"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

M. Mustafa Özacar: Altyapı Çalışmalarında Bölgemizin Lider Belediyesiyiz

  • 31 Mayıs 2021

Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


M. MUSTAFA ÖZACAR: Çanakkale Belediyesi’yle işbirliğimiz ve ortak bir çalışmamız bulunmamaktadır.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


M. MUSTAFA ÖZACAR: STK’larla ve muhtarlarımızla fırsat buldukça bir araya geliyor, görüş alışverişinde bulunuyoruz. STK’larla görüş birliğine vardığımız konularda işbirliği yapıyoruz. Kent konseyi, bizim dönemimizde hayata geçirildi. 2012 yılının başında, ilçedeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, üniversitelerin, ilgili STK’ların, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle mahalle muhtarlarının katıldığı bir toplantıyla Gelibolu Kent Konseyi’ni kurduk. Kent konseyimiz yaklaşık bir yıldır faal durumda değildir.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


M. MUSTAFA ÖZACAR: Çalışmalarımıza katılımlarını sağlamak için çaba sarf ettiğimiz gibi, olanaklar ölçüsünde birlikte hareket etmeye özen göstermekteyiz.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


M. MUSTAFA ÖZACAR: 2009 yılından bu yana tarihe tanıklık etmiş Gelibolu’nun belediye başkanlığını sürdürüyorum. Hizmet dönemimizde altyapısıyla, üstyapısıyla, tarih ve çevre bilinciyle, tamamlanan ve devam eden projeleriyle daha iyi, daha gelişmiş, daha çağdaş bir Gelibolu için çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz.


İlk seçim bildirgemizde bugüne kadar yapılmamış, ihmal edilmiş projeleri sunarken bu projelerin ancak 20-25 yıllık bir dönemde tamamlanabileceğini açıklıkla ifade etmiştik. İlçemizin bugüne ve geleceğe yönelik büyük özlemleri vardı. 


Çağdaş bir ilçe olmak, sağlıklı bir altyapıya sahip olmak demek. Yerel yönetim hizmetlerinin görünmeyen yüzü olarak değerlendirilen altyapı konusunda kalıcı projelere imza attık. Gelibolu’nun sokakları, caddeleri uzun yıllar bir daha kazılmasın diye nüfus artışını göz önünde tutarak planlamalar yaptık. Kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu altyapısında ilçe tarihinin en büyük yatırımlarını hayata geçirdik. Gelibolu'yu sağlam temeller üzerine oturtmak için gece-gündüz sürdürdüğümüz çalışmalarla ilçemizin doğusundan batısına kadar altyapı sorunlarını ortadan kaldırdık. Altyapı çalışmalarında bölgemizin lider belediyesi olduğumuzu söyleyebilirim.


Geride bıraktığımız ilk iki hizmet dönemini “Geleceği İnşa Dönemi” olarak belirlemiştik. Zorlu süreçlerden geçerek birçok projemizi hayata geçirdik. Gelibolu, geçmişe göre daha güçlü.


Sahil şeridimizde değişim yaratan, “Altın Gerdanlık” adını verdiğimiz tasarımızın içerisinde yer alan “Piri Reis Meydanı Kentsel Tasarım Projesi”nin ilk iki etabını tamamladık. 


Yaklaşık 13.000 metrekarelik proje sahası içerisinde yer alan 520 metrekare kapalı alanın ve önündeki 450 metrekarelik pergole altı 8 adet kafeteryanın, 5 adet büfenin, oturma yerlerinin, 350 metre sahil yürüyüş bandının, peyzaj ve çocuk park alanlarının bulunduğu Piri Reis Kordonu’nu vatandaşların kullanımına sunduk. Projemizin devamında yapılacak çalışmalarla toplamda 42.500 metrekarelik alan, sosyal donatı olarak düzenlenecek.


Yine “Altın Gerdanlık” tasarımızın devamı niteliğinde olan ve büyük emek verdiğimiz  “Feneraltı Sahil Yolu Mimari Peyzaj Uygulama Projesi”ni tamamlayarak Gelibolu’da nezih bir sahil yolu oluşturduk.


İçerisinde asfalt bisiklet ve beton üzeri granit küp taş araç yolunun, yaya yolunun, ahşap pergole oturma gruplarının, çelik olta koyma ünitesinin, bisiklet park elemanlarının, ahşap bank oturma ünitelerinin ve bir adet basketbol sahasının yer aldığı yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki yeni gezi alanı, Gelibolu'nun gülen yüzü hâline geldi.


Devam eden sahil projelerimizi ek projelerle genişlettik, tüm sahili kapsayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda iki ayrı projemizin çalışmalarına devam ediyoruz. Hamzakoy sahil yolunda devam eden rekreasyon projemizle bu bölgeyi daha da keyifli hâle getiriyoruz. 250 metrelik sahil hattı boyunca devam eden projemizde ağaçlandırma ve çimlendirme çalışmasıyla peyzaj alanı oluşturup eski, deforme olmuş yüzeyleri yeniliyoruz. Bu projemizi en kısa sürede tamamlayarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne yetiştirmeyi planlıyoruz.


 “Feneraltı Sahil Yolu Mimari Peyzaj Projesi”yle bütünlüğü sağlayacak ve yeni bir yaşam alanı olacak şekilde hazırladığımız projemiz de tamamlanma aşamasına geldi. Peyzaj çalışmalarının yanı sıra ahşap oturma gruplarının ve 400 metrekare ağacın bulunacağı 1.750 metrekarelik alanda süren projemizi yine bu yaz sezonunda vatandaşların kullanımına sunmanın mutluluğunu yaşayacağız.


135 dekarlık “Çamlık Park Dinlence Alanı” projesini hayata geçirmek için uğraş veriyoruz. İlçemizin en önemli mesire yeri olan bölgenin bozulan çevre yolunu yeniledikten sonra yapılacak diğer çalışmalarla bu dinlence alanını modern bir piknik alanına dönüştüreceğiz.

 

“Eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır” düşüncesi doğrultusunda eğitim çalışmalarına destek olmaya devam ediyoruz. 250 öğrencinin eğitim-öğretim görmesini planladığımız “Gelibolu Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi”ni hayata geçirmek için ihale hazırlıkları aşamasındayız.


3-6 yaş grubundaki çocukların gelişimine katkıda bulunmak, çocukları ilköğretime hazırlamak ve çalışan annelerin en büyük destekçisi olmak için profesyonel meslek elemanları eşliğinde hizmet verecek olan kreş ve gündüz bakımeviyle çocukların kendilerini evlerinde hissedecekleri bir ortam yaratacağız.


Bu arada çevre düzenleme projeleriyle ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Proje kapsamında Atatürk Meydanı’nı, çarşı bölgesini, balık pazarını ve çevresini yeni bir anlayışla dizayn ederek Gelibolu ilçe merkezini oluşturan alanları modern bir anlayışla vatandaşların kullanımına sunacağız. 


“Belediye Hizmet Birimleri Projesi” bu dönemimizde tamamlayacağımız bir başka projemiz olacak. İdari binasıyla, depo ve otopark alanlarıyla ilçemizin muhtelif yerlerinde dağınık bir şekilde hizmet veren İtfaiye Müdürlüğü’nün yanı sıra teknik birimlerimizi tek bir çatı altında toplayarak daha sağlıklı hizmet üretmemize olanak sağlayacak yeni bir adım daha atacağız.


“Modern Kapalı Pazaryeri Projesi”ni hayata geçirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Yaklaşık 23.000 metrekare alan üzerine kurulacak, 13.500 metrekaresi kapalı olacak projemizin büyük bölümünün (22.200 metrekare) kamulaştırması bitti, 790 metrekarelik kamulaştırma çalışmasında son aşamaya geldik, yıl sonunda ihaleye çıkmak istiyoruz.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


M. MUSTAFA ÖZACAR: Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla CHP’li tüm belediyeler gibi yatırım projelerimizin bir bölümünü dondurduk, sosyal yardım vb. konulara yoğunlaştık. “Halkımızın zor günlerinde yanlarında olmak, bizlerin öncelikli temel insani görevidir” bilinciyle tüm ihtiyaç sahiplerine yardım elimizi uzatıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yiyecek, yakacak, giyecek, ev eşyası, hijyen malzemesi, ulaşım vb. desteklerimiz artarak devam ediyor. Öğrenciler, yaşlı ve engelli vatandaşlar da her zamanki gibi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Ancak yaşam tüm zorluklarıyla devam ederken çalışmalarımızı tamamlamak ve yeni projeleri hayata geçirmek gibi bir zorunluluğumuz olduğunun da bilincindeyiz. Örneğin, en kısa sürede tarım ve el sanatları alanında faaliyet gösterecek üretim kooperatifimizi kurmayı planlıyoruz. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


M. MUSTAFA ÖZACAR: Canla başla çalışırken kamuya ait olan karar verme süreçlerinin uzatılmasından muzdaribiz. Bu anlamdaki yaptırımlarla çalışmaların engellendiğini düşünüyoruz. Yıllardır belediyenin ve yetki denetiminde olan süreçlerin bir imzayla yerel yönetimlerin elinden alınması, yazışmalarımıza zamanında cevap verilmemesi nedeniyle işlerin ve işlemlerin gecikmesiyle karşı karşıyayız.



GELİBOLU BELEDİYESİ 


KURUMSAL YAPI: Başkanlık, Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetler Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEF: Tarihin her dönemine tanıklık etmiş güzel ilçemizi Atatürk’ün geleceğe ışık tutan vizyonu doğrultusunda, tarihsel güzelliğiyle, zengin doğasıyla, çalışkan ve erdemli insanlarıyla, çağdaş şehircilik anlayışıyla gelecek nesillere taşımak ve hedeflere emin adımlarla ilerlemek.


ÇALIŞAN SAYISI: 59 memur, 9 sözleşmeli memur, 54 daimi işçi, 166 personel (belediyenin iktisadi teşebbüsünden temin edilen).


BÜTÇE: 63.481.908,15 TL 


M. MUSTAFA ÖZACAR


1979 yılında Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’nden mezun oldu. SHP ve CHP’nin yönetim kurulu kademelerinde yedi yılı ilçe başkanlığı olmak üzere 13 yıl görev yaptı. 1989-1994 yılları arasında belediye meclis üyeliği yaptı. 2009-2014-2019 yerel seçimlerinde belediye başkanlığı görevine seçildi. Gelibolu Yarımadası Katı Atık Birliği ve Gökbüet Su Barajı Birliği başkanlıklarını da sürdürmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler