"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Asaf Güven: İlçemizin Yeraltı Zenginliğini Gün Yüzüne Çıkarmak İstiyoruz

  • 24 Mayıs 2021

İlçenizin kültürel miras kapsamındaki değerleri (arkeolojik, tarihî, kültürel vb.) nelerdir?


ASAF GÜVEN: Arsuz, sit alanı olduğundan kazı çalışmaları için gerekli ön çalışmalar yapılmaktadır. 

 

Arpaçiftlik Mahallesi’nde yakın zamanda yapılan kazı çalışmasında 6. yüzyıla ait olan bir kilise bulundu. Bu çalışma, 6. yüzyılda Arsuz’un yaşam alanının büyüklüğünü göstermesi açısından önemliydi.

 

Hatay Müze Müdürlüğü’nün Arsuz’da gerçekleştirdiği bilimsel arkeolojik kazıda Roma dönemine ait “Kutsal Havariler Kilisesi” gün yüzüne çıkarılmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Arsuz’un geçmişine ışık tutacak olan Arpaçiftlik Mahallesi’ndeki kazı çalışmasında 6. yüzyıla ait olduğu belirtilen kilisenin yanı sıra mozaikler, mezarlar ve iskelet kalıntıları da ortaya çıkarılmıştır.  


UNESCO kapsamında olan ve koruma altına alınan yerler var mı? UNESCO’yla işbirliğinizin çerçevesi nedir? Nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?


ASAF GÜVEN: İlçemizde henüz böyle bir çalışma yok, fakat mutfağıyla UNESCO tarafından tescillenen ilimize katkı olarak ilçemizin yeraltı zenginliğini gün yüzüne çıkarmak, çalışmalarda işbirliği yapmak istiyoruz.


Kültürel değerler sizce ilçenizin kimliğine neler katıyor? Farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir?


ASAF GÜVEN: İlçe genelinde bulunan ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen birçok kültürel değerimiz bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; “Meryem Ana Havuzu”, “Yanar Taşlar”, “Hüyük Şelalesi”, “Sıcak Su”, “Horoz Kaya”, “Hitit Stelleri”, “Perinin Çayı”, “Cerebli”, “Rahibe Kaya Mezarları”, “Roma Su Kemeri”, “Arabın Gölü”, “Mar Yuhanna Kilisesi”dir. Bu kültürel değerlerimizin turizme ve ülkemize kazandırılması için ulaşım/düzenleme çalışmalarımız devam etmektedir. Yaz dönemine kadar birçoğunun bitirilmesi planlanmaktadır.  


STK’larla çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir?


ASAF GÜVEN: Arsuz Turizm ve Kültür Derneği, Arsuz Engelsiz Arsuz Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Arsuz Esnaf Dayanışma Derneği’yle çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Kültürel değerlere yönelik farkındalığı artırmak ve bu değerleri tanıtmak amacıyla Meryem Ana Havuzu, Yanartaşlar gibi yerlere yürüyüşler gerçekleştirildi. 


Kurtbağı Mahallesi’nde Kayısı Festivali düzenlendi.


Arsuz Atatürk Caddesi’nde ve kıyı şeridinde düzenlemeler yapıldı.



“Rhosus Antik Kent Projesi”yle sokak iyileştirme çalışması tamamlandı.  


Kültürel kalkınma, ilçe ve bölge için bir kalkınma yolu olabilir mi? Sizin bu konuda faaliyetiniz var mı? 


ASAF GÜVEN: Kültürel değerler gün yüzüne çıkarıldıktan, gerekli çalışmalar tamamlandıktan, ulaşım yönündeki sıkıntılar ortadan kaldırıldıktan sonra ilçe ve bölge önemli bir yere sahip olacaktır. Arsuz Belediyesi olarak kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz. Meryem Ana Havuzu’nun, Yanartaşlar’ın, Kutsal Havariler Kilisesi’nin ve birçok kültürel değerin korunması için gerekli çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Çalışmalar tamamlandığında bu alanlar hem bölge halkının hem de dışarıdan gelen vatandaşların ilgisini çekebilecek yerler olacaktır. 


Dünyadaki ülkeler kentleriyle anılıyor ve kültürel miras bu açıdan büyük değer taşıyor. Stratejik planınızda ve hedeflerinizde bu alana yönelik politikalarınız neler?


ASAF GÜVEN: Sürdürülebilir kalkınma için turizmi ve tarımsal kalkınmayı destekliyoruz. Ulusal/uluslararası özelliklere sahip olan Meryem Ana Havuzu, Yanartaşlar, Kutsal Havariler Kilisesi, Mar Yuhanna Kilisesi gibi değerlerin tadil ve tanıtım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. 





Önerilen Haberler