YÜKLENİYOR
2021 yılı sezonunda ilçenizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?
FATİH GÜRBÜZ: 2019 yılı Temmuz ayına baktığımızda 30.000 olan nüfusumuz günübirlik ziyaretçilerle birlikte ortalama 100.000 kişiye ulaşmaktadır. Pandeminin ilk altı ayında ilçemizde Covid-19 vakasına az rastlandığı için ikinci konut sahipleri sadece yaz aylarında değil, pandemi sürecinde kış aylarında da ilçemizde kalmayı tercih ettiler. Yani geçtiğimiz kış aylarında başlayan nüfus artışı yaz aylarında da devam edecek.
Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı?
FATİH GÜRBÜZ: Küresel boyutta turizm sektörü açısından zor zamanlardayız. Geçimini turizmle sağlayan ilçemizde pandemi kuralları gereği açılamayan işletme ve işine gidemeyen çalışan sayısı fazla.
İlçeniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?
FATİH GÜRBÜZ: Pandeminin ilk günlerinden bu yana okullar, camiler, pazaryerleri gibi toplu kullanım alanlarında dezenfeksiyon çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca talep eden işletmelerde de dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. “Turuncu Çember Sertifikası” kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle beraber çalışmaya devam ediyoruz.
BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?
FATİH GÜRBÜZ: Pandemi sürecinde ön plana çıkan ve yaygınlaşan “sanal” kavramı var. Bununla birlikte Kripto, NFT gibi uygulamalarla teknolojinin turizm amaçlı da kullanıldığını görüyoruz. Ülke refahı ve sağlığı için iç turizm de oldukça önemli.
Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?
FATİH GÜRBÜZ: Cüruf sahalarına ve termik santrallere karşı uzun yıllardır hukuki mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi kent konseyiyle, STK’larla, vatandaşlarla birlikte yürütüyoruz. Yakın zamanda mera alanına yapılmak istenen biyokütle tesisine karşı da birlikte mücadele ettik.
Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Bu konuda siz neler yapıyorsunuz?
FATİH GÜRBÜZ: Turizm acil eylem planının ana maddesi, “koruma” olmalı. Turistik ilçelerin yaz ve kış aylarındaki nüfusları göz önüne alınarak bütçeleri yeniden düzenlenmeli.