"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kazım Kurt: Katılımcı bir yönetim anlayışını benimsedik

  • 5 Nisan 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Kazım Kurt: 7 yıllık süreç içinde çok ciddi işbirliği yaptığımız söylenemez. Gerek biz ve gerek diğer merkez ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesiyle ortak bir iş yürütmemiştir. Kentin bütünlüğü ve ilçenin geleceği adına büyük yatırımlar yapılmamıştır. 


Zorunlu işbirlikleri ve imar planlamaları dışında ortak çalışmamız, zabıta işlerimizde birlikte hareket etmek olmuştur. Aynı partiden olmamız nedeniyle biz daha çok sessiz kalmak suretiyle uyum sağlamaya çalışıyoruz. 


Yasal yetkilerimiz belirlenmeden bu sistemin başarı getirmeyeceği kanaatindeyim. Aynı işi hem ilçe hem de büyükşehir belediyesi yapmamalıdır. Yetkilerimiz ve haklarımız kesin sınırlarla belirlenmelidir. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Kazım Kurt: Odunpazarı Belediyesi olarak katılımcı bir yönetim anlayışını benimsedik. Bu nedenle Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldiğimiz 2014 yılında Odunpazarı Kent Konseyi’ni kurduk. Odunpazarı Kent Konseyi, belediyemizden ayrı çalışmalar yürüten, çözüm ortaklığı yaptığımız ve ortak akıl yarattığımız bir kurum oldu. 21 mahallemizde mahalle meclisleri oluşturuldu. Gençlik, çocuk, kadın meclisleri de bulunan Odunpazarı Kent Konseyi’nde 13 tane de çalışma grubu mevcut. Bu meclislerle ve çalışma gruplarıyla sık sık bir araya geliyor, sorunları tartışıyor, çözüm yolları arıyoruz. Bir çalışma yapacaksak, çalışma grupları çalışmayı yapacağımız mahallede yaşayan hemşerilerimizle bir araya gelerek bilgi ve önerileri alıyor. Biz de çalışmamızı bu verilere göre şekillendiriyoruz. Odunpazarı Belediyesi olarak ilçemizde bulunan derneklerle, sendikalarla, meslek odalarıyla ve siyasi partilerle temas hâlindeyiz. Onların katılımlarıyla ortak akıl çalıştayları düzenliyor ve neler yapabiliriz diye soruyoruz. Son olarak 2020-2024 stratejik planımızı sivil toplum örgütleriyle, emek ve demokrasi güçleriyle toplantılar yaparak, web sitemizde anketler düzenleyerek birlikte hazırladık. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Kazım Kurt: Odunpazarı Belediyesi olarak kırılgan gruplara çalışmalarımızda ve projelerimizde öncelik tanıyoruz. Kırılgan gruplara yönelik çalışmalarımızı daha çok Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’yle Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürütüyoruz.

  

İhtiyaç sahibi hemşerilerimize destek olmak için Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürüttüğümüz iki çalışmamız var. Bunlardan biri, aşevi. Diğeri ise, Halk Market. Aşeviyle ihtiyaç sahibi hemşerilerimize günde iki öğün, üç çeşit sıcak yemek yardımı yapıyoruz. Aşevi, ihtiyaç sahibi hemşerilerimize sıcak yemeğin yanı sıra erzak paketleri de ulaştırıyor. 


Halk Market ise, market konseptinde bir projemiz. İhtiyaç sahibi hemşerilerimize Halk Market’ten faydalanabilmeleri için “Halk Kart” veriyoruz. Halk Kart sahibi hemşerilerimiz Halk Market’e gelerek ihtiyacı olan ürünleri kendisi seçiyor. 

13 mahallemizde Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde 14 Halk Merkezi açtık. Bu halk merkezlerinde öncelikle kadınların ve toplumun tüm gruplarının katılabileceği atölyeler açıyoruz. Halk merkezlerinde çeşitli eğitim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Atölyelerde kadınlar tarafından yapılan eserler yıl sonunda sergileniyor. Bu sergilerde eserlerini satan kadınlar, ev ekonomisine de katkıda buluyor. 


Kadınlar için Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızdan biri de Odunpazarı Belediyesi Kadın El Sanatları Pazarı (OKEP). OKEP, kadınların sosyal ve ekonomik platformda aktif olarak yer edinmesi için açıldı. OKEP’li kadınlar daha önce sadece Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde kurulan çadırlarda satış yapıyordu. Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldikten sonra OKEP’li kadınlar için Arasta Çarşısı içine ve Hamamyolu Sanat Köprüsü’nün altına mağaza açtık. Kadınlar artık ürünlerini bu mağazalarda da satabiliyor. Ayrıca kadınlar diledikleri zaman pazarlarda da satış yapabiliyor. 


Engelli bireyler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar için çalışmalarımızı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde yürütüyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Odunpazarı bölgesinde yer alan engelli dernekleriyle düzenli olarak toplantılar yapıyor, engelli bireylerin şikâyetlerini, sorunlarını ve taleplerini dinleyerek çalışmalar gerçekleştiriyor. 


ENGELLİ BİREYLER VE YAŞLILAR İÇİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ PROJELER


Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezi, Engelsiz İletişim Masası, Hamamyolu Caddesi Sanat Köprüsü altına şarj istasyonu, Koca Çınar Yaşam Merkezi, Sağlık Odunpazarı Belediyesi’yle Evinizde (SOBE) gibi birçok projemiz var. Belediyemizin bina girişinde ve tüm katlarında “hissedilebilir yüzey” uygulaması bulunuyor. Evde hasta ve yaşlı yıkama hizmetimiz de mevcut. 


KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ ÇALIŞMALAR


Odunpazarı Belediyesi olarak kadınlar ve çocuklar için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı “Kadınları ve Çocukları Mutlu Bir Odunpazarı” sloganıyla gerçekleştiriyoruz.

  

Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldikten sonra Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 10 Ağustos 2015 tarihinde başlayan “Ücretsiz Psikolojik Danışmanlık” hizmetlerinden başta kadınlar olmak üzere Odunpazarı ilçe sınırlarında yaşayan herkes yararlanabiliyor. 


Salgın nedeniyle yaşanan sokağa çıkma kısıtlamalarında kadına yönelik şiddet artınca kadınlara ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye başladık. Uzman psikologlar şiddete uğrayan kadınlara online psikolojik danışmanlık veriyor. Aynı zamanda ihtiyaç duyan kadınlara hukuki yönlendirmeler de yapılıyor.


Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, uluslararası hukukta kadına yönelik şiddet/ev içi şiddet konusunda bağlayıcılığa ve yaptırım gücüne sahip ilk sözleşme olması bakımından ayrı bir önemi olan, kadınların yaşam güvencelerinden sayılan İstanbul Sözleşmesi’ni bir kitapçık hâline getirdi. Evlenen çiftlere bu kitapçığı nikâh sırasında evlilik cüzdanıyla birlikte veriyoruz.


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Hamamyolu Caddesi’nde bir anıt açtık. Anıtta 25 Kasım’ın simge isimleri Mirabel Kardeşler’le Eskişehir’de ve Türkiye’nin diğer illerinde öldürülen 203 kadının isimlerinin yazılı olduğu tabelalar yer alıyor. 25 Kasım 2020 Çarşamba günü açılışı yapılan anıta “Kelebekler Anıtı” adı veridi. Öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu tabelalar Odunpazarı Belediyesi’nde çalışan kadınlar tarafından çakıldı.


ÇOCUKLAR İÇİN YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR


Çağdaş, bilimsel ve laik okul öncesi eğitim her çocuğun hakkı. Çocuk sahibi olmak, kadınların özgürleşmesinin ve kendi ayakları üzerinde durmasının önünde bir engel olmamalı. Bu nedenle Odunpazarı’nda çeşitli mahallelerde kreş ve gündüz bakımevleri, oyuncak kütüphaneleri ve çocuk merkezleri açtık. 


GENÇLER İÇİN YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR


Gençler için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı Gençlik Merkezleri üzerinden yürütüyoruz. Odunpazarı Belediyesi olarak geleceğin gençler tarafından şekillendirileceğinin ve bu konuda gençlere destek olunması gerektiğinin bilincindeyiz. Gençlerin eğitimiyle, sağlığıyla ve kişisel gelişimiyle yakından ilgileniyoruz. Birçok alanda atölyelerin, aydınlanma toplantılarının, gezilerin, spor faaliyetlerinin yürütüldüğü Gençlik Merkezleri’nden kurulduğu günden bugüne kadar on binlerce genç faydalandı.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Kazım Kurt: 25 tane olan 2019-2024 vizyon projelerimizi (seçim vaatlerimizi) “sosyal”, “halkçı”, “gelişim ve dönüşüm”le “spor” olmak üzere 4 başlık altında topladık.  Bu 25 vizyon proje içerisinde en önemli vaatlerimiz: 


100 yeni kreş, Cemevi, Yenikent Kapalı Pazaryeri ve Kültür Merkezi, Osmangazi Kapalı Pazaryeri, 5 yeni müze ve sanat merkezi, her mahalleye halk merkezi, tam teşekküllü yaşlı bakım merkezi, Koca Çınar 2, belediye polikliniği, engelsiz park ve atölye, yeni güneş enerji santrali, 5 mahalleye ücretsiz halı saha, küçük sanayi sitesi kentsel dönüşümü, akıllı belediyecilik sistemi, Karapınar 2. etap dönüşüm projesi. 



Odunpazarı Bölgesi’ne 100 kreş vaadimizi gerçekleştirmeye başladık. Ekonomik kriz ve Covid-19 salgını Odunpazarı’na 100 kreş yapmamıza engel olsa da, kreş ve çocuk merkezi açmaya devam ediyoruz. Seçimlerden sonra Kurtuluş Mahallesi’ne Odunpazarı Belediyesi’nin ikinci Oyunpazarı Gündüz ve Bakımevini açtık. Yıldıztepe ve Orhangazi Mahallesi’ne Oyuncak Kütüphanesi ve Oyun Atölyesi yaptık. Ancak pandemi nedeniyle bu merkezler çalışmalarına başlamadı. 


Seçimlerden sonra halk merkezleri yapmaya da devam ettik. Yıldıztepe Mahallesi’ne Erdal İnönü Halk Merkezi’ni açtık. 


Üniversite Evleri’nin bulunduğu siteye 3 yaşından 70 yaşına kadar hizmet verecek 3 katlı bir kompleks yapıyoruz. Halk Merkezi’nin, Kocaçınar Yaşam Merkezi-2’nin ve Oyuncak Kütüphanesi ve Oyun Atölyesi’nin de yer alacağı kompleksle hemşerilerimiz istedikleri hizmete kavuşacak. 

Seçim vaatlerimiz arasında yer alan “Gündoğdu Mahallesi’ne Halı Saha” sözünü gerçekleştirdik. Gündoğdu Mahallesi İsmail Arca Spor Alanı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yenilendi ve halı sahaya dönüştürüldü. Halı saha, ücretsiz olarak en kısa sürede sporseverlerin hizmetine açılacak.


Belediyemize ait web sitesini yenilemek için çalışmalara başladık. Web sitemizle ilgili çalışmalarımız bittiğinde hemşerilerimiz belediyecilik işlemlerini oturdukları yerden gerçekleştirecek. 


Odunpazarı bölgesine yeni müze ve sanat merkezleri kazandırmaya devam ediyoruz. Odunpazarı Tarihi Bölge’ye ünlü ressam Devrim Erbil’in adını taşıyacak bir sanat evi yapıyoruz. Cemalciler Sokak’ta yaklaşık 150 yıllık 3 katlı tescilli konağı sanatevine dönüştürüyoruz. Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi ressamlarından biri olan Devrim Erbil’in adının verildiği Devrim Erbil Sanatevi’nde aynı zamanda atölye çalışmaları da yapılacak. Ekiplerimiz tarihi konağın restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 

Kazım Kurt: Pandemi nedeniyle açılışını yapamadığımız kreş ve çocuk merkezlerimiz var. Pandemi bitiminde ya da risk ortadan kalktığında kreş ve çocuk merkezlerimizin açılışını yapacağız. 


Odunpazarı Tarihi Bölge’de çalışmaları devam eden Devrim Erbil Sanatevi’ni tamamlayarak risk sona erdiğinde açılışını yapmak. 


Üniversite Evleri’nde 3 yaşından 70 yaşına kadar tüm hemşerilerimize hizmet vereceğimiz, içinde oyuncak kütüphanesi, Kocaçınar 2 ve halk merkezinin de olduğu bir kompleks yapıyoruz. Çalışmaları tamamlayıp risk sona erdiğinde açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 



Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Kazım Kurt: Odunpazarı Belediyesi olarak CHP’li belediyelerin karşılaştığı engelleme çalışmalarıyla biz de karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde yetki bakanlıkta ya da TOKİ’de olmasına rağmen AKP’li meclis üyeleri ve AKP il-ilçe yöneticileri yetkinin bizde olduğuna ve projeyi gerçekleştirmediğimize dair açıklamalar yapıyor. Tüm uğraşlarımıza rağmen kentsel dönüşüm projelerinde yetki bize verilmiyor.


Pandemi döneminde aşevi, daha çok ihtiyaç sahibi hemşerimize hizmet vermek için kampanya başlattı. Ancak kampanyamız yasaklandı, Aşevinin ve Halk Market’in hesaplarına bloke konularak çalışmalarımız engellenmek istendi.  



Odunpazarı Belediyesi Kurumsal Yapı 


Çalışan Sayısı:


Memur personel sayısı: 324. 73'ü kadın, 251'i erkek.

Sözleşmeli personel sayısı: 23. 9'u kadın, 14'ü erkek.

Sürekli işçi sayısı; 106. 12'si kadın, 94'ü erkek.

Toplam personel sayısı: 1.623. 368'i kadın, 1.255'i erkek.


Bütçe: 2.090.133.000.00 TL



Birimler: Belediye Başkanı, Başkan Yardımcıları, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü,  Fen İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü,  Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Tiyatro Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü,  İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Etüt Proje Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü


Stratejik Hedefler: Kurumsal/kentsel alanda, ekonomik/sosyal alanda, kültür/sanat alanında ve spor/sağlık/eğitim alanında gelişimin devam ettirilmesi. 



Kazım Kurt


Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Seyitgazispor’un kuruluş aşamasında yer aldı. Bir dönem Seyitgazispor’da ikinci başkanlık görevini yürüttü. Bir dönem Eskişehir Barosu’nda yönetim kurulu üyeliği yaptı. Türkiye Belediyeler Birliği ve İç Anadolu Belediyeler Birliği Encümen Üyesi’dir. Evli ve iki çocuk babasıdır.




Önerilen Haberler