YÜKLENİYOR
İlçenizin kültürel miras kapsamındaki değerleri (arkeolojik, tarihî, kültürel vb.) nelerdir?
CELAL ALPER İBAŞ: Kapadokya’nın doğası, tarihî ve kültürel özellikleri bakımından en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Avanos’un tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Kültürel özellikleri bağlamında bölgenin “El Sanatları Merkezi” olarak da öne çıkan Avanos, çanak-çömlek ve seramik üretimi, halı ve kilim dokumacılığı gibi geleneksel el sanatları açısından oldukça zengindir ve ünlüdür. Belediyemizin girişimleriyle “Avanos Çömleği”nin Coğrafi İşaret ve Menşe Adı Patenti alınmıştır.
Kızılırmak’ın ortadan geçerek ikiye böldüğü ilçemiz, tarihî asma ve taş köprülerle birbirine bağlanır. Avanos, asırlar boyu ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihî evleriyle, konaklarıyla, camileriyle, hamamları ve hanlarıyla tarihî/kültürel mimari örnekleri barındırmaktadır. Selçuklu döneminden kalma, 1200’lü yıllara ait Alâeddin Camisi, Alâeddin Hamamı ve Saruhan Kervansarayı, mimari açıdan öne çıkan yapılardandır. Avanos’un tarihî yapılarından biri olan Dr. Hacı Nuri Bey Konağı, belediyemizin katkılarıyla ve destekleriyle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bölgenin somut ve somut olmayan kültürel mirasını tanıtmayı, yaşatmayı ve aktarmayı amaçlayan Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi olarak değerlendirilmektedir.
İlçemiz mücavir alanı içerisinde yer alan Zelve Açık Hava Müzesi, Paşabağları, Devrent Vadisi ve Çavuşin Köyü, tarihî kiliseleriyle, etkileyici manzaralarıyla, peri bacası oluşumlarıyla ve zengin tarihiyle yerli/yabancı turistlere ev sahipliği yapan ve Kapadokya’nın cazibesini yansıtan ören yerleridir. Ayrıca Özkonak’ta bulunan yeraltı şehri ve Belha Manastırı da kilise, yalı damı ve ayazma gibi çeşitli tarihî kalıntılarıyla dikkat çekmektedir.
4. yüzyıl sonuyla 6. yüzyıl arasına tarihlenen, bölgenin en eski kiliselerinden olan Dereyamanlı Kilisesi de ilçemizde yer alır. Kilisenin içinde zemine oyulmuş mezarlar ve duvarlarında kabartma şeklinde yapılmış çeşitli haçlar bulunmaktadır. Bu haçlar arasında Malta, Latin ve Yunan haçları dikkat çekicidir. Kilise, belediyemizin kontrolündedir. Ziyarete gelen turist kafilelerinin isteği üzerine ibadete açılmaktadır.
Kapadokya bölgesinin en ünlü ve gösterişli tümülüsü olmasına rağmen hakkında az bilgi bulunan, kral mezarı veya kült yeri olduğu rivayet edilen Çeç Tümülüsü de Avanos sınırlarındadır. Avanos, el sanatları ve turizm merkezidir. Kültürel, tarihî ve doğal güzelliklerin iç içe olduğu bir masal gibidir.
UNESCO kapsamında olan ve koruma altına alınan yerler var mı? UNESCO’yla işbirliğinizin çerçevesi nedir? Nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?
CELAL ALPER İBAŞ: Dünya miraslarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla UNESCO tarafından 6 Aralık 1985 tarihinde 357 sıra numarasıyla doğal ve kültürel varlıklar kategorisinde Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilip koruma altına alınan Kapadokya ve Göreme Milli Parkı; Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Çavuşin, Derinkuyu yeraltı şehirleri, Mustafapaşa yerleşim merkezleriyle Avanos'un bir bölümünü kapsamaktadır.
Kültürel değerler sizce ilçenizin kimliğine neler katıyor? Farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir?
CELAL ALPER İBAŞ: Avanos, yukarıda da belirttiğim üzere tarihî, kültürel ve doğal birçok değere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerler, geçmişten günümüze ilçenin ekonomik ve turistik açıdan kalkınmasına büyük katkı sağlamakta, hatta kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Belediyemiz bu tarihî ve kültürel dokuların korunması, devam ettirilmesi ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin yeniden yaşama kazandırılması konusunda halkla birlikte hareket etmektedir.
STK’larla çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir?
CELAL ALPER İBAŞ: STK’lara karşı uzlaşmacıyız, işbirliği içerisinde bir yönetim anlayışı gütmekteyiz. İlçenin ve bölgenin çıkarlarının korunması gibi konularda, özel süreçlerde ortak hareket etmekte ve destekleyici bir rol üstlenmekteyiz.
Kültürel kalkınma, ilçe ve bölge için bir kalkınma yolu olabilir mi? Sizin bu konuda faaliyetiniz var mı?
CELAL ALPER İBAŞ: Kültürel değerlerin korunması, bu değerlerin ekonomik, sosyal ve doğal yaşam sürecine dahil edilmesi, ilçenin, bölgenin ve hatta ülkenin kalkınmasına büyük katkı sağlar. Turizmi, üretimi, kültürel etkileşimi desteklemek, kalkınma kavramının içini doldurur. Avanos’un hem tarihî hem kültürel hem de doğal güzelliklerini koruyarak, ön plana çıkararak, tanıtımına önem vererek turistik anlamda değerini artırmayı hedefliyor ve verdiğimiz tüm hizmetlerde bu yönde hareket ediyoruz.
Dünyadaki ülkeler kentleriyle anılıyor ve kültürel miras bu açıdan büyük değer taşıyor. Stratejik planınızda ve hedeflerinizde bu alana yönelik politikalarınız neler?
CELAL ALPER İBAŞ: Ana hedefimiz, ilçemizin sahip olduğu değerleri ve kültürel mirasları koruyarak Kapadokya’nın gözbebeği konumundaki Avanos’un turist potansiyelini artırmak. Yaptığımız her çalışma ve plan, bölge halkının ve ilçemize gelen ziyaretçilerin yaşamını kolaylaştırmak, ilçemiz başta olmak üzere bölgenin kültürel değerlerini koruyarak turizm cazibesini artırmak üzerine kuruludur.