"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yaşar Tüzün: İktidara Yürümenin Lokomotifi Belediyelerdir

  • 21 Haziran 2021

Sizi tanıyalım. Siyasete girme motivasyonunuz neydi?


YAŞAR TÜZÜN: 1966 yılında Bilecik’te doğdum. Babam esnaftı. Öğrencilik yıllarımda babamla çalışmaya da devam ettim. Bilecik Genç İşadamları Derneği Başkanlığı, Bilecik Spor Kulübü Başkanlığı, TESK Bilecik Yönetim Kurulu 2. Başkanlığı, CHP Bilecik Merkez İlçe Başkanlığı, CHP Bilecik İl Başkanlığı, Bilecik Belediye Meclis Üyeliği, Bilecik Belediye Başkanlığı, Marmara Boğazları Belediyeler Birliği 2. Başkanlığı görevlerinde bulundum. 22, 23, 25, 26 ve 27. dönemlerde Bilecik milletvekili seçildim. 22. ve 23. dönemde TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği, 26. dönemde TBMM Başkanvekilliği yaptım.


Anadolu illerinde ticari faaliyetlerde bulunurken STK’ların bünyesinde farklı görevler alıyorsunuz. Gerek ticari faaliyetler gerek STK görevleri esnasında bölgenizdeki insanların sıkıntılarını, dertlerini, isteklerini, günlük olaylara bakış açılarını öğreniyorsunuz. Bu veriler ışığında enerjinizin toplumun taleplerine cevap vereceğini hissettiğiniz an, kendinizi siyasetin içinde bulursunuz. Sanırım ben de ilimizdeki insanların hassasiyetlerini gördüğümde siyasete girdim.


Milletvekili olduğunuz bölgedeki deneyiminiz oldukça kapsamlı. Meslek kuruluşlarından başkanlığa kadar. Bu durum milletvekilliğinde size nasıl bir avantaj sağlıyor? Bölgenizle ve yerel yönetimle ilişkileriniz nasıl?


YAŞAR TÜZÜN: Milletvekili seçildiğim 2002 yılına kadar farklı görevlerde bulundum. Meslek kuruluşlarında her işkolundan ve her siyasi yelpazeden üyeler bulunur. Temsiliyetin yaygın olduğu yapılarda olumlu/olumsuz müzakereler olur. Bu tecrübe, halkın neyi istediği veya istemediği fikrini beyan eder. Belediye meclis üyeliği ve akabinde belediye başkanlığı yapınca bölgedeki insanları tanıma ve onların önceliklerini öğrenme şansına kavuştum. Vatandaşlara yardımcı olmaya, öncelikli sorunlarına ve taleplerine cevap vermeye çalışıyorum. Uzun yıllardır halkın içinde olmamdan dolayı illerin, ilçelerin, mahallelerin ve köylerin tamamını tanırım, aynı zamanda tanınırım. Yerelde görev yapan arkadaşlarla koordineli çalışma prensibim vardır.


Yerel yönetimlerin koordinasyonunda da yoğun çalışmalarınız oluyor. Bu görev alanının sorumluluklarını ve çalışmalarını anlatır mısınız?


YAŞAR TÜZÜN: CHP Genel Merkezi, önümüzdeki seçimlere daha iyi hazırlanmak amacıyla çeşitli kurullar oluşturdu. Bu kurullarda bütün ülkeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.


Yerel Yönetimler Komisyonu olarak öncelikle CHP’li belediye başkanlarını ziyaret ediyoruz. Ziyaretlerimiz esnasında belediye başkanlarını, parti örgütünü, STK’ları ve vatandaşları dinliyoruz. Sorunlara yönelik çözüm yollarını, vatandaşların taleplerini gündemimize alıyoruz, çözüm üretmeye çalışıyoruz.


CHP, önümüzdeki seçimlerde iktidara yürümeyi hedeflemektedir. Ülkede hukukun, adaletin, gelir dağılımının olmadığı aşikâr. Yoksul kesim açlıktan kurtulmak için çaba harcıyor. Girişimciler ve yatırımcılar, yarın ne olacağını kestiremedikleri için tedirginler. Ancak yolsuzluk yaparak köşeyi dönenler, talana, soyguna, yağmaya devam ediyorlar. Ülkenin koşulları ortada. İktidara yürümenin lokomotifi, belediyelerdir. Büyükşehir belediyelerinin büyük kısmı partimizin çatısı altındadır. Yerel yönetimlerdeki başarılı çalışmalar, iktidara gelmeyi sağlar. Son zamanlarda merkezi hükümet tarafından belediyelerin birtakım yetkileri ellerinden alınıyor. Bu yetkiler, iktidara geldiğimizde daha sağlam hukuki dayanaklarla belediyelere iade edilecektir. Ülkenin geleceği için belediyeler her daim vatandaşların yanında olacaktır, hukuk çerçevesinde onların her ihtiyacına cevap verecektir. Amacımız, yetimin hakkını kimseye yedirmemektir. Bunu başardığımızda halkımız yetkiyi bize verecektir.             


Önerilen Haberler