YÜKLENİYOR
Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?
HASAN AKGÜN: Kaynağında ayrıştırma ve toplama sistemini uyguluyoruz. Bu kapsamda konut, sanayi, işyerleri vb. tüm noktalarda sıfır atık kapsamında farkındalık artırma ve bilinçlendirme faaliyetlerine önem veriyoruz.
Bu eğitimlerin sonucunda ambalaj atıkları, elektronik atıklar ve atık bitkisel yağlar gibi geri kazanılabilir nitelikteki atıklar, geri kazanımı sağlanacak şekilde ayrıştırılıp sisteme dahil ediliyor. İlçemiz genelinde yeşilin ve ağacın çokluğundan kaynaklı olarak dal-budak atıkları da fazladır. Bunların yongalanarak diğer organik atıklarla birlikte kompostlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz.
Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?
HASAN AKGÜN: Hem deniz hem de göl kıyısı bulunan Büyükçekmece’de kıyı ve sahil temizliğine dair sorumluluk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Ayrıca deşarj yapılan arıtmaların, akarsuların kontrolü ve sorumluluğu, yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndedir. Yağmur suyu kanallarında dönemsel olarak kaçak atık su bağlantıları tespit edilmektedir, İSKİ’yle yürüttüğümüz ortak çalışmalarla bu olumsuzluklar giderilmektedir.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan İl Yüzme Suyu Komisyonu’nda temsilcimiz bulunmaktadır. Yürütülen çalışmalar kapsamında 8 adet yüzme alanı, 4 adet kirlilik izleme noktası bulunmaktadır. Bu alanlardan 1 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında 15 günde bir numune alınarak kirlilik takibi yapılmaktadır.
Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?
HASAN AKGÜN: İlçemizde küçük sanayi siteleri bulunmaktadır. Bunlar, İSKİ tarafından belirlenen şartlarda atık su hattına deşarj yapmaktadır. Bu hususun kontrol yetkisi ve sorumluluğu İBB/İSKİ’ye aittir. Bu tesislerde faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerimizde tehlikeli ve geri kazanılabilir atıkların ayrıştırılması hususunda kontroller gerçekleştiriyoruz.
Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?
HASAN AKGÜN: TMMOB’yle, TMMOB’ye bağlı meslek odalarıyla her konuda işbirliği yapılması yönünde karar aldık.
Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?
HASAN AKGÜN: İlçemizdeki atık suların arıtılması için “İleri Biyolojik Arıtma Tesisi” bulunmaktadır. Arıtma tesisi yapım ve işletme sorumluluğu, büyükşehir belediyelerindedir.