YÜKLENİYOR
Belediyenizin diğer il ve büyükşehir belediyeleriyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
Mehmet Siyam Kesimoğlu: Ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda, sakin, kararlı, mutlu ve kendi kaynaklarıyla sonuçlar ortaya koyma kapasitesine sahip bir kentin belediyesiyiz. Diğer il ve büyükşehir belediyeleriyle her zaman fikir alışverişinde bulunuyoruz. Veri transferinde ve orta-uzun vadeli projelerde daimi olarak irtibat hâlindeyiz.
Bugüne kadar farklılık gözetmeden bilgi ve birikim paylaşımı anlamında her belediyeyle ortak noktada buluşabilmeyi başarmış bir belediyeyiz. Bölgemizin komşuları Edirne ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere yakın ilişki içinde olduğumuz ve ortak paydada buluştuğumuz birçok belediyemiz var. Bunların en güçlüsü, elbette ki Ekrem İmamoğlu’nun liderlik ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir.
Kırklareli Belediyesi’nin en önemli argümanlarından birisi, sınır ötesi belediyelerle güzel birliktelikleri sağlayabilecek bir konuma, ruha ve kültüre sahip olmasıdır. Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ başta olmak üzere Balkanlar’daki paydaşlarımızla da benzer ilişkiler söz konusudur. Küçük bir örnek vermek gerekirse, ilimize konumlandırdığımız iki önemli müze için sınır ötesindeki belediyelerimiz ve meslektaşlarımız katkılarını esirgememiştir. Bizler de diledikleri konularda onlara destek vermeye hazır olduğumuzu ispatlamışızdır. Ayrıca Almanya’dan Çin’e kadar uzanan geniş bir yelpazede kardeş belediyelerimiz bulunmaktadır. Onlarla da ortak fikir birliğinde bulunduğumuz konular var. Çeşitli etkinliklerde de bir araya gelmekteyiz. Pandemi süreci sonrasında, ilerleyen zamanlarda birlikte yol alıp birlikte proje üreteceğimiz belediyeler olacaktır.
Kentinizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
Mehmet Siyam Kesimoğlu: Kentimizdeki proaktif ve katılımcı performansa sahip tüm STK’larla çalışmalarımız oluyor. Bu çalışmalar özellikle proje süreçlerinde güçlü bir etkileşim ve iletişim çerçevesinde yeni atılımlara doğru yol alıyor, uzun soluklu oluyor.
Dezavantajlı ve özel bireylere hizmet eden dernekler ve platformlar olmak üzere çok sayıda çatı oluşumun yürüdüğü yollarda onlara refakat etmekten gurur duyuyoruz.
Kent konseyi 2007 yılında kuruldu. Göreve geldiğimiz ilk ve ikinci dönemde birlikte gerçekleştirdiğimiz en büyük etkinlik, 2019 yılında 11.’sini düzenlediğimiz Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağbozumu Şenlikleri olmuştur. Balkanlardan Avrupa’ya, kendi sınırlarımızda da ülkenin her noktasındaki entelektüel zümreye ışık tutan bu şenlik, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen bir organizasyondur. Pandemi süreci sebebiyle 2020 yılındaki şenliği iptal etmek zorunda kaldık. Ancak temennimiz ve ümidimiz, koşullar elverirse 2021 yılının şenliğini büyük ve itinalı bir hazırlık neticesinde kaliteli bir tasarımla gerçekleştirmektir.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
Mehmet Siyam Kesimoğlu: Belediye olarak “Kırklareli’nde her renk özgürdür” anlayışını benimsiyoruz. İnsanların inancına, etnik kökenine, siyasi görüşüne, diline ve rengine asla bakmayız. “İnsan olmak”, yeterlidir. Bu çerçevede pozitif ayrımcılığı benimseyerek dezavantajlı, engelli, yaşlı, muhtaç, özel bireylere ve kadınlara yönelik güzel çalışmaları hayata geçirdik. Aynı bakış açısıyla çalışmaya devam ediyoruz. Sosyal İşler Müdürlüğü yönetiminde ihtiyaç sahibi vatandaşlar için sıcak yemek dağıtımı sorunsuz şekilde devam ediyor. Ayni ve nakdi yardımlar gerçek ihtiyaç sahiplerine iletiliyor. Belediye olarak imkânlarımız ölçüsünde, kurallar çerçevesinde ve inisiyatif düzleminde vatandaşlara maddi/manevi destek oluyoruz. Yaklaşık dört yıl önce faaliyete açtığımız Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi’yle kadınlar hem sosyalleşiyor hem el becerilerini geliştiriyor hem de üretime katkı sağlıyor. Ayrıca yine aynı yıl faaliyete geçen Zübeyde Hanım Kadın Spor Merkezi’nde kadınlar için ücretsiz zumba, pilates, fitness ve kardiyo dersleri veriliyor, profesyonel diyetisyen desteğiyle kişiye özel programlar uygulanıyor. Çocuklar için de şehrin muhtelif yerlerinde kurduğumuz fonksiyonel, eğiten, geliştiren ve beceri kazandıran oyun alanları bulunmaktadır. Buna benzer tüm girişimleri ayrı bir hizmet olarak değil, kurumsal hizmetlerimizin asli unsurları olarak değerlendiriyoruz.
Elazığ’da ve İzmir’de yaşanan deprem felaketlerinde hızlı bir şekilde organize olarak ihtiyaç duyulan her türlü malzemeyi bölgedeki vatandaşlara ulaştırdık.
Toplumsal bir kırılganlık yaratan pandemi sürecinde vatandaşlara ve esnafa çeşitli yardım seçeneklerini imkânlarımız dahilinde ve profesyonel bir kriz masası eşliğinde sunduk.
Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?
Mehmet Siyam Kesimoğlu: 2014 yılında göreve geldiğim andan itibaren en büyük prensibim, dönemsel vaatler yerine yaygın bir süreci içerisinde barındıran hedefleri reel şartlarla vatandaşlara sunmaktı. Olanaklarımız ve gücümüz doğrultusunda vatandaşlara verdiğim en büyük vaat, başlatacağımız projeleri iki, hatta üç döneme yayarak kenti ve kaynakları zora sokmadan hizmet verebilir kapasiteye ulaştırmaktı.
Kırklareli, gerçekçi projelerin sözünün verilmesinden yana olan, prensipli ve saygıdeğer insanlardan oluşan bir kenttir. Hiçbir zaman tutamayacağım sözler vermedim. İkinci dönemde aday olduğumda da yine emin adımlarla ilerleyeceğimizin vaadinde bulundum. Bu nedenle huzurlu ve mutluyum. Kırklareli halkı mütevazı seçim ajandama ve samimiyetime güvendiği için beni yeniden aynı makama layık gördü.
Bu dönemin en büyük zorluklarından birisi, pandemi süreci. İlk dönem sözünü vererek hayata geçirdiğimiz katlı ve çok amaçlı otoparkla kapalı pazar ve fuar alanının stratejik adımlarını geliştirmek için yeni hazırlıklarımız var. Bunların hepsini seçim çalışmalarında vatandaşlarla detaylı olarak konuşmuştuk. Yayla Mahallesi’nde hayata geçirdiğimiz Atatürk Evi’yle Ali Rıza Efendi Kent Kültür Evi’nin kentin tarih turizmine ve ekonomisine katkısı yadsınamaz. Pandemi sürecinin etkisinden kurtulduğumuzda bu ve buna benzer çok sayıda projemizi tamamlamaya devam edeceğiz.
Seçimlerdeki vaatlerimiz arasında Cumhuriyet Meydanı, Karagöz Meydanı, İnci Dere Projesi, Vilayet Meydanı ve 500 araçlık yeraltı otoparkı bulunuyordu. Her mahalleye ücretsiz kreş açma planımız da masadaydı. Bunlar aynı zamanda en büyük hayallerimdendir.
Ancak takdir edersiniz ki, tüm bunlar ekonomik dağılımdan aldığınız payın performansıyla doğru orantılıdır. 80.000 nüfuslu bir kent olarak ilk dönemimizde canımızı dişimize takarak hizmetlerimizi sunduk. İstihdam ihtiyacıyla işgücü arayışını tek çatı altında toplayan bir Kariyer Merkezi (www.kariyerkirklareli.net) kurduk ve başta gençler olmak üzere vatandaşların hayat adımlarına önemli katkılarda bulunduk. Bu merkez sayesinde esnafla, işletmelerle ve kuruluşlarla iş arayan bireyler belli bir nitelik etrafında buluşabiliyor. Çünkü günümüzün en önemli ihtiyacı çalışıp belli bir kazanca ulaşabilme gereksinimidir.
Şartlarımızı sonuna kadar zorladık ve çalışan personelimize iyi bir ücret çizgisi belirledik. Memur ve işçi personelimizin sosyal haklarını hiçbir ayrıntıyı esirgemeden sağlamaktayız. Diğer çalışanlarımız için de asgari ücreti en düşük 3.250 TL olarak belirledik. Bu rakam, birçok büyük kentimizin belediyelerinin belirlediği asgari ücret rakamlarıyla eşdeğer düzeydedir. Personelimizin emeğinin karşılığını vermek ve onların refahını düşünmek, her zaman önceliklerimiz arasında yer almıştır.
Yeni vaatlerimizin hayata geçmesi için de hem ekonomik döngüde daha fazla söz sahibi olmamız hem de pandemi koşullarından tamamen kurtulmamız gerekiyor. Umarım verdiğimiz sözleri yerine getirmeye gücümüz ve ömrümüz yeter.
Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?
Mehmet Siyam Kesimoğlu: Pandemi koşulları daha ne kadar bizleri zorlar bilemiyorum. Ama önceliklerimiz planlarımızla bağlantılı, planlarımız da hayallerimizle sınırlıdır. Ancak hayaller de mali kaynaklarla doğru orantılıdır. Yukarıda saydıklarımın dışında ilk sıradaki planımız, 2018 yılının başında çalışmalarına başlanan ve %60’ı tamamlanan Atagar (Uluslararası Otobüs Terminali) projemizi tamamlamak. Kırklareli, sınır ötesinden sık sık ziyaretçi alan bir konumdadır. Tarihteki adlarımızdan birisi de Kırkkilise’dir. Bu sebeple bir kilise yapma düşüncemiz var. Hatta geçmiş yıllarda bu noktada üst düzey temaslar ve ziyaretler söz konusu olmuştu. Trafik yoğunluğu rahatlatmak için kent mezarlığının yanına bir cami yapma düşüncemiz var. Çünkü kent merkezindeki tarihi Hızırbey Camisi özellikle (pandemi öncesinde) cenaze olduğu saatlerde lokasyon bazlı bir yetersizlik gösteriyor. Bu konuda önemli aşamalar kaydettik. Vatandaşların refahı, mutluluğu ve konforu için yapmayı düşündüğümüz her projeyi tamamlamak arzusundayız.
Bir başka düşüncemiz de belediyemiz bünyesinde kurduğumuz çağrı merkeziyle entegre edeceğimiz ve teknolojik gereçlerle donattığımız “Çözüm Aracı” uygulamamızı daha da geliştirmektir. Bu aracımız sahadaki sorunlara kısa sürede müdahele etmektedir. Araç, vatandaşlar tarafından çağrı merkezine yapılan ihbarlara istinaden dışarıda etkin çalışmaktadır. Aracımız, içindeki 1 adet 360 derece kamerayla, 4 adet sabit kamerayla, bilgisayarla ve çeşitli ekipmanla şikâyete konu olan bölgeye giderek yerinde tespit yapmaktadır; mevcut duruma anlık ve geçerli çözümler üretmektedir, konunun içeriği hakkında ilgili müdürlüğe ve personele bilgi vererek sorunların kalıcı olarak düzeltilmesine destek olmaktadır.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Mehmet Siyam Kesimoğlu: Göreve geldiğimden bu yana karşılaştığımız en büyük zorluk, bürokratik mekanizma oldu. Buna ister muhalefet belediyesi olmanın kaderi, ister sistemin içindeki çarkların hantallağı, ister Kırklareli’nin makus talihinin bir sonucu deyin, ama bizler niyetlendiğimiz birçok çalışmada hep gizli bir elin müdahalesine maruz kaldık. Her çalışmamız ilginç bir şekilde devlet mekanizmalarında takılı kalıyor, sürüncemede kalıyor, olumsuz sonuçlanıyor. Olumlu sonuçlananlar da bağlayıcı şartlar veya bizi kısıtlayan etmenler çerçevesinde uygulanıyor. Her muhalif belediyenin yaşadığı ekonomik zorlukları da yaşıyoruz. Bu nedenle belediye olarak hayal ettiklerimizin seviyesini hep belli bir çizgide durdurmak zorunda kalıyoruz. 2020’den bu yana yaşadığımız pandemi süreci her yeri olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi. Ancak gelecekten her zaman ümitliyiz.
Kırklareli Belediyesi Kurumsal Yapı
Çalışan Sayısı: 158 memur, 31 sözleşmeli memur, 94 kadrolu işçi, 571 şirket ve hizmet alım personeli.
Bütçe: 2021 yılı tahmini bütçe 161 milyon TL
Birimler: Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Yerel Hizmetler Müdürlüğü, Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü, Mezarlık Müdürlüğü, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü.
Stratejik Hedefler: Paydaşların mutluluğuna, huzuruna, yaşam kalitesine, haklarına ve gelişimlerine önem veren, onlardan güç alan, kaliteli hizmet sunan, adil, şeffaf, dürüst, çevreye duyarlı, hesap verebilir, katılımcı bir anlayışla hareket eden, tanınmış, öncü, örnek, stratejik bakış açısına sahip, kaliteli, güçlü ve sosyal bir belediye olmak. Etkin ve verimli hizmet anlayışı, hedef odaklı çalışma, şeffaflık, kolay erişebilirlik, sosyallik, katılımcılık, paydaşlarla etkin iletişim, kurumsal güvenirlilik, çağdaşlık, gelişim ve çözüm odaklılık, güçlü kurumsal yapı, tarafsız, insan odaklı ve kamu çıkarını esas alan yönetim anlayışı. Gelecek nesillere yaşanabilir ve sürdürülebilir bir Kırklareli bırakmak.
İlkelerimiz: Karar almada, uygulamalarda, eylemlerde şeffaflık ve açıklık. Hizmetlerin temininde/sunumunda yerindenlik ve ihtiyaca uygunluk prensibinden hareketle, nitelikli üretken ve rasyonel yöntemlerle, temel insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde sosyal belediyecilik. Yerel demokrasiyi güçlendiren bakış açısıyla vatandaş-belediye-çalışanlar arasındaki işbirliğiyle katılımcılık. Tarafsızlık ve hukuka uygunluk. Hizmetlerde kaliteyi ve vatandaş memnuniyetini hedefleme. Kent ve kentli için sürdürülebilir kalkınma. Diğer kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon.
Mehmet Siyam Kesimoğlu
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Turizm Bakanlığı’nda Başdanışmanlık yaptı. Özel sektörde ve kamu sektöründe çeşitli üst düzey görevlerde bulundu. Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanlığı, Mülkiyeliler Birliği Vakfı Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Vakfı İkinci Başkanlığı, Kırklareli Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanlığı görevlerini üstlendi. 22. dönemde Kırklareli milletvekili seçildi. Aynı dönem Türkiye-Estonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı oldu. 2019 yerel seçimlerine bağımsız aday olarak katıldı ve tekrar Kırklareli Belediye Başkanı seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.