"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Asaf Güven: Pandemi Sürecinin Olumsuz Etkisi Devam Etmektedir

  • 14 Haziran 2021

2021 yılı sezonunda ilçenizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?


ASAF GÜVEN: Pandemi öncesinde ilçemizin nüfusu 92.750’ydi. Yaz aylarında tatilcilerin de ilçemize gelmesiyle birlikte nüfusumuz 350.000’e ulaşmaktadır. Bu yıl da aynı doluluk oranının devam edeceğini öngörüyoruz. Aşılamanın hızlanması, maske, mesafe ve hijyen denetimlerinin devam etmesi durumunda doluluk oranının yaratacağı sıkıntılar da azalacaktır.

  

Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı? 


ASAF GÜVEN: İşsizlik rakamlarına ilişkin ilçemizde herhangi bir veri bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili geniş kapsamlı istatistik çalışması planlamaktayız. 


İlçeniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?


ASAF GÜVEN: Turizm sezonuna hazırlanırken maske, mesafe, hijyen, temizlik tedbirlerimizden ve denetimlerimizden taviz vermedik. Başta Zabıta Müdürlüğü personelleri olmak üzere ilçemizde yetkili diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte denetimleri sürdürmeye devam edeceğiz. 


STK’larla işbirliği yapıyoruz, spor aktivitelerine ve kültürel etkinliklere yönelik proje üretiyoruz. Arsuz Kent Konseyi’yle birlikte oluşturduğumuz komisyonda turizmle ilgili planlamalar, fizibilite çalışmaları yapılıyor.


BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?


ASAF GÜVEN: Pandemi sürecinin turizm sektörü üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. İklim değişikliği ve pandemi, turizmi mekânsal açıdan da etkilemektedir. Kamp, çadır ve doğa turizmi tercih edilmektedir. Bu turizm anlayışı ilçemizde de yaygındır. 


Seyahat pratiklerinde değişim gözlemliyor musunuz? Buna yönelik projeleriniz, önlemleriniz var mı?


ASAF GÜVEN: İlçemizde genellikle çevre il/ilçe sakinlerini misafir ediyoruz. Bu anlamda seyahat pratiklerinde herhangi bir değişim gözlemlenmemektedir, araçla ulaşım sağlanmaktadır. Araç trafiğini ve emisyonu azaltmak için otopark alanlarını genişletmeyi, trafik akışını rahatlatacak önlemler almayı, merkezi sokakları araç trafiğine kapatarak yayalara açmayı hedefliyoruz.


Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?


ASAF GÜVEN: Krom madenlerine karşı verdiğimiz mücadeleyi sahildeki betonlaşmaya ve doğa tahribatına karşı da veriyoruz. Doğal yaşam alanlarını korumak için sokak iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. İlçenin ekolojisini göz önünde tutarak projeler üretiyoruz.


Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Bu konuda siz neler yapıyorsunuz?


ASAF GÜVEN: Nüfus bazında aldığımız ödeneğin ve personel sayısının az olması nedeniyle yaz aylarındaki hizmetlerimizde aksaklıklar yaşanıyor. Bu aksaklıkların yaşanmaması için gayret gösteriyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışını ön planda tutuyoruz.




Önerilen Haberler