YÜKLENİYOR
Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?
KADİR ALBAYRAK: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye duyarlı bir anlayışla halkımıza hizmet veriyoruz. Ergene Havzası’nda yer alan Tekirdağ’da plansız sanayileşme, yoğun iç göç ve hızlı nüfus artışı nedeniyle çevre kirliliği meydana geldi. Çevresel kirliliğin önüne geçmek, halk sağlığını korumak, gelecek nesillere daha güzel ve yaşanılabilir bir kent bırakmak için göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz.
Tekirdağ genelindeki mevcut vahşi depolama alanlarını kapatıp Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nı faaliyete geçirdik. Gelişmiş teknolojiyle inşa edilen ve zemini sızdırmazlık özelliğine sahip olan iki lot alanında, on bir ilçeden toplanan evsel katı atıkları düzenli bir şekilde depoluyoruz.
Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’ndaki evsel katı atıklardan biyogaz ve elektrik enerjisi elde etmek amacıyla Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri Projesi’ni hazırladık. Büyük yarar sağlayacak bu proje için bakanlık onayı alındı. Ancak birtakım bürokratik engeller neticesinde proje tamamlanamadı. Tüm engellemelere rağmen mücadelemizi sürdürüyoruz.
Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?
KADİR ALBAYRAK: Tekirdağ’ın Marmara Denizi boyunca 135 kilometre, Karadeniz’de 1.5 kilometre kıyısı var. Kentleşme ve sanayileşmeye bağlı çevresel kirliliği, Marmara Denizi’nde yaşanıyor. Evsel atık suları, ileri biyolojik arıtma sistemiyle arıtmadan geçirerek yasal parametreler içerisinde deşarj ediyoruz. Dere tabanlarının ıslahı konusunda da kapsamlı çalışmalar yürüttük. Böylelikle yoğun yağışların yaşandığı dönemlerde meydana gelen sel ve taşkınların önüne geçtiğimiz gibi erozyonu da engelledik.
Çorlu, Ergene, Çerkezköy ve Kapaklı, yüzlerce sanayi tesisinin bulunduğu ilçelerimiz. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bu dört ilçemizde çevre kirliliğinin önüne geçmek ve halk sağlığını korumak için sanayi tesislerinin çevreye verdikleri zararın değerlendirilmesi, arıtma tesislerinin yeterli olup olmadığının veya düzenli çalıştırıp çalıştırılmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca kimyasal arıtma tesisleri inşa edilmesi, Ergene Havzası’ndaki kirliliğin önüne geçilmesi ve bu bölgenin zararlı atıklardan arındırılması lazım.
Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?
KADİR ALBAYRAK: Tekirdağ genelinde 13 OSB var. Ergene Organize Deri Sanayi başta olmak üzere OSB’lerin bir kısmının arıtma tesisleri bulunuyor. Birçok sanayi tesisinin ise, arıtma tesisi bulunmuyor. Olanların ya kapasiteleri yetersiz ya da maliyet gerekçesiyle düzenli çalıştırılmıyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda Tekirdağ genelinde çevre kirliliğine neden olan hususların tespiti için gayret sarf ediyoruz. Ancak unutulmamadır ki, sanayi tesislerinin arıtma sistemlerinin yeterli olup olmadığının tespiti, yaptırım uygulama yetkisi ve sorumluluğu İl Çevre Müdürlüğü’ne ait. Büyükşehir belediyesi olarak bu konuda daha etkin bir çalışma yürütebilmemiz ancak yasal çerçevede yapılacak bir düzenlemeyle mümkün olabilir. Merkezi yönetim tarafından belediyelere bu konuda daha fazla yetki verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?
KADİR ALBAYRAK: İlçe belediyeleriyle ve muhtarlıklarla koordinasyon içinde hareket ediyoruz. Meslek örgütleriyle, STK’larla işbirliğine önem veriyoruz ve ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?
KADİR ALBAYRAK: İleri biyolojik arıtma sisteminde Türkiye’de ve Balkanlar’da örnek teşkil edecek büyük projeler gerçekleştirdik. 21 atık su arıtma tesisiyle yılda 57 milyon metreküp suyu standartlara uygun olarak deşarj ediyoruz.
Tekirdağ Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) bünyesinde Süleymanpaşa Batı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni inşa ettik ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir törenle faaliyete geçirdik. Tesis, 243.000 kişiye hizmet verebilecek kapasitede. Ayrıca Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Kapaklı, Saray, Hayrabolu, Muratlı, Marmara Ereğlisi ve Malkara’da arıtma tesisleri yaptık, mevcut arıtma tesislerini modernize ettik ve kapasitelerini artırdık. Öte yandan, Süleymanpaşa Doğu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yapımı devam ediyor.
2014 yılından bu yana yaptığımız, modernize ettiğimiz ve kapasitelerini artırdığımız ileri biyolojik arıtma tesisleri sayesinde evsel atıklardan kaynaklanan kirliliğin önüne geçtik.
Sanayi tesislerinden kaynaklanan kimyasal kirlilik, çözülmeyi bekleyen büyük bir sorun. Bu sorun ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapsamlı çalışmaları sonucunda çözüme kavuşturulabilecek bir konu.
Son dönemde Marmara Denizi’nin tamamında etkisini gösteren müsilaj, yaşanan çevre kirliliğinin ulaştığı boyutları gözler önüne serdi. Bu sorunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla ilgili kurum/kuruluşların işbirliği neticesinde kapsamlı bir eylem planı hazırlanması ve hayata geçirilmesi gerekiyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Marmara Denizi’ni özlenen temiz günlerine kavuşturmak için yapılacak çalışmalara katkı sunmaya, ileri biyolojik arıtma alanında bilgi ve deneyim paylaşmaya hazırız. Marmara Denizi’ni kaplayan ve Tekirdağ sahillerinde de yayılım gösteren müsilajın temizlenmesi için çaba gösteriyoruz. Bu soruna kalıcı bir çözüm sağlanması için topyekûn bir mücadeleye ihtiyaç var.