"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Asaf Güven: Sosyal Belediyecilik Anlayışını Ön Planda Tutuyoruz

  • 31 Mayıs 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ASAF GÜVEN: Hatay Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak tam bir koordinasyon ve uyum içerisinde çalışıyoruz. Ortak çalışmalarımız arasında larva ve uçkunla mücadele, park ve bahçe çalışmaları, yol fizibilite ve etüt çalışmaları, kültürel ve sosyal faaliyetlerde işbirliği, Zabıta Müdürlüğü bünyesindeki ekiplerle gerekli denetimler sayılabilir. Hizmet binamız için Hatay Büyükşehir Belediyesi’yle görüşmelerimiz protokol imza aşamasındadır, süreç tamamlanmak üzeredir.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


ASAF GÜVEN: Arsuz Kent Konseyi’yle birlikte çalışmalar yapıyoruz, projeleri de ortak akılla üretiyoruz. Özel günler/haftalar başta olmak üzere Arsuz Engelliler Derneği, Arsuz Gönüllüleri Derneği, Miss Arsuz Gönüllüleri, Arsuz Kültür ve Turizm Derneği, Çevre Koruma Derneği, Sokak Hayvanları Derneği, Arsuz İş İnsanları Derneği, Arsuz Esnaf Dayanışma Derneği gibi STK’larla işbirliği yaparak farkındalık gereken alanlarda çalışmalar gerçekleştiriyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


ASAF GÜVEN: İlçemizdeki kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanabilmelerini ve sosyal hayatta daha fazla yer alabilmelerini sağlamak için hayata geçirdiğimiz “Arsuz Kadıneli Semt Pazarı”, ikinci yılında. STK’larla birlikte ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kıyafet yardımında bulunduk, bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir. İlçemizdeki hamile kadınlara yönelik bilgilendirici seminerlerin yanı sıra farklı konularda da çeşitli seminerler düzenledik (AIDS’e karşı önlem/müdahale, kadına yönelik şiddetle mücadele, erken yaşta ve zorla evlilikle mücadele vb.). Katledilen her kadın için fidan diktik. İlçemizde yaşanan yangın ve sel felaketleri sonrasında afetzede vatandaşlara nakdi ve ayni yardımlarda bulunduk. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


ASAF GÜVEN: Vaatlerimiz arasında dürüst, şeffaf ve ulaşılabilir bir yönetim anlayışını hâkim kılmak; tarımı ve turizmi imkânlar dahilinde ve ekonomik koşulları zorlayarak mümkün olduğunca en iyi seviyeye çıkarmak; 8 belde ve 25 köyden oluşan geniş bir coğrafya üzerindeki Arsuz’da tüm mahallelere eşit ölçüde hizmet götürmek; sosyal belediyeciliğe dayalı bir anlayışı hâkim kılmak; israfa ve savurganlığa karşı kaynakların doğru kullanıldığı bir yönetim anlayışı geliştirmek; ihtiyaç duyulan her durumda halkla iletişim kurmak ve imkânlar sağlamak sayılabilir. Bu genel vaatlerimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


ASAF GÜVEN: Bir an önce yenilenmesi gereken su şebekesi, altyapı, kanalizasyon ve 1.200’ün üzerindeki yol için yol yapım çalışmaları, hedeflerimiz arasında. Üstyapı projelerinde Hatay Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yapıyoruz. Kadın girişimcilerle birlikte Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni kurduk. İlçemizdeki çiftçilere öncülük yapıyoruz, eğitimler düzenliyoruz, tarıma yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


ASAF GÜVEN: Arsuz’un geniş yüzölçümü ve dağınık yapısı nedeniyle hizmet süreçlerinde zaman ve işgücü kaybı yaşayabiliyoruz. Bu dezavantaja rağmen ilçemizin her bir noktasına eşit hizmet ulaştırmak için yoğun ve özverili bir şekilde çalışıyoruz. 


Yeni bir ilçe olduğumuz için eski belde belediyelerinden ve köylerden kaynaklanan sorunları devraldık. Bu konularda muhtarlarımız ve halkımızla işbirliği içerisinde çözüm üretiyoruz. Vatandaşlar henüz ilçe statüsünün farkında değil. Bu nedenle aidiyet duygusunda eksiklikler söz konusu. Sosyal belediyecilik anlayışını ön planda tutarak birlik ve beraberlik duygusunu sağlamaya yönelik etkinlikler düzenliyoruz.


İlçe nüfusumuz, 92.700. Turizm ilçesi olduğumuz için yaz aylarında bu sayı iki-üç katına çıkıyor. Nüfus bazında aldığımız az ödenekle ve az sayıdaki personelle yaz aylarında hizmet alanlarımızda aksaklıklar yaşıyoruz. Bu durumu minimuma düşürmeye gayret ediyoruz.



ARSUZ BELEDİYESİ 


KURUMSAL YAPI: Aile ve Kadın Hizmetleri Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmet Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park Bahçe İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetleme Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEFLER: Belediyemizin daha kapsamlı, etkin ve verimli hizmet sunabilmesi için kurumsal kapasiteyi artırmak. Kurumsal stratejiler doğrultusunda çalışanları nitelik/nicelik bağlamında geliştirmek. Kurumsal kaynakları artırmak. Kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak. Dijital dünyada yer almak için e-Belediye ve güvenli bilişim sistemlerini geliştirmek, uygulamak.


İmar ve planlama süreçlerini sürdürülebilir hâle getirmek. Sürdürebilir atık yönetimiyle bütün canlılar için yaşanabilir, sağlıklı ve temiz çevre oluşturmak, Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak turizmi ve kırsal kalkınmayı desteklemek. Kültür, sanat, spor etkinlikleri düzenlemek. Sosyal hizmet ve sosyal yardım süreçlerinde dezavantajlı gruplara odaklanmak, kadınların, çocukların, yaşlıların ve dezavantajlı grupların sosyal hayata katılmalarını sağlamak. Doğal afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalışmak.



ÇALIŞAN SAYISI: 64 memur, 5 sözleşmeli personel, 120 şirket personeli.


BÜTÇE: 54.089.814,55 TL 




ASAF GÜVEN


1974 yılında Almanya’ya dövizsiz özel öğrenci olarak gitti. Fachhöchshule Niederrhein’da yaklaşık iki yıl öğrenim gördü. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. Almanya’daki öğrenimine ara verip İstanbul Tıp Fakültesi’ne başladı. 1981 yılında doktor diplomasını aldı. 1985 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı, uzmanlık eğitimini 1989 yılında tamamladı.


1999, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde %65’in üzerinde oy aldı. Üç dönem Arsuz Madenli Beldesi Belediye Başkanlığı yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler