"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mesut Bayram: Süresi Kısalan Turizm Sezonunu Güvenli Bir Şekilde Geçirmeye Çalışıyoruz

  • 14 Haziran 2021

2021 yılı sezonunda ilçenizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?

MESUT BAYRAM: İlçemizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre artmıştır. Pandemiyle birlikte ilçemize yerleşmeye karar veren vatandaşların sayısı artmıştır. Pandeminin azalmasıyla ve turizm sezonunun bitmesiyle birlikte rutine döneceğimizi düşünmekteyim.

 

Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı? 


MESUT BAYRAM: Elimizde net bir veri olmamakla birlikte pandemiyle birlikte işsizliğin büyük ölçüde arttığını söyleyebilirim. Özellikle daha küçük ölçekli işletmelerin işçi çıkarmasıyla işsizlik rakamları artış gösterdi. Bu zorlu dönemin etkileri uzun zaman sürecek.

İlçeniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?

MESUT BAYRAM: Toplu alanlarda, kamu binalarında, caddelerde, sokaklarda ve gerekli görülen her yerde ortam ilaçlaması yaptık. Maske dağıtmaya devam ediyoruz. Uyarıcı işaret, bilgilendirici afiş ve ilan çalışmaları gerçekleştirdik. Turizm dönemi için bölgemizde bulunan işletmeleri ziyaret ederek kurallarla ilgili bilgilendirdik. Kendi bünyemizdeki işletmeleri de pandemi koşullarına uygun şekilde düzenledik. Süresi kısalan turizm sezonunu güvenli bir şekilde geçirmeye çalışıyoruz.

BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?

MESUT BAYRAM: Pandemiyle, iklim koşullarıyla turizm süreci kısaldı. Tüm turizm bölgeleri gibi biz de gelir kaybı, istihdam azalması ve manevi açıdan yıpranma yaşıyoruz. Küresel ısınmadan, insan kaynaklı çevresel faktörlerden dolayı turizm sezonu da değişiyor, sezonun süresi kısalıyor. 

Seyahat pratiklerinde değişim gözlemliyor musunuz? Buna yönelik projeleriniz, önlemleriniz var mı?

MESUT BAYRAM: Seyahatlerin kişiselleştiği ve toplu etkinliklerin azaldığı aşikâr. Bu konuda henüz taslak hâlinde olan projeler üzerinde çalışıyoruz.

Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?

MESUT BAYRAM: Bu konuda sosyal medya ve afişler aracılığıyla halkın farkındalığını artırmak amacıyla dönem dönem bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Bu konuda siz neler yapıyorsunuz?

MESUT BAYRAM: Turizm bölgeleri acilen koruma altına alınmalı, inşaat ve imar yasakları artırılmalıdır. Turizm yatırımcılarının doğayı tahrip etmeyecek, insan ve doğa ilişkisini artıracak projelere yönelmesi sağlanmalıdır. 


Önerilen Haberler