YÜKLENİYOR
2021 yılı sezonunda ilçenizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?
CELAL ALPER İBAŞ: Avanos’un ekonomisinin %80’i turizm gelirlerine dayanmaktadır. Pandemi sebebiyle ilçemizde turizm durma noktasına geldi. Ülkemizde aşılama oranının artmasıyla birlikte 2021 yılı son çeyreğinde turizm aktivitelerinin normale döneceğini düşünüyorum.
Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı?
CELAL ALPER İBAŞ: Bu konuda elimizde net rakamlar bulunmuyor. Ancak belediyemize gelen sosyal yardım talepleri ve iş başvuru sayıları göz önüne alındığında işsizlik oranının yüksek olduğunu görüyoruz.
İlçeniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?
CELAL ALPER İBAŞ: Pandemi başladığı andan bu yana kamuya açık alanlarda dezenfeksiyon işlemlerine ve diğer asli hizmetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz.
BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?
CELAL ALPER İBAŞ: Pandemi koşulları her açıdan turizm faaliyetlerini etkilemektedir. Ulaşım, konaklama ve diğer unsurlar turizmciye ciddi maliyetler getirmektedir. Bu durum hizmetlere de yansımaktadır.
Değişen iklim koşullarının ve pandeminin turizm sektörü ve turistler açısından önemli değişimlere yol açacağını düşünüyoruz. Özellikle ulaşım ve seyahat alışkanlıkları açısından münferit seyahat alışkanlıklarının artacağını öngörüyoruz. İnsanların bol yıldızlı oteller yerine çadır, karavan veya bungalov tarzı konaklama şekillerini tercih etmeye başlayacaklarını, kapalı ve kalabalık mekânlarda geçirecekleri süreyi minimuma indireceklerini, açık hava aktivitelerine, doğa sporlarına, ekolojik gezilere yöneleceklerini düşünüyoruz.
Seyahat pratiklerinde değişim gözlemliyor musunuz? Buna yönelik projeleriniz, önlemleriniz var mı?
CELAL ALPER İBAŞ: Elbette, seyahat pratiklerinde ciddi değişimler söz konusu. Yolcu kapasiteleri, hijyen unsurları, mesafe gibi detaylar süreci etkilemektedir. İlçemizde toplu taşıma araçları, taksiler hijyen açısından sürekli denetlenmektedir. Dezenfeksiyon konusunda belediyemiz destek vermektedir.
Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?
CELAL ALPER İBAŞ: Ülkemizin en uzun nehri olan Kızılırmak ilçemizin tam ortasından geçerek ilçeyi ikiye ayırmaktadır. Kızılırmak sahil şeridi ve Avanos’un doğal değerleri pandemi sürecinde tatilciler açısından önem kazanmıştır. Biz de bu değerleri koruma bilincindeyiz. Betonlaşma başta olmak üzere ekolojik açıdan tehlike arz eden girişimlerin karşısında duruyoruz.
Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Bu konuda siz neler yapıyorsunuz?
CELAL ALPER İBAŞ: Turizm acil eylem planı, sektör temsilcilerinin ortak görüşleriyle, kararlarıyla şekillenmelidir. Eylem planı hazırlanırken merkezi yönetim, yerel yönetimler, STK’lar gibi oluşumların ortak paydada buluşması gerekir. Avanos Belediyesi olarak ilçemizdeki turizmcilerin ve esnafların yanında olduk, olmaya devam edeceğiz.