YÜKLENİYOR
Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?
GÖKHAN YÜKSEL: İlçe genelindeki ambalaj atıkları, atık bitkisel yağlar, elektronik atıklar, atık piller, ömrünü tamamlamış lastikler ve tekstil atıkları, evsel atıklardan ayrı toplanmaktadır. Atık türüne göre ve mahalle bazında toplama günleri belirlenmiştir. Birçok noktada atık kumbaraları bulunmaktadır. Bu kumbaraların koordinatları web sitemizde yayınlanmaktadır. Ayrıca “Biriktir” mobil uygulamasıyla atık kumbaralarına kolayca ulaşılmaktadır.
Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?
GÖKHAN YÜKSEL: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi işbirliğiyle yağmur suyu deşarj boruları, atık su borularından ayrılmıştır. Aydos bölgesinde bulunan hayvan çiftliklerinden kaynaklanan atık suların dereye verilmesi sonucu oluşan kirliliğin önlenmesi için bölgede denetimler yapılmıştır. İSKİ’yle koordinasyon sağlanarak işletmelere foseptik yaptırılmış, atık suların sızmasını engellemeye yönelik çeşitli önlemler alınması sağlanmıştır.
Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?
GÖKHAN YÜKSEL: İlçemiz sınırlarında OSB bulunmamaktadır.
Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?
GÖKHAN YÜKSEL: Meslek örgütleriyle, STK’larla çeşitli etkinlikler ve kampanyalar düzenlenmektedir.
İklim değişikliği Türkiye ve İlçe Belediyeler paneli:
20 Mayıs 2019’da Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Marmara Gençlik Akademisi işbirliğinde düzenlenen “İklim Değişikliği ve Türkiye: Bir Farkındalık Arayışı ve İlçe Belediyeler Üzerinden Bir Tartışma” konulu panelde Çevre Müdürü Dr. Dilek KARS, Kartal Belediyesi’nin sera gazı emisyonunu düşürmek için yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
“Yeşilden Maviye Bu Yaşam Bizim” Projesi Kapsamında Kartal Sahili Temizliği:
Vatandaşlar tarafından özellikle yaz aylarında yoğun kullanılan sahil alanlarında yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekmek ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak amacıyla 7 Ağustos 2019’da çevre gönüllülerinin de katılımıyla sahil temizliği yapıldı.
“Su Yoksa Hayat Yok” Etkinliği:
18 Eylül 2019 Dünya Su İzleme Günü kapsamında su kirliliğine dikkat çekmek için IST Marina AVM ve JCI Avrasya işbirliğinde “Su Yoksa Hayat Yok” sloganıyla düzenlenen etkinlikte Dream of Divers üyesi 10 dalgıç, Kartal sahilinde dalış yaparak deniz altından atık topladı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik dahilinde çevreyle ilgili çeşitli atölye çalışmaları da yapıldı.
Kartal Sahili Müsilaj Temizliği:
Son üç aydır Marmara Denizi’ni ve Kartal sahilini etkisi altına alan, çevre felaketine dönüşen deniz salyasını temizlemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle ortak bir çalışma başlatılmıştır. Kartal sahilindeki müsilaj büyük ölçüde temizlenmiştir.
Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?
GÖKHAN YÜKSEL: İBB tarafından yürütülmektedir.