YÜKLENİYOR
Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
TANER EKMEKÇİ: Artvin il ve ilçe belediyeleriyle dayanışma içerisindeyiz. İlçe belediyelerinin kaynakları az, ihtiyaçları fazladır. Bu koşullarda kaynaklar en iyi şekilde değerlendirilerek, fayda sağlayacak biçimde kullanılmaktadır.
Merkezi yönetimin adil gelir dağılımını ve fiyat istikrarıyla iktisadi dengeyi sağlaması gerekmektedir. Kentleşmeyle ve altyapı sorunlarıyla boğuşan belediyelerin mevcut durumları göz önünde bulundurularak yasal pay oranında düzenleme yapılmalıdır.
Türkiye’de paylar arasındaki adaletsizliğin asıl nedeni, büyükşehir belediye sınırları içinde toplanan vergi gelirleri üzerinden hesaplanan %6’lık payın %60’ının ilgili büyükşehir belediyelerine doğrudan aktarılmasına ilişkin 5779 sayılı yasanın 5. maddesinin 4. fıkrasında yer alan düzenlemedir.
Payların dağıtılmasına ilişkin düzenlemede, yerel yönetim uygulamalarında büyük ilerleme sağlayan, gelişmiş ülkelerdeki gibi nüfus ve yüzölçümü kriterlerinin yanında gelir kapasite farklılıklarının, eğitim çağındaki nüfusun, kentleşmenin, altyapının, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin, toplam alan ve imarlı alan gibi yerel yönetimlerin harcama miktarına etki eden faktörlerin dikkate alınması hâlinde mevcut adaletsizlik ortadan kalkacaktır. İlçemiz gelişmekte olan bir ilçedir. Bu nedenle hizmet yükü oldukça fazlardır. Marka değeri taşıyan bir ilçeye sahibiz. İlçemizin gelişimine katkıda bulunmak için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bana Hopa’yı sorduklarında “Kelimelerle anlatılmayacak kadar özel bir yerdir,” diyorum. Eminim ki, hemşerilerim de benim gibi düşünüyordur. Doğamızın cana can katan özelliğini hangi kelimelerle anlatabiliriz? Hopa, yaşanacak ve anı biriktirilecek eşsiz bir yerdir. Henüz ilçemize gelmemiş olanlar varsa, pandemi sürecinden sonra gezi listelerine Hopa’yı mutlaka eklemelerini öneriyorum. Hopa, tertemiz havası ve doğasıyla görülmeye değer bir ilçe. Doğayla iç içe yaşamayı seven herkes buradaki yaşamı gördüğünde müptelası oluyor. Hopa, görülmesi gereken bir yerdir.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
TANER EKMEKÇİ: Şu an işbirliği çalışmamız bulunmaktadır. Çalışma programımıza göre ilerleyen süreçlerde projelerimiz olacaktır. Kent konseyi konusunda çalışmalarımız sürmektedir.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
TANER EKMEKÇİ: Çocukların, gençlerin, yetişkinlerin bireysel gelişimlerini destekleyecek ve sosyal aktivitelere katılımlarını artıracak merkezler oluşturmaktayız. (Kadın Dayanışma Merkezi, Dokuma Atölyesi, Tiyatro ve Halk Oyunları vb.) Kadın Dayanışma Merkezi’nde kadınlara yönelik psikolojik, sosyal ve hukuki destek verilecektir.
Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?
TANER EKMEKÇİ: Temiz ve içilebilir su, en önemli vaatlerimizdendi. Projenin son aşamasına geldik. Günümüz teknolojisinin son sistemleriyle kontrol edilen arıtma tesisimizle Hopa’nın yıllardır kangren olmuş sorununu çözeceğiz. İçme suyu hattının tamamen yenilendiği çalışmada, ana kaynaktan ilçeye inen 133 kilometre isale hattı döşeme çalışması yapılmaktadır. Bu çalışmayla sağlıksız (asbestli) borulardan tamamen kurtuluyoruz, insan sağlığını tehlikeye atmayan borular kullanıyoruz. Ana kaynakta yapımı tamamlanan arıtma tesisimizle de Hopa’yı kaliteli suya kavuşturacağız. Bu proje kapsamında hat güzergâhında heyelan tehlikesi bulunan alanlarda koruma duvarları ve yol betonlamaları yapılmaktadır. Tüm mahallelerimizde kazı çalışmaları ve boru döşeme işlemleri yapıldı. Takdir edersiniz ki, çok zor ve sabır gerektiren bir çalışmaydı. Bu nedenle Hopalı hemşerilerime teşekkürü borç bilirim. Her şey Hopa için.
Altyapı sorunu da bizi ciddi anlamda rahatsız etmekteydi. Bu sorun, “Derin Deniz Deşarj Projesi”yle çözüme kavuştu. Projenin en önemli özelliği, atık suların 1.500 metre uzağa, 38 metre derine, deniz dibine basılarak vurgun yemesi ve bu işlem sonrasında mikropların doğada kaybolması. Artık sahillerimizde rahatlıkla denize girilebilir.
Ayrıca Hopa Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nden bahsetmek isterim. Belediye bünyesindeki Hopa Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nin açılışı pandemi nedeniyle yapılamamıştır. Değer verdiğimiz projemizin açılışını en iyi şekilde yapıp Hopa’ya kazandıracağız. Ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlar için Dokuma Atölyesi’ni aktifleştirdik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi, “Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” Kadınların vizyonuna, kararlı duruşlarına her zaman saygı duydum ve inandıkları yolda ilerlemeleri için her zaman destek verdim. Başarılı çalışmalara imza atacağımıza eminim.
Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?
TANER EKMEKÇİ: Öncelikli planlarımız arasında çöp sorununu çözmek var. Çöp sorunu, ciddi sorunlarımız arasında. Sorunun çözümü için Çoruh Havzası Kalkınma Birliği’yle görüşmeler yapıyoruz. En kısa sürede bu sorunu da ortadan kaldıracağız.
Diğer planımız, terminal. Mevcut terminalimiz hem kapasite bakımından hem de görsellik açısından ilçemize hitap etmiyor.
Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çevre il/ilçelerden Hopa’ya bırakılan sokak hayvanlarının barınma sorunu söz konusu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için barınak projemize başladık. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan tahsis ettiğimiz alana “Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi” inşa edeceğiz. Bu projemize de önem veriyoruz, en yakın zamanda hayata geçireceğiz.
Çocuklara ve gençlere yönelik güncel sanat etkinliklerini kapsayan, görsel sanatlar, el sanatları, sahne sanatları, müzik vs. olmak üzere talep edilen alanlardaki kursları içinde barındıran Hopa Kültür Merkezi’ni hayata geçirdiğimizde Hopa’ya yakışan sanat etkinlikleriyle adımızdan söz ettireceğiz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
TANER EKMEKÇİ: Vatandaşın seçtiği belediye başkanının hakkını elinden alırsanız, baskı uygularsanız ve bu baskıları sistemli hâle getirirseniz orada bir sorunumuz var demektir.
Seçim sonucuna saygı duyulması, hangi partiden olursa olsun çalışmalara engel olunmaması gerekir. Demokrasiye inanan, hak, hukuk ve adalet duygusunu içinde taşıyan, birlik ve beraberliği hâkim kılmaya çalışan anlayışımızla yolumuza devam edeceğiz.
HOPA BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Zabıta Müdürlüğü, Muhasebe Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü.
STRATEJİK HEDEF: Eşsiz doğal güzelliğe sahip Hopa’nın tüm değerlerine sahip çıkmak, kültürel yapısıyla, sosyal yaşamıyla 24 saat yaşayan bir Hopa için erişilebilir hizmetler sunmak.
ÇALIŞAN SAYISI: 182
BÜTÇE : 59.000.000,00 TL
TANER EKMEKÇİ
İlk, orta ve lise öğrenimini Hopa’da tamamladıktan sonra iş hayatına atıldı. İstanbul’da kendisine ait şirkette yedek parçacılık, daha sonra ortak olduğu uluslararası nakliye firmasında lojistik müdürlüğü yaptı. 1983 yılında kurduğu denizcilik şirketi şu an aktif olarak devam etmektedir. 2004 yılında armatörlük şirketi kurdu. Türk Loydu’ndan uluslararası emniyetli yönetim sistemi eğitimi aldı. International Safety Management (ISM) denetçi sertifikası sahibi. Evli ve iki çocuk babasıdır.