"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Cemil Tugay: Ekosistemi Korumayı Amaçlıyoruz

  • 21 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz? 


MEHMET MURAT ÇALIK: Sıfır Atık Yönetmeliği’nin mahalli idarelerin görev, yetki ve yükümlülükleri doğrultusunda Sıfır Atık Yönetim Sistemi’nin kurulması ve sistemin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Çevre Yönetim Birimi’ni kurduk, mevcut çalışmalarımıza hız verdik. Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ne kayıt olmamızın ardından bu yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerimize ilişkin istenen bilgi ve belgeleri sisteme düzenli olarak kaydediyoruz.


Ayrıca sıfır atık yönetim sistemine geçiş süreci de dahil olmak üzere mevcut atık yönetim hizmetlerimizin sisteme entegre edilmesine yönelik program ve politikalarımızı belirleyerek bu hususları stratejik planlarımıza ve bütçemize de yansıttık. Sistemin yaygınlaştırılmasına ve bu konudaki farkındalığın artırılmasına yönelik bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerini önemsiyoruz. Bu kapsamda düzenlenen faaliyetlere de mutlaka katkı sağlıyoruz ve katılıyoruz.


Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


MEHMET MURAT ÇALIK: İstanbul’da denize cephesi bulunan diğer tüm ilçelerde olduğu gibi deşarj ve arıtma sistemimiz, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından yönetiliyor. Belediyemiz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler bulunmuyor, ancak acil müdahale gerektiren konuları bölgemize bakan İSKİ Büyükçekmece Şube Müdürlüğü’ne şifahen ya da resmi/üst yazıyla iletiyoruz. 


Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?


MEHMET MURAT ÇALIK: Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği, altyapı tesisleri kurma ve işletme hakkı madde 65-(1)’e göre; OSB’lerin ihtiyacı olan elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, arıtma tesisi, arıtma çamuru depolama, kurutma ve yakma tesisi, yol, haberleşme, spor tesisleri gibi altyapı ve genel hizmet tesislerini kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtımını ve satışını yapma hakkı sadece OSB’nin yetki ve sorumluluğunda bulunuyor.


Belediyemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren OSB’ler üç alt birlikten oluşuyor. Bu birlikler:


  1. Bakırcılar

  2. Mermerciler

  3. Birlik 


Bakırcılar ve Birlik Sanayi Sitesi’nde ortak iki tam arıtma (fiziksel, kimyasal ve biyolojik), Mermerciler Sanayi Sitesi’nde yedi firmanın kimyasal ön arıtması mevcut. Arıtmadan sonra çıkan su, İSKİ’nin Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne veriliyor.


Ayrıca Beylikdüzü Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Bakırcılar ve Mermerciler Sitesi içerisinde bulunan işletmelerden “Katı Atıkların Toplanması ve Bertaraf Tesislerine Nakli Sözleşmesi” imzalayan firmaların katı/evsel atıkları alınıyor. 


Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


MEHMET MURAT ÇALIK: Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü teknik personelleri tarafından stratejik planlarımız doğrultusunda vatandaşlara çevre ve geri dönüşüm (sıfır atık vb.) konularında eğitimler veriliyor. Kent konseyinin, meslek örgütlerinin, STK’ların öneri ve tespitlerini dikkate alarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


MEHMET MURAT ÇALIK: 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 11. maddesinde, “Atık suları toplayan kanalizasyon sistemiyle atık suların arıtıldığı ve arıtılmış atık suların bertarafının sağlandığı atık su altyapı sistemlerinin kurulması, bakımı, onarımı, ıslahı ve işletilmesinden büyükşehirlerde 20/11/1981 tarihli ve 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’la belirlenen kuruluşlar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bunların dışında iskâna konu her türlü kullanım alanında valiliğin denetiminde bu alanları kullananlar sorumludur,” hükmü bulunmaktadır. İlgili müdürlüklerimiz tarafından ilçemizde faaliyet gösteren işletmelerde rutin denetimler yapılmaktadır. Olumsuzluk tespit edilen durumlarda ise, ilgili kurumlarla irtibat sağlamaktayız. Beylikdüzü’nün atık suları, 2012 yılında hizmete alınan Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi aracılığıyla arıtılıyor.


Önerilen Haberler