mutluluk”, “Varlığınla Değerlisin”, “Karikatür”, “Kodlama”, “Ritim”, “Çocuklar İçin Felsefe”, “Çocuk, Sanat ve Felsefe”, “İleri Dönüşüm”, “Çocuk Mimarlar”, “Duyularla Yaratıcı Yazma” başlıklı atölyeler düzenlenmektedir.


Çocuk Hakları Birimi’nin Amacı:


  • 0-18 yaş arası çocukların aile ve toplum içindeki bedensel, zihinsel ve sosyal sağlığının gelişmesine yönelik hak temelli çalışmalar gerçekleştirmek.

  • Yerelde yaşayan tüm çocukların yüksek yararını göz önünde tutmak.

  • Çocukların toplumsal hayata katılımını artırmak için görüşlerini ve düşüncelerini aktarabilecekleri araçlar ve ortamlar oluşturmak.

  • Çocuk ve insan hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleriyle işbirlikleri gerçekleştirmek.

  • Yerelde çocuk hakları alanında güçlendirici çalışmalar yapmak.

  • Çocuklara özgü insan hakları konusunda çocuklara yönelik farkındalık yaratabilecek çalışmalar yapılmasını organize etmek.

  • Öğretmenlerle iletişim hâlinde olup çocuklar için planlanan çalışmalar üzerinde konuşmak. Gerekiyorsa beraber atölye konusu belirlemek.

  • Velilerle iletişimde olup çocukluk ya da ergenlik döneminde sorun yaşayan gençler için bilgilendirici eğitimler vermek. Gerekli görülen durumlarda sorunun çözümü için alanında uzman kişilere yönlendirmek.

  • Yerelde çocuk haklarını yaygınlaştıran ve savunan çalışmalar yapmak.



Önerilen Haberler