"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şükrü Genç: Atık Su Sorununu Ortadan Kaldırmak Zorundayız

  • 21 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz? 


ŞÜKRÜ GENÇ: Çevre kirliliğiyle aktif olarak mücadele ediyoruz. Atıkların ayrı toplanmasını yaygınlaştırmak için etkin bir atık yönetimi uyguluyoruz. Bunun en iyi örneği, “Sıfır Atık Projesi” kapsamında tüm kriterleri yerine getiren 34 hizmet binamızın sertifika almaya hak kazanmasıdır. Ayrıca “Çöpten Toprağa Doğru” sloganıyla devam eden projemizle birçok ürünün komposta dönüştürülmesini sağlıyoruz.

 

Gelişmiş ülkelerde çocuklara geri dönüşüm bilgisi daha okula başlamadan veriliyor. Bu bağlamda biz de çalışmalara okullardan başladık. Geri dönüşüm eğitimlerinin yanı sıra okullara yeni evsel atık ve geri dönüşüm konteynerleri dağıttık, atıkları düzenli olarak alıyoruz. Yine israfı önlemek amacıyla hastanelere, kamu kurum ve kuruluşlarına, iş merkezlerine, marketlere kâğıt, karton, plastik, metal gibi ambalaj atıkları için özel geri dönüşüm kutuları, konteynerleri ve kumbaraları yerleştirdik, haftanın belirli günlerinde toplama işlemi yapıyoruz. Her mahalle için geri dönüşüm atıklarının toplandığı gün var. O günlerde daha önce evlere dağıttığımız plastik torbalarda biriktirilen geri dönüşüm atıklarını topluyoruz. Bu atıkların dönüştürülmesinden elde ettiğimiz tasarrufla öğrencilere eğitim yardımı yapıyoruz.


Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


ŞÜKRÜ GENÇ: Denizlerdeki kirliliğin önüne geçmediğimiz takdirde canlı yaşamını kaybetmeye devam edeceğiz. Atık su sorununu ortadan kaldırmak zorundayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ işbirliğiyle Sarıyer’in boğaza karışan atık su sorunu için büyük bir çalışma sürdürüyoruz. Bu sorun 30 yıldır devam ediyor. Yerin 5 metre altına inilen bu çalışmanın amacı, atık suyun denize karışmasına engel olmak. Sarıyer merkez kısmı tamamlanan proje, Büyükdere Mahallesi’nde devam ediyor. Çalışma, Çayırbaşı’na kadar uzanacak, oradan da Baltalimanı’nda inşaatı sürdürülen İSKİ Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacak. Böylece İstanbul Boğazı’ndaki kirliliğin önüne geçilecek.


Yine köyler bölgesinin atık su kanalları, tüneller, dere ıslahı ve İSKİ Arıtma Tesisi sorunları da çözüme kavuşturuldu. Bu projelerin ihale süreçlerinin tamamlanmasının ardından imalat aşamasına geçilecek. Altyapı sorununun çözülmesiyle üstyapıda gerçekleşecek yatırımlar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte projeler hazırlıyoruz.


Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


ŞÜKRÜ GENÇ: Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nı güncelleme çalışmalarını sürdürüyoruz. Online platformda çalıştaylar düzenliyoruz. Yakın zamanda “Çevre” başlığı altında 10 çalıştay gerçekleştirdik. Büyük bir paydaş katılımıyla yapılan toplantıya Veteriner Hekimler Odası, LİONS, İBB Kent Konseyi, Sarıyer Kent Konseyi, İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetler Müdürlüğü, Açık Gıda Ağı/Büyükdere Gıda Topluluğu, Greenpeace, Tema Vakfı, Sarıyer Kent Dayanışması Gıda Topluluğu, Sarıyer Bilinçli Tüketici Derneği, Doğal Tarım Grubu, Veteriner Fakültesi Gıda Kürsüsü, Temiz Hasat Derneği, İ.Ü Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Su Yönetimi Uzmanları, Sivil İnisiyatif, İSKİ Beşiktaş Şubesi, TÜBİSAD, Yeşil Düşünce Derneği, Boğaziçi Üniversitesi, 350.org, BAYFA-Atık Toplama Şirketi, Beykent Üniversitesi, Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bölge İstanbul Şube Müdürlüğü, ÇEKÜL Vakfı, Bisikletliler Derneği, Temiz Hava Müdürlüğü, Kuzey Ormanları Derneği, Çevre Eğitim ve Atık Yönetimi Derneği, iklim aktivistleri, Bahçeşehir Üniversitesi, Biodizel, Demirciköy Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Sarıyer Girişimci Kadın Kooperatifi, Doğa Savaşçıları Derneği, Hayvan Hakları ve Etiği, Yeniköy Gönüllüleri, Organik Üreticiler Derneği, S.S Çiftçi Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Belediye Veteriner Hekimler Derneği, Kokopelli Şehirde, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi, Yeryüzü Kooperatifi, İBB Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü kurumlarından 70’e yakın temsilci katıldı.

 

Her yıl STK’larla ortaklaşa düzenlediğimiz Kilyos Çevre ve Sanat Günleri kapsamında geri dönüşüm ve doğa savunması anlamında önemli işler yapıyoruz. Greenpeace’le, Tema Vakfı’yla düzenli olarak çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. 


Karadeniz’de ekosistem tahribatını önlemeyi ve müsilaj gibi çevre felaketlerinin önüne geçmeyi hedeflediğimiz projeyi Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü öncülüğünde gerçekleştiriyoruz. Proje, hayalet avcılıkla deniz çöplerinin etkileri konusunda farkındalık yaratmayı ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığına katkı sağlamayı amaçlıyor. Gelecek nesillere sürdürülebilir şekilde yönetilebilen, içinde birçok balık türünü ve su canlısını barındıran temiz bir Karadeniz ve Marmara Denizi bırakmayı istiyoruz. Sudaki yaşam, hayatın kaynağıdır.


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


ŞÜKRÜ GENÇ: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan direkt denize gönderilen atık sularla ilgili Sarıyer’de de harekete geçti. Baltalimanı Mahallesi’ndeki “Atık Su Arıtma Tesisi” inşaatı devam ediyor. Tesise biyolojik atık su arıtmasının eklenmesiyle birlikte İstanbul Boğazı’nın deniz suyu kalitesinin daha iyi noktaya geldiğini göreceğiz. 


Önerilen Haberler