"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Rıza Akpolat: İlçemizdeki Atık Toplama, Akıllı Bir Sistem Hâline Getirildi

  • 21 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz? 


RIZA AKPOLAT: Sürdürülebilir kalkınmaya giden yolda çevre yönetimi oldukça önemli bir role sahip. Yerel yönetimlerin de başlıca görevlerinden biri. Çevre yönetimi, son yıllarda kentlerin bugünü ve geleceği açısından belirleyici oldu. Bu anlamda çevre yönetimini büyük bir sorumlulukla üstleniyoruz. 

 

İlçemiz genelinde oluşan özel atıklar (kâğıt/metal/plastik/cam ambalaj atıkları, tekstil atıkları, bitkisel atık yağlar, atık piller, atık elektrikli ve elektronik eşyalar vs.), Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün; evsel organik atıklar ve hacimli atıklar Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün; budama atıkları Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün; hafriyat atıkları ise, Fen İşleri Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluk alanında bulunuyor. Hepsi ayrı operasyonlarla yönetiliyor.


İlçemiz genelindeki özel atık toplama sistemi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından akıllı bir sistem hâline getirildi. “Dönüştür-Kazan” projemiz kapsamında vatandaşlar, telefonlarına indirdikleri uygulama üzerinden evlerinde, işyerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında ayrıştırdıkları özel atıkların alınması için talep oluşturuyor. Bu talep, ilgili atık türünü toplayan ekip tarafından toplama programına dahil ediliyor.


Vatandaşların kaynağında ayrıştırarak ekiplerimize teslim ettiği atık miktarına göre hesaplarına puan yükleniyor. Bu puanlarla kafe, restoran, kitapçı, mağaza gibi çeşitli işletmelerde indirim alabiliyorlar.


Akıllı atık toplama teknolojisiyle geri dönüşümün bu gezegende yaşamın devamlılığı için ertelenemez olduğuna dair bilinci yükseltmeyi ve geri dönüştürülebilen atıkların depolama sahalarına düzenli olarak gitmesini engellemeyi hedefliyoruz. 


Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


RIZA AKPOLAT: Beşiktaş’ın 8.5 kilometrelik kıyı şeridinde akıntının neredeyse sıfıra indiği ve türbülans oluşturan 6 ölü nokta var. Bu noktalarda İBB’ye ait deniz süpürgeleriyle yüzeysel temizlik yapılıyor. 2013 yılının sonu itibarıyla Sayıştay denetimleri neticesinde konunun İBB yetki ve sorumluluk alanında kaldığı ve burada ilgili çalışmayı yürütemeyeceğimiz bildirildi. Bu nedenle deniz temizliği konusundaki işler, İBB eliyle yürütülüyor.


Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?


RIZA AKPOLAT: İlçe sınırlarımız içinde OSB bulunmamaktadır.


Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


RIZA AKPOLAT: Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, TMMOB’ye bağlı meslek odalarıyla, çeşitli STK’larla işbirliği yapıyor. Hava kirliliğinin önlenmesi için TMMOB Makine Mühendisleri Odası’yla 2019 yılında işbirliği protokolü imzaladık. Bu protokol kapsamında mutfaklı işletmelerin havalandırma denetimlerinde Makine Mühendisleri Odası’yla koordinasyon sağlandı.


TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’yle panel, çalıştay ve festival gibi etkinliklerde işbirliği yapıyoruz. Ayrıca Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluk alanlarına ait çıkan/değiştirilen mevzuata, kamudaki ve özel sektördeki iyi uygulama örneklerine dair STK’larla görüş alışverişinde bulunuyoruz. 


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


RIZA AKPOLAT: İlgili mevzuat, ilçe belediyelerinin bu konuda faaliyet göstermesini engelliyor. Bu nedenle yok.


Önerilen Haberler