"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: Tüm Tesislerimiz Otomasyonlar İzlenmektedir

  • 21 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz? 


VAHAP SEÇER: Mersin Büyükşehir Belediyesi MESKİ Genel Müdürlüğü, Mersin İl sınırlarında gerek içme suyu gerek atık su yönetiminde faaliyet göstermektedir. Faaliyetlerimiz sırasında oluşan atıklar, atık yönetim prosedürümüze göre ekonomiye yeniden kazandırılmaktadır ya da bertaraf edilmektedir. İdaremize bağlı olarak faaliyet gösteren 23 adet atık su arıtma tesisinde arıtılan atık suların bir kısmının endüstriyel alanda, bir kısmının da rekreasyon alanlarının sulamasında ve tarımsal sulamada kullanılması için projelerimiz devam etmektedir. Tesislerimizde oluşan arıtma çamurları da değerlendirilmekte, enerji üretilmektedir. Tüm tesislerimiz otomasyonla izlenmekte ve yönetilmektedir.



Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


VAHAP SEÇER: Mersin, Türkiye’nin en güzel sahillerine sahip olan kentlerden biri. Kentimizde idaremize bağlı olarak faaliyet gösteren 23 adet biyolojik/ileri biyolojik atık su arıtma tesisi mevcuttur. Kanalizasyon şebekesine direkt ve örtük yollarla deşarj yapan tüm endüstriyel atık su kaynakları denetlenmektedir, önlem alınması sağlanmaktadır. Endüstriyel atık su denetimiyle kanalizasyon şebekesi ve şebekenin sonlandığı atık su arıtma tesisleri daha verimli çalışmaktadır. Tesislerimizin planlı/plansız bakım onarımları, büyük oranda kendi tesislerimizdeki atölyelerde ve kendi çalışanlarımızla yapılmaktadır. Tesislerimizdeki giriş ve çıkış suyu karakterizasyonları hem tesis içerisindeki laboratuvarlarda hem de MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuvarı’nda düzenli olarak izlenmektedir. İç denetim ve planlı/plansız denetimler kapsamında tesislerimizden Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili bakanlık tarafından numuneler alınmaktadır. Kapasitesi 10.000 m3/gün üzerinde olan tesislerimizde izleme kabinleri bulunmaktadır. Çıkış suyu analiz sonuçları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmektedir. 5.000 m3/gün ve üzerinde olan tesislerin kurulumu devam etmektedir.


Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?


VAHAP SEÇER: Kanalizasyon sistemine deşarjı olan tek yer, Silifke Organize Sanayi Bölgesi’dir. Düzenli olarak denetlenmektedir. Alıcı ortama deşarjı olan OSB’lerin denetimi ve yönetimi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.


Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


VAHAP SEÇER: TMMOB’ye bağlı odalarla, STK’larla, üniversitelerle ortak çalışmalar ve projeler yapılmaktadır. 


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


VAHAP SEÇER: MESKİ Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi bünyesindeki atık su arıtma tesisleri, biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma tesisleridir. Arıtılan atık sular, alıcı ortama deşarj edilmektedir. 


Önerilen Haberler