"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Adem Barış Aşkın: İlçemizi modern ve tanınan bir konuma yükseltmek için uğraşıyoruz

  • 5 Nisan 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

Adem Barış Aşkın: 63.000 hektar yüzölçümündeki güzel ve şirin bir ilçeye hizmet edebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren her bölgeye eşit hizmet anlayışımızla –altyapıdan, üstyapıya kadar her alanda- ilçemizin kalkınması ve halkımızın mutluluğu için çalışmalarımızı yürütmekteyiz.


Birçok noktada iş makineleriyle çalışmalar yaparken sosyal ve kültürel alanda da faaliyetler yürütmekteyiz. Ücretsiz sinema, tiyatro, kitap fuarı, açık hava sinemaları, festivaller, ücretsiz kurslar, spor kulübü faaliyetleri  gibi.. Kaliteli çalışmanın güven, huzur, mutluluk ve nitelikli hizmeti de beraberinde getireceği bilinciyle gece gündüz demeden işimizi aşkla yapıyoruz.  


Biz çalıştıkça uzun zamandır talep ettikleri hizmetleri almaya başlayan vatandaşlar memnun oluyor. Vatandaşlar memnun oldukça bizler de mutlu oluyoruz. Önemli olan, doğru yerde ve doğru zamanda yatırımlar yaparak memleketimizin bir kuruşunun bile israf edilmemesidir. 


Bu yolda yürürken büyükşehirin desteğini her zaman hissettik. Elmadağ Belediyesi olarak bizim tek başımıza bu yolda yürümemiz mümkün değil. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın bu yürüyüşte hep yanımızda olması, ihtiyaç duyduğumuz alanlarda talebimizi ötelemeden destek vermesi bizi onurlandırmaktadır. “Her Şey Çok Güzel Olacak” sloganıyla çıktığımız bu yolda ilçemize güzellikler katmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalarda bize her zaman en büyük desteği veren Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’a sonsuz teşekkür ediyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Adem Barış Aşkın: Bir ülkenin kalkınmasının, refahının, gelişmesinin ve daha pek çok ilerleme unsurunun sağlanabilmesi için devletin farklı kademelerinde farklı hizmetler sunan birimleri söz konusudur. Bu birimlerin hemen hepsinin ortak amacı, ülkenin gelişimine katkı sağlayabilmektir ve STK’lar da bunlardan biridir.


Sosyal belediyecilik anlayışımızla oluşturduğumuz kent konseyimizle belirli dönemlerde bir araya gelerek toplantılar düzenlemekteyiz. Konseyin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda destek vererek meslek odalarıyla ortak hizmet projeleri gerçekleştirmekteyiz. İlçemizin kalkınmasında vatandaşların menfaatini gözetecek, sosyo-kültürel hayata katkı sağlayacak ve  faydalı olacak birçok projede birlikte çalışmaktayız.



Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 



Adem Barış Aşkın: Belediye hizmetlerimiz arasında yer almasından ziyade maneviyatımızın da gerekliliği olan engelli, yaşlı, yardıma ve bakıma muhtaç her vatandaşın yanında olabilmemiz lazım. Bu konunun hassasiyetinin farkındayız ve ilçemizdeki yaşam alanlarında gereken çalışmaları yapmaktayız.


Engelli vatandaşlar için ilçemiz genelindeki ortak kullanım alanlarında engelli rampaları yaptık. Hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırmak, ulaşımlarında kolaylık sağlamak için engelli araçları temin ettik. Çeşitli etkinlikler düzenleyerek onlarla bir araya geldik. 


Büyük çınarlarımızı unutmadık, gerek huzurevinde bakım gören gerek çocuklarından ayrı yaşayan büyüklerimize, şehit ve gazi yakınlarına ziyaretler gerçekleştirdik, dualarını aldık. Onlar bizim kıymetlilerimiz.


İlçemizde hapishanede ailesinin yanında yaşamakta olan çocukların da elimizden yanında olduk, sosyal yaşantılarına katkı amacıyla çeşitlik etkinliklerle bir araya geldik. “Kimsesizin kimsesi olmaya geldik, Elmadağ’da hiç kimse yalnız değil” dedik ve muhtaç ailelerimizi de yalnız bırakmadık.



Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 



Adem Barış Aşkın: Güzel ilçemizin kıymetli insanları hizmetlerin en iyisini hak ediyor. İlçemizin yaşam standartlarını daha da iyileştirmek için çeşitli alanlarla projelerimiz oldu. Birçoğunu gerçekleştirdik, yarım kalan hizmetleri tamamladık. Daha da güzel hizmetlerimiz var, onları da sırasıyla programa aldık. Hizmetlerimizden kısaca bahsedecek olursak: 

 

Sürdürülebilirliğimiz için tarıma önem vermemiz gerektiğinin bilinciyle ilçemiz genelinde ARGE çalışmaları yaptık ve Kuşçuali Mahallesi’nde belediyemize ait olan ve 12 yıldır kullanılmayan yaklaşık 22.500 metrekarelik alanı belirledik. Bu tarlanın içerisinde tarımsal üretimi ve çiftçilerimizi desteklemek amacıyla “Yeşilköy Tarım Projesi”'nin çalışmalarını başlattık. Organik tarla ürünleri (domates, biber, patlıcan, fasulye, salatalık, marul, maydanoz, soğan, kavun, karpuz) üretimine başlayarak bu yıl satışını da gerçekleştirdik. Satışından gelen geliri ise, kooperatif kanalıyla öğrencilerin eğitimine destek olmak amacıyla burs olarak verdik.

 

Muhtarlarla sürekli irtibatta olduk, toplantılar yaptık ve ziyaretler gerçekleştirdik. Taleplerini yerinde değerlendirip şartlarımızı zorlayarak ilçemizin kalkınması adına her adımın bizim için önemli olduğunun bilinciyle gerekli hizmetleri yerine getirerek çalışmaları bizzat takip ettik.


İlçemizi modern ve tanınan bir konuma yükseltmek için uğraşıyoruz.


Ankara Başkent Doğalgaz A.Ş. ile yapmış olduğumuz toplantılar sonucunda doğalgaz olmayan Yeşildere, Yenimahalle ve Üçevler Mahalleleri’ne söz verdiğimiz gibi doğalgaz çalışmaları başlatıldı. Yarım kalanlar tamamlandı. Güzel ilçemizin kıymetli insanları en güzel hizmetlere layık. Onlara layık oldukları hizmeti sunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 


Geçmişle geleceği birleştiren belediyecilik anlayışımızla çıktığımız hizmet yolunda yapmış olduğumuz projemiz kapsamında 1940 yılında Halkevi binası olarak inşa edilen, daha sonra 1944’ten 1982’ye kadar belediye binası olarak hizmet veren, son yıllarda atıl durumda kalan binayı yapmış olduğumuz restorasyon çalışmalarıyla “Elmadağ Köy Konağı” olarak hizmete sunduk.


“İsmetpaşa Park” projemizin Ankara Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapımı neredeyse tamamlandı. Çocukların yüzünde tebessüm olalım diye 12 adet yeni park yaptık, 20 adet eski parkın da revizesini gerçekleştirdik. Binlerce fidanı toprakla buluşturduk. 


Sokak hayvanlarına destek olmak amacıyla ormanlık alan içerisindeki farklı noktalara köpek kulübeleri yaparak beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşıladık, kulübelerin bulunduğu alanın etrafına da fidan diktik.


Alınteri döken üreticiye destek vermek ve tüketicileri doğal ürünlerle buluşturmak, rahat alışveriş ve kolay ulaşım için diğer pazar alanlarından bağımsız olarak Samsun Yolu kenarına “Doğal Köylü Ürünleri Pazarı”nı kurduk. Halk pazarı olmayan, merkeze uzak olan mahallelerimizde halkımızın ihtiyaçlarını kolayca karşılaması içinp alanı kurduk.


Güne sıcak bir başlangıç için kış aylarında düzenli olarak çorba dağıtımı gerçekleştiriyoruz.


İlçemizde yaşayan vatandaşların ulaşımında kolaylık sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak için altyapısı tamamlanan alanlarda Ankara Büyükşehir Belediyesi desteği ve belediye ekiplerimiz işbirliğiyle binlerce ton asfalt atıldı, açılmaz denilen yollar açıldı, kaldırım, tretuvar yapıldı, arazi, kadastro, imar yollarında bakım, onarım, reglaj ve şarampol çalışmaları yapıldı, grup yolları malzemeli bakımları yapıldı, büyük ölçüde asfaltlandı, ihtiyaç duyulan alanlarda atık su, yağmur suyu hatları döşendi, yoğun yağmur suyunda sel baskınlarını önlemek için ızgaralar, dere ıslahı yapıldı.


Acı ve tatlı günlerinde halkımızla bir olduk, yanlarında olduk, sevinçlerini ve üzüntülerini paylaştık. Cenazelerde çadır, semaver, çay şeker vs. tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Her yeni doğan bebeğin adına yazılı fidan ve bebek doğum hediye seti verdik, ziyaretlerde bulunduk. 


Elmadağ’da ilk yamaç paraşütü uçuşunu gerçekleştirdik. 


Bölgemizin en güzel yamaç paraşütü ve doğa sporları tesislerini ilçemizde kurmak için gerekli çalışmalara başladık.


Başkanlık konutu olarak ayrılan belediyemize ait daireyi Şehit Aileleri Derneği’ne tahsis ettik.


Pandemi nedeniyle birçok çalışmamızın tamamlanma süresinde gecikmeler olduğu için onları da bir sonraki röportajımızda güzel haberlerle sizlerle paylaşmayı isteriz.


Hizmetlerimiz için emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. 



Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Adem Barış Aşkın: İlçemizde eksik gördüğümüz ve seçim vaatlerimizde de belirttiğimiz tüm hizmetlerimizi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz.


Ancak ülkemizin de ortak sorunu olan su sıkıntısı önceliğimiz olacaktır. Yeni su kaynakları için startı verdik. Son yılların en kurak döneminin yaşandığı ülkemizde yeni su kaynakları bulmak için Elmadağ genelinde çalışmalar  yapmaya başladık.

 

Bu konuyla ilgili kısa bir açıklama ve teşekkür etmek isterim.

 

İlçemizin su ihtiyacını gidermek için Ankara merkez hattan (Mamak, Gölbaşı, Çankaya) günlük ortalama 30 tanker su sevkiyatı yapılarak depolara basılmaktadır. İlçemizin zayıf kalan Hisarköy kuyularına olan bağımlılığını yeni kaynaklarla ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Su sıkıntısını gidermek için ASKİ tarafından yapılan su sondaj çalışmaları Elmadağ’da başarıyla sonuçlanmıştır.

 

Bu çalışmalarda talimatıyla imkânlarını seferber eden başta Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş olmak üzere ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk’e genel müdür yardımcılarına, daire başkanlarına, bölge müdürüne ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim.


Üretim yapmayan hiçbir toplum kalkınamaz bilinciyle yakın zamanda kapımızı çalacak olan kıtlık sorunuyla mücadele için üretim alanlarımızı genişletmeye ve üretime önem vereceğiz.  



Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Adem Barış Aşkın: Kalkınma adına yapacağımız yatırımlarımızı sadece belediyemizin bütçesinden karşılamamız elbette ki mümkün değil. Hizmetleri yapabilmemiz için ortak projelerimizde kamu desteğinin olması gerekiyor, ancak içinde bulunduğumuz dönemde kaynak eksikliği ve yatırım harcamalarının durdurulması nedeniyle hedeflediğimiz hizmetlerimizi tek başımıza yerine getiremiyoruz. Kurum destekli yatırımların önünün açılması gerekiyor.



Elmadağ Belediyesi Kurumsal Yapı



Çalışan Sayısı: 186 belediye şirket personeli, 23 kadrolu işçi, 13 sözleşmeli personel, 48 kadrolu memur.


Bütçe: 

Gelir 55.000.000.00 TL

Gider 55.000.000.00 TL


Stratejik Hedef: Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde çağdaş, bütünlükçü ve katılımcı bir anlayışla eşitliği esas alarak ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın yaşamsal alanlarını modernleştirmek, fiziki standartlarını yükseltmek, tarihsel ve kültürel değerlere saygılı, çevreye dost ve sürdürülebilir çağdaş kentsel yaşam alanları oluşturmak. Ayrımsız, gelişmeye/geliştirmeye açık, katılımcı, planlara ve projelere önem veren, çalışanın ve vatandaşın mutlu olduğu, şeffaf ve gelişmeye açık, verimli, etkin, güler yüzlü bir belediye olmak.


Birimler: Başkan, Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, İmar Ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Muhtarlıklar Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü.





Adem Barış Aşkın 

 

Niğde Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. 2003-2018 yılları arasında Baştaş Çimento Fabrikası’nda çalıştı. 2009-2014 yılları arasında Elmadağ Belediyesi Meclis Üyesi olarak görev yaptı. 2014 yılında CHP İlçe Başkanı seçildi. Belediye başkan adayı olması nedeniyle 2018 Kasım ayında İlçe Başkanlığı görevini bıraktı. 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanı seçildi. 



Önerilen Haberler