"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ali Mahir Başarır: Genel İktidarın Yerel Yönetimlerden Geçtiğinin Farkındayız

  • 14 Haziran 2021

ALİ MAHİR BAŞARIR 


CHP Mersin Milletvekili

CHP PM Üyesi  





Sizi tanıyabilir miyiz? Siyasete giriş motivasyonunuz neydi?


ALİ MAHİR BAŞARIR: Küçük yaşlardan beri CHP’ye gönülden bağlıyım. CHP’de Gençlik Kolları Başkanlığı da yaptım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu partinin izinden gitmek, annemin ve babamın bana aşıladığı vatanseverlik, Türkiye’deki sorunların siyasetle çözülebileceğine dair inancım siyasete girerken en büyük motivasyonum oldu.


Sizi meclisteki çıkışlarınızla da tanıyoruz. Bir hukukçu olarak bugünkü mecliste ve siyasetin içinde olmayı değerlendirir misiniz? 


ALİ MAHİR BAŞARIR: Anayasanın, kanunların, meclis iç tüzüğünün yok sayıldığı, “tek adam”ın hazırlattığı kanunların meclise geldiği bir düzen içerisindeyiz. Şu anda ülkemiz ne yazık ki Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yönetiliyor. Bizler, muhalefet vekilleri olarak elimizdeki denetleme mekanizmasını uygulamaya çalışıyoruz. Tek adam rejiminde denge ve denetleme mekanizması elimizden alınmak istense de, bakanlara ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a önergelerimi sunuyorum. Genelde cevap vermiyorlar, buna tenezzül bile etmiyorlar ya da anayasal süreyi aştıktan sonra cevap veriyorlar. 


Türkiye’de hukuk, ayaklar altına alınmıştır. Yargının siyasallaşması sonucunda 2008 yılından bu yana “Hukukun Üstünlüğü Endeksi” yayınlayan Dünya Adalet Projesi (WJP) raporlarının 2020 endeksine göre, Türkiye 8 kategoride yapılan değerlendirmede 128 ülke arasında 107. sırada. Üst orta gelirli 42 ülke arasında ise, 40. sırada. Bu rakamlar bile yoruma gerek bırakmadan olguları ve normları göstermektedir. 


2.5 senelik milletvekilliği kariyerim boyunca 240’ın üzerinde soru önergesi, 20 tane araştırma önergesi, 8 tane de kanun teklifi hazırladım. Soru önergelerini, onlara verilen cevapları, araştırma önergelerinde araştırılması istenen konuları, kanun tekliflerini halkın ve kamunun yararını düşünerek kamuoyuyla paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Meclisi pasifize etmeye çalışan zihniyetle her zaman mücadele edeceğiz. Belediye meclis toplantıları, TBMM Genel Kurulu’ndan daha fazla izleniyorsa, meclisi işlevsiz hâle getirenlerin düşünmesi gerekir. Çünkü meclis demek, halk iradesi demektir. 


Ankara’nın yoğun gündemi arasında bölgeniz olan Mersin’e gitmeye zaman buluyor musunuz? Bölgenin öncelikli sorunlarını nasıl görüyorsunuz? Nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?


ALİ MAHİR BAŞARIR: Evet, gündem yoğun. Ana muhalefet partisi olarak ülkenin gerçek gündemiyle ilgili sorunları dile getirmeye gayret gösteriyoruz. Ülkemiz ekonomik açıdan darboğazdan geçiyor. Ekonomi politikalarının iyi yürütülememesi, vatandaşlara her alanda sıkıntı yaratıyor. Bu sıkıntılar, yaşadığımız pandemi sürecinde daha net ortaya çıktı. Birçok esnaf kepenk kapattı. 


İşsizlik, tarım, sağlık ve özellikle adalet konusunda büyük sorunlar var. Bu sorunları TBMM’de gerek soru gerek araştırma önergeleriyle gerek meclis kürsüsünden dile getiriyoruz, çözüm yolları üzerine görüşlerimizi belirtiyoruz. Ne yazık ki iktidar, ülkenin gerçek gündemini suni gündemlerle örtmeye çalışıyor. Sarayın gündemi, ülkenin gerçek gündeminden oldukça uzak.


Ankara’daki çalışmaları tamamladıktan sonra Mersin’e sık sık gidiyorum. Bölgemdeki esnafın, yaş meyve-sebze üreticilerinin, tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntıları dinleyip çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. Esnaf ziyaretlerimizde kasaptan 5 TL’lik et isteyen, fırından ucuz olduğu için 50 kuruşluk bayat ekmek alan vatandaşlara şahit oluyoruz.


Mersin’de işsizlik sorununun yanı sıra vatandaşların yaşam alanlarını daraltan, sağlığını olumsuz yönde etkileyen başka sorunlar da var. Büyükeceli’de Rusya’nın sahibi olduğu ve dünyadaki hemen hemen en pahalı elektrik enerjisini almaya 15 yıl boyunca garanti verdiğimiz Akkuyu nükleer santrali yapımı devam ediyor. Bu nükleer santral, temel aşamasında sıkıntılarla başladı, temelinde birkaç kez çatlaklar oluştu. Nükleer atıkların nasıl depolanacağı dünyada bile çözüme kavuşturulmuş değil. Mersin’in ve tüm Akdeniz’in sağlığını tehdit ediyor. 


Bunun yanı sıra Mersin Limanı’nın genişletilmesi ve Mersin’in sembolü olan Atatürk Parkı’nın yok olması gündemde. Sahillerde kurulan balık çiftlikleri, dağlardaki taş ocakları, sağlığı ve yaşam alanlarını tehdit ediyor. 


Yapımı yılan hikâyesine dönen ve sözde açılış yapılarak iktidar tarafından seçim malzemesi hâline getirilen Çukurova Bölgesel Havalimanı, her Ulaştırma Bakanı’nın bitiş tarihi verdiği ancak bir türlü bitirilemeyen Mersin-Antalya otoyolu, Mersin-Aksaray demiryolu, Kazanlı Sahil Projesi, ulaşım alanındaki önemli sorunlarımız. 


Doğu Akdeniz için oldukça önemli bir konuma sahip olan Taşucu Limanı, özelleştirilmek isteniyor. Süreci yakından takip ediyorum. Konuyla ilgili soru önergesini de verdim, ancak henüz bir yanıt gelmedi. Taşucu Limanı, gelir-gider tablosuna bakıldığında kâr yapan bir liman. Mersin Limanı’nın yükünü hafifletiyor. Bu limanı nasıl ve ne şekilde özelleştireceklerini hep beraber göreceğiz. Mersin halkı için sürecin takipçisi olmaya devam edeceğim. 


Saydığım tüm sorunları soru ve araştırma önergeleriyle, basın açıklamalarıyla, meclis kürsüsünden yaptığımız konuşmalarla ülke gündemine taşıdık. Sorunlarımız çözülünceye kadar da taşımaya devam edeceğiz. Bir Mersinli olarak hemşerilerimin ve bölgenin tüm sorunlarını biliyorum. Bu sorunları birebir yaşayan vatandaşlar, önlerine sandık konulduğunda gereğini yapacak ve bizler de bu sorunları teker teker gidereceğiz.


Bölgenizdeki yerel yönetimlerle iletişiminiz nasıl? 


ALİ MAHİR BAŞARIR: Bilindiği üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ilimizde 13 ilçe belediyesi bulunuyor. Bunlar içerisinde Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir, Mezitli ve Tarsus Belediyeleri CHP yönetimindedir.


Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Yenişehir, Tarsus ve Mezitli Belediyeleri ulaşımda, eğitimde, sağlıkta, tarımda, kültür-sanat etkinliklerinde başarılı projeler ortaya koymaktadır. Büyükşehir belediyesi, pandemi sürecinde Tarsus’tan Anamur’a kadar maske, gıda, temizlik ve hijyen maddeleri dağıtarak vatandaşların yanında oldu.


Belediye başkanlarımızla hemşerilerimize daha iyi hizmet verme konusunda sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Mersinli vatandaşlardan gelen talepleri, dilek ve istekleri belediyelerimize iletiyoruz. Belediyelerimiz de bu talepleri yerine getirmek için çaba harcıyor.


Genel iktidarın yerel yönetimlerden geçtiğinin farkındayız. Bu nedenle CHP yönetiminde olan büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, vatandaşlara 24 saat aralıksız hizmet vermek için yoğun mesai yapıyor, yapmaya da devam edecekler, kimsenin şüphesi olmasın.


Önerilen Haberler