"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: Pandemi Sebebiyle Turizm Hareketliliği Ciddi Oranda Azaldı

  • 14 Haziran 2021

2021 yılı sezonunda ilçenizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camisi, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi’yle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Selçuk, her dönem yerli/yabancı turistlerin yoğun ilgisine mazhar olmuştur. Pandemi sebebiyle turizm hareketliliğinin ciddi oranda azaldığı zamanlardan geçiyoruz. Pandemi öncesiyle karşılaştırılamayacak bir gerilemeden bahsediyoruz. Son dönemde salgının hafiflemesiyle birlikte yerli/yabancı turistlerin sayısının arttığını söyleyebilsek de, henüz toparlanmanın uzağındayız. Yabancı turistin en fazla ziyaret ettiği müzelerde ve ören yerlerindeki düşüşler pandemi döneminde neredeyse %80’leri buldu. Sektördeki kalıcı iyileşme, Türkiye’nin salgınla mücadeledeki başarısına ve tüm vatandaşların aşıya erişimine bağlı.


Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı? 


FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: İlçemizdeki turizm sektörünün istihdam verilerine net olarak sahip olamasak da, hizmet sektöründen esnaflara kadar farklı istihdam alanlarında bu anlamda sorun yaşandığını söyleyebiliriz. Biz, istihdamı ve sektörü desteklemek için gücümüz yettiğince önlem alıyoruz. Fakat sorunun hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması, merkezi iktidarın niyeti ve kararlılığı sayesinde mümkün olacaktır.


İlçeniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Salgın döneminin başından bu yana olanaklarımız el verdiğince sektöre katkı sağlamaya ve destek vermeye çalıştık. Öte yandan, turizm sektörünün dünya ölçeğinde farklılaştığını da göz önüne alarak Efes Selçuk’un tanıtımını reklamcılığın ötesine geçen bir kavrayışla sürdürüyoruz. 


Efes Selçuk Belediyesi olarak bir ilke imza attık. “360° Efes Selçuk Sanal Tur Dijital Uygulaması”yla ilçenin turizm değerlerini, tarihî ve kültürel zenginliklerini, değişen turizm ve teknoloji anlayışıyla birleştirerek tüm dünyaya sunuyoruz.


“360° Efes Selçuk Sanal Tur” çalışmamızda ilçede turizm ve ticaret alanında faaliyet gösteren PATUYAB, Ziraat Odası, Ticaret Odası, Küçük Oteller Birliği, Efes Turistik Eşya Üreticileri ve Satıcıları Derneği, Selçuk Otel Pansiyon ve Turistik Eşya Satıcıları Odası’nın da aralarında bulunduğu meslek odalarıyla, meclis üyeleriyle ve muhtarlarla yakın iletişimde bulunarak sivil toplumu da sürece dahil ettik.


“360° Efes Selçuk Sanal Tur Dijital Uygulaması”, Şirince,  Efes Antik Kenti,  Meryem Ana Evi gibi tarihî ve turistik ören yerlerine gelen yerli/yabancı turistleri Efes Selçuk ilçe merkezine çekebilmek, ilçedeki işletmelere katkı sağlayarak etkin bir şekilde tanıtım yapmak, değişen turizm anlayışıyla, dijital uygulamalarla günlük hayatta daha fazla insana ulaşabilmek amacıyla hayata geçti.


Efes Selçuk, tarihî ve kültürel mirasıyla zengin bir ilçe. Bu zenginliği bütüncül bir anlayışla doğru bir şekilde tanıtmalıyız. Bir turist, Şirince’ye geldiğinde ilçe merkezini de ziyaret etmeli.  Bu amaçla Efes Selçuk’un kıymetli yerlerinin havadan 360 derece çekimleri yapıldı.  Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Pamucak sahili gibi önemli noktalar pinlendi. İnsanlar, oturduğu yerden bu alanları keşfedebilecek. Uygulamanın diğer önemli bir özelliği, otelleri ve ticari işletmeleri de bu işin içine dahil ederek bütüncül bir anlayışla Efes Selçuk’un tanıtımını yapmaktır. Bu sistemle değişen fuar anlayışı kapsamında da 3D gözlüklerle Efes Selçuk’u anlatmak istiyoruz.


Diğer yandan, tarım ve gıda alanındaki tarihsel birikimimizi ziyaretçilerin ilgisine sunduğumuz Efes Tarlası Yaşam Köyü, Kadın Üretici Pazarı’ndan İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi’ne kadar birçok birimiyle ilçemiz turizmine katkı sağlamaya başladı bile. 


Turizm sektörünün bileşenlerinin taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlamalarımız devam ediyor.

BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Turizm sektörünün temel dayanağı, insanların yılın diğer dönemlerinde erişemedikleri deneyimlere ulaşma ihtiyacı. İklim krizinin derinleşmesi ve “eski normal toplumsal yaşamın” bir daha geri gelmemek üzere ortadan kalkması, insanların turizm hizmetlerini tüketme güdüsünü ve tatil ihtiyacına yönelik tercihlerini etkilemektedir. Doğal yaşamın arzulandığı ve tarihî alanlara yönelik ilginin arttığı bir dönemde Efes Selçuk gibi tarımı ve tarihi kimlik edinen yerlerin öne çıkabileceğini görüyoruz. Turizmdeki bu temel değişime uygun bir turizm stratejisinin mümkün ve gerekli olduğunun farkındayız. Uzun dönemli planlamalarımızı ve projelerimizi bu anlayışla yapılandırıyoruz.

Seyahat pratiklerinde değişim gözlemliyor musunuz? Buna yönelik projeleriniz, önlemleriniz var mı?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Turizm ve seyahat pratiklerindeki olası dönüşümleri gözlemleyebilecek yeterli verinin birikmediğini düşünüyoruz. Doğaya ve tarihe yönelik ilginin arttığını, kişisel deneyimlere olanak tanıyan pratiklerin belirginleştiğini söyleyebiliriz.


Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Ekoloji, bizim için turizm gelirlerinin ötesinde bir anlam taşıyor. İnsanlar, kısıtlı serbest zamanlarını doğal alanlarda değerlendirmek istiyor. Doğanın tahrip edilmesiyle ilgili süreci tersine çevirmemiz, ekolojik dengeyi gözeten turizm anlayışını yapılandırmamız gerekiyor. İlçemizdeki, bölgemizdeki doğa talanı girişimlerine karşı vatandaşların ve doğanın yanında olduk. Bu tutumumuz sarsılmaz bir kararlılıkla devam edecek. Efes Selçuk, hiçbir siyasi farklılık gözetmeksizin kısa dönemli kazancın değil, doğanın ve ekolojik dengenin yanındadır. Turizm sektöründeki çalışmalarımız da bu çizgide devam etmektedir.

Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Bu konuda siz neler yapıyorsunuz?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Turizm acil eylem planı, Türkiye’nin temel sorunlarını kapsayan sosyo-ekonomik bir stratejiyle uyumlu olmak zorundadır. İstihdam politikalarından tarım ve gıda politikalarına, ulaşım politikalarından doğa ve kent politikalarına kadar birçok alanda sorunları ve çözümleri içeren bir acil eylem planına ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Yerel yönetimler, sahip oldukları yerel bilgi, iletişim ve olanaklar ölçüsünde Türkiye’ye model olabilecek örnekleri üreterek çözümün bir parçası olabilir. Turizm, tarım, gıda ve ekoloji alanlarındaki yaklaşımlarımızı vatandaşlarla, STK’larla birlikte geliştirdik ve Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü kurduk. Şimdilik üzerimize düşeni yaptık. Artık tüm Türkiye’de güçlenebilecek, iktidar olabilecek bir çözüm siyasetinin parçasıyız. Bu siyaseti güçlendirmek amacıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz.



Önerilen Haberler