"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kemal Çebi: Atık Yönetimini Yönetmelik İzinlerine Uygun Yapıyoruz

  • 21 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz? 


KEMAL ÇEBİ: Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri aracılığıyla Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında Büyükşehir Katı Atık Yönetim Planı’na uygun olarak katı atıkları topluyor, aktarma istasyonuna taşıyoruz. Ayrıca Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği dahilinde ambalaj atıklarının yönetimi için bu faaliyeti çevre lisanslı toplama-ayırma tesisleriyle birlikte gerçekleştiriyoruz.

 

Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


KEMAL ÇEBİ: Küçükçekmece, Marmara Denizi’ne kıyısı olan bir ilçe. 08.01.2006 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Kentsel Atık Su Arıtımı Yönetmeliği’nin 4. maddesine göre, kurum, kuruluş ve işletmelere işletme ve kullanım izni verilmesi ve denetim görevinin yerine getirilmesinde yetkili kurumlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, su ve kanalizasyon idareleri, 3.7.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun verdiği yetkiler doğrultusunda mülki amirleri, büyükşehir ve şehir belediye başkanlıkları olarak tanımlanmıştır. Yine aynı yönetmelik kapsamında alıcı su ortamlarına deşarj izni, yerel çevre kurullarının alacağı kararlar ve görüşler doğrultusunda büyükşehir belediye hudutları içerisinde ve dışında yerelin en büyük mülki amiri tarafından verilmektedir. Ayrıca ilçemiz sınırlarındaki işyerlerinin denetimi, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’yle Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.


Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?


KEMAL ÇEBİ: Mehmet Akif Mahallesi sınırları içinde “İmsan Sanayi Sitesi” ve “Marmara Sanayi Siteleri” yer alıyor. 02.02.2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’ne göre OSB yönetimleri, yerelin en büyük mülki amirinin bilgi, denetim ve gözetimi altındadır. 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği koşullarına uyulması kaydıyla mülki amir, atık su altyapı tesislerinin inşasından, bakımından ve işletilmesinden sorumludur. Aynı yönetmeliğin 42. maddesi kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatları OSB yönetimi tarafından verilir, ilgili mevzuatlara göre denetim yetkisi de OSB yönetimine aittir.


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


KEMAL ÇEBİ: Kentsel Atık Su Arıtımı Yönetmeliği dahilinde atık su altyapı tesislerinin bulunduğu yörelerde kanalizasyona bağlantı izni veren atık su altyapı tesislerinin inşasından, bakımından ve işletilmesinden sorumlu olanlar, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleridir.


 



Önerilen Haberler