"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şerdil Dara Odabaşı: Atık Türler İçin Uygun Toplama Sistemleri Kurduk

  • 21 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz? 

 

ŞERDİL DARA ODABAŞI: İlçemizde oluşan atıkların kaynağında ve ayrı toplanması amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz. Öncelikli amacımız; evsel atıklar, ambalaj atıkları, cam atıklar, atık bitkisel yağlar, atık piller, elektrikli ve elektronik atık eşyalar, atık ilaçlar, tekstil atıkları gibi farklı atıkları kaynağında ayrı toplamak, yönetmelikler ve yükümlülüklerimiz çerçevesinde uygun şekilde geri dönüşüm ve geri kazanım sağlamak, bu atıkların bertarafını gerçekleştirmek. Dolayısıyla bu atık türleri için uygun toplama sistemleri kurduk. 


2008 yılında kurulan Atık Koordinasyon Merkezi, sahada toplama yapan ekipler, lisanslı firmalar ve vatandaşlar arasındaki koordinasyonun sağlanması, bilgilendirmelerin yapılması, taleplerin ve önerilerin alınması, istatistiki verilerin tutulmasıyla ilgili çalışmaktadır. İlçemizde yaşayan her vatandaş, 444 55 22 numaralı Kadıköy Belediyesi Çağrı Merkezi’ne ve 0216 414 38 15 numaralı telefon aracılığıyla Atık Koordinasyon Merkezi’ne ulaşarak ya da [email protected] mail adresine yazarak atıklarla ilgili önerilerini, şikâyetlerini ve taleplerini iletmektedir.


İlçemizde 2008 yılında yapılan “Atık Yönetim Planı” kapsamında 21 mahallede atık yönetimiyle ilgili bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar, 2011 yılında tamamlanmıştır. Bilgilendirme çalışmaları, sürekli olarak devam etmektedir.


09.12.2015 tarih ve 2015/177 sayılı Kadıköy Belediye Meclisi kararıyla kentsel yenileme sürecinde yenilenen binalarda ve sitelerde daire sayısına oranla atık biriktirme alanı ayrılması, iskân aşamasında geri dönüşüm konteyneri alımının kontrolünün sağlanması, İskân Komisyonu Müdürlüğü tarafından uygunluk raporu verilmesi zorunlu hâle getirilmiştir. Ayrıca atık türlerine göre ruhsat verilmesi aşamasında metrekareye ve kapasiteye bağlı olarak işletmelere atık toplama ve biriktirme ekipmanı aldırılarak atık yönetimi sistemine dahil edilmektedir. İlçemiz sınırlarındaki iki alışveriş merkezine (Tepe Nautilus ve Kozzy) “2. Sınıf Atık Getirme Merkezi” yaptırılmıştır. Bu merkez, vatandaşlar tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.


İlçe genelinde 1.000 civarında geri dönüşüm toplama ve biriktirme ekipmanımız bulunmaktadır. Bu ekipmanlara, Türkiye’de ilk defa kullanılan “Atık Kutum Nerede” mobil uygulamamız ya da http://cevre.kadikoy.bel.tr/ web sitemiz aracılığıyla ulaşılabilir. Ayrıca akıllı telefonlarda “Atık Kutum Nerede” uygulamamız kullanılarak seçilen atık türüne göre bulunduğunuz konuma en yakın kumbaraya navigasyon aracılığıyla gidilebilir. 


Ayrı toplama çalışmalarımızın yanında atık yönetiminin en önemli ve ilk adımı olan “Atıksız Yaşam Hareketi”ni başlattık. Atıklardan kaynaklı çevresel problemleri azaltmak ve doğal hayatın sürdürülebilirliğini sağlamak için bireysel tüketim alışkanlıklarını değiştirmek amacıyla başlatılan hareketin dört farklı bölümü bulunuyor: “Atıksız Dükkân”, “Mobil Atık Getirme Merkezi”, “Atıksız Yaşam Sokağı”, “Tek Kullanımlık Plastiklerin Azaltılması.”


Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce? Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?



ŞERDİL DARA ODABAŞI: İstanbul metropoliten alanında kente temiz su sağlanması ve kirlenmiş suyun kentten uzaklaştırılması, ilçe ölçeğini aşan ve makro ölçekte çalışılması gereken bir sistemdir. Bu sistem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkisi kapsamındadır. İlçemizde ticaret ve hizmet sektörü ağırlıklıdır. Bu sektörlerin faaliyetleri nedeniyle kirlilik düzeyi yüksek atık su üretme potansiyeli olan işletmelerden ruhsat aşamasında “İSKİ Atık Su Deşarj Uygunluk Raporu” istenmektedir. Belediyemiz sınırlarında OSB ya da ağır kirlilik yükü olan bir bölge bulunmamaktadır. Denetim ve bakımları İBB’ye ait plajlar da dahil olmak üzere denize girilen noktalardan ve Kurbağalıdere’nin denize kavuştuğu noktadan Haziran ayının başından itibaren yüzme suyu kalitesini değerlendirmek amacıyla deniz suyu analizleri yapıyor, elde ettiğimiz verileri internet sitemiz üzerinden kamuoyuyla paylaşıyoruz. 


2018 yılında hazırladığımız Sürdürülebilir Enerji ve İklim Adaptasyon Eylem Planları içinde yer alan “Su Yönetimi” başlıklı hedeflerimiz doğrultusunda Ekolojik Yaşam Merkezi ve öğrenci yurdu binalarımıza yağmur suyu toplama sistemi kurduk. Ekolojik Yaşam Merkezi’ne kurduğumuz 5 tonluk sistemle yağmur suyunu topluyor, sistemin bir parçası olan damlama sulama sistemiyle bahçemizdeki bitkilerin su ihtiyacını karşılıyoruz. 40 ton kapasiteli yağmur suyu projesiyle topladığımız suları hem yurt binasında hem de arozözlerle pazar yerlerinin, caddelerin ve sokakların temizliğinde değerlendiriyoruz. Kayışdağı Hizmet Birimi’nde de yağmur suyunun toplanmasına ilişkin bir sistem kurmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


ŞERDİL DARA ODABAŞI: Uzun yıllardır atık yönetimi, iklim değişikliği, çevresel kirlilikler ve afetler konusunda farklı meslek örgütleriyle, STK’larla ortak çalışmalar yürütüyoruz.


2018 yılı Dünya Çevre Günü’nden bu yana, çevre ve hayvan sevgisinin aktarıldığı Ekolojik Yaşam Merkezi’nde Yeryüzü Derneği’yle farklı yaş gruplarına ekolojik ve doğa dostu yaşam temelli ileri dönüşüm, doğal malzemelerle temizlik ve kişisel bakım, tıbbi bitki üretimi ve günlük yaşamda kullanımı, sağlıklı gıda ve vegan beslenme, ev tıbbı, permakültür, kompost yapımı, çocuklar için fen ve doğa konularında uygulamalı eğitim veriyor, atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde etkinlikler, çevrimiçi devam etmektedir.


2020 yılı Dünya Çevre Günü’nde hizmete başlayan ve Atıksız Yaşam Hareketi’nin ilk adımı olan Atıksız Yaşam Dükkânı’nda da kadın üreticilerle, kooperatiflerle işbirliği yapıyoruz. Ülkemizin her bölgesinden farklı yerel ürünlerimize erişim sağladığımız başlıca kooperatifler: S.S. Alaşehir Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Dereçine’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Dokuz Köy Sosyal Kooperatifi, Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, SS Artuklu İlçesi ve Mahalleleri Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu, Burdur Belediyesi Blaca Dokuma, Yırca Mahallesi Çevreyi Koruma ve Kalkındırma Derneği Yırca Hanımeli İktisadi İşletmesi’dir.


İklim değişikliğinin etkilerini yoğun olarak hissetmeye başladığımız son günlerde, Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi kapsamında düzenlendiğimiz eğitimler aracılığıyla olası senaryolar ve gerekli eylemler hakkında bilgilendirilen katılımcılardan taslak plana ilişkin görüş ve önerileri alınmıştır. Katılımcılar, “İklim Elçisi” sertifikası almaya hak kazanmıştır. Haziran 2018’de Kadıköy İklim Elçileri Kadıköy Kent Konseyi altında bir çalışma grubu kurulmuştur. Kadıköy İklim Elçileri, Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Adaptasyon Eylem Planları’nın halka duyurulması, yaygınlaştırılması ve eylemlerin gerçekleştirilmesi süreçlerine gönüllü olarak katılmaktadır.


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


ŞERDİL DARA ODABAŞI: Daha önce de belirttiğim gibi, İstanbul metropoliten alanında kente temiz su sağlanmasına ve kirlenmiş suyun kentten uzaklaştırılmasına ait sistem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkisi kapsamındadır. Mühürdar’da deniz kıyısında, işletmesi İSKİ’ye ait ön arıtma tesisleri bulunmaktadır. Tesisler, Maltepe, Üsküdar, Kadıköy ve Ümraniye ilçelerinden gelen günlük 833 metreküp atık suyu işleme kapasitesine sahiptir. 6 hektarlık alanda bulunan “Deniz Deşarj Tesisi”,  toplanan atık sulara ön arıtma yaparak 2.308 metre uzunluğundaki deşarj hattıyla İstanbul Boğazı’nın 51.5 metre derinliğinden Karadeniz dip akıntısına vermektedir. Bu tesis de dahil olmak üzere İstanbul’daki atık su ön arıtma tesislerinin tamamının ileri biyolojik arıtma tesisi kapasitesine yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konudaki fikirlerimizi toplantılar ve çalışmalar aracılığıyla ilgili kuruluşlarla paylaşıyoruz.


Önerilen Haberler