"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ahmet Deniz Atabay: Belediye Hizmetlerinin Her Vatandaşa Ulaşmasını Sağlıyoruz

  • 28 Haziran 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


AHMET DENİZ ATABAY: Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içinde çalışıyoruz. Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle imzaladığımız protokol çerçevesinde büyükşehir sorumluluğundaki alanlarda çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları gerçekleştiriyor. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından imzalanan protokol çerçevesinde yine büyükşehir sorumluluğundaki alanlarda yol ve kaldırım çalışmaları yapıyoruz, büyükşehir belediyesine mahsup ediyoruz. Barınak hizmetleri, Aydın Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır. Çalışmalar, yaptığımız protokol kapsamında belediyemiz tarafından yürütülmektedir. Yine işbirliği yaparak kültürel ve sportif aktiviteler düzenliyoruz. İlçemize otogar ve kültür merkezi kazandırmak için çalışmalarımız devam etmektedir.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


AHMET DENİZ ATABAY: STK’larla işbirliği yapıyoruz. Didim Halk Oyunları Gençlik ve Spor Derneği, Erzincanlılar Derneği, Didim Turizm Derneği başta olmak üzere derneklerle bir araya gelerek kermes, konser vb. etkinlikler gerçekleştirdik. 


Yöresel Lezzetler Festivali’yle bölgelere özgü lezzetlerin öne çıkarılması için çalışmalar yaptık. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’yla yürüttüğümüz proje kapsamında ilçemizdeki plajlara mavi bayrak kazandırdık. Her yıl 1 Eylül Barış Şenliği düzenliyoruz. 


İlçemizde kent konseyi var. Orak çalışmalar yapıyoruz. Didim Müzik Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Didim Türkü Grubu, Didim Kültür ve Sanat Derneği ile ortaklaşa çalışmalar yapıyoruz. Önemli günlerde ve haftalarda halka açık ücretsiz konserler gerçekleştiriyoruz. Kültür ve sanat alanındaki STK’ları destekliyor, çalışmalarında destek veriyoruz. 


Didim Halk Oyunları Gençlik ve Spor Derneği’yle her yıl Ağustos ayında üç gün süreyle ulusal folklor festivali düzenliyoruz. Festivale hem yurtiçinden hem de yurtdışından katılım oluyor, yörelere ait halk oyunları sergileniyor. Bu sayede ilçemizin tanıtımını yapıyor, vatandaşlar için kültürel aktivite imkânı sağlıyoruz. 


Poseidon Bisiklet Grubu’yla her yıl bisiklet etkinliği organize ediyoruz. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun gerçekleştirilmesini sağlıyoruz. Bisiklet kullanımının özendirilmesine yönelik faaliyetleri önemsiyoruz. 


Türkiye Triatlon Federasyonu’yla yaptığımız işbirliği sayesinde Didim Triatlonu’nun üçüncüsünü gerçekleştirdik. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sporcuların ve ailelerinin katıldığı büyük bir organizasyondu. Triatlon sporu, Didim’in coğrafi ve fiziki yapısına uygun. Bu nedenle Didim Triatlonu’nu uluslararası bir seviyeye taşımak gayesindeyiz. Gelecek yıl, Avrupa Triatlon Şampiyonası’nın bir ayağını Didim’e getirmek istiyoruz. Federasyonla da bu anlamda iletişim hâlindeyiz. Ayrıca bu yıl Triatlon Spor Kulübü kurma planımız da var. Bu zorlu ve güzel sporun yaygınlaşmasını istiyoruz. 


Engelliler Haftası’nda farkındalık yaratmak ve konunun hassasiyetine dikkat çekmek amacıyla bir hafta süren etkinlikler düzenliyoruz. “Engelsiz Plaj”ın işletmesini derneğimize bıraktık. Ekonomik açıdan destek almalarına yardımcı oluyoruz. Özel vatandaşların her zaman yanındayız. 


İlçemizin tanıtımına katkı sağlayabilmek için Turizm Derneği’ne yer tahsisi yapıyoruz ve personel desteği sağlıyoruz. Prodüksiyon ve medya konularında imkânlarımızı paylaşıyoruz, güçlenmelerine yardımcı oluyoruz. 

DİTAP’la işbirliği kapsamında Türkiye’deki ilk ve tek Vegan Festivali’ni gerçekleştiriyoruz. 300.000 ziyaretçi sayısına ulaşan Vegfest, ilçemizin turizmine katkı sağlamaktadır.


Yasa ve yönetmelikler doğrultusunda Didim Belediyespor Kulübü’ne her yıl nakdi yardım yapıyoruz. Nakdi yardımın yanı sıra yine sporcularımıza spor malzemesi desteği de veriyoruz. 


Didim Tenis Kulübü’yle yaptığımız işbirliğiyle tenis sporunun yaygınlaşması için çalışıyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


AHMET DENİZ ATABAY: İlçemizdeki her vatandaşa eşit mesafedeyiz. Gerçekleştirdiğimiz projelerimizle kadınlara istihdam sağladık. Akköy’de, belediyemize ait binada kadınlara istihdam sağlamak amacıyla el sanatları kursları düzenlenmektedir. Yine Akköy’de, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı sanat merkezinde müzik, dil, folklor ve sanat dersleri verilmektedir. Akbük Mahallesi’nde belediyemize ait Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde, kadınlara istihdam sağlamak amacıyla meslek edindirme kursları verilmektedir. Kurduğumuz kadın kooperatifiyle üretici kadınların ürünlerinin satılmasını ve kadınların gelir elde etmesini sağladık. Ayrıca kadınlar için her yıl el sanatları kursları düzenliyoruz. Üreten kadınların ürünlerini gelire dönüştürebilmesi için Medusa El Sanatları ve Takı Festivali yapıyoruz. 


Özel vatandaşların hayatını kolaylaştıran kent mobilyaları kullandık. İlçemizin belirli noktalarına mobil şarj istasyonları yerleştirdik, engelsiz plaj ve park yaptık. Engelsiz bir ilçe olma yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Çocuklar için özel etkinlikler yapıyoruz, atölyeler düzenliyoruz.


Roman vatandaşlarla ortak etkinlikler düzenledik. Belediye hizmetlerinin her vatandaşa ulaşmasını sağlıyoruz, kırılgan gruplara ulaşmak konusunda hassas bir çizgiye sahibiz. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 

AHMET DENİZ ATABAY: Seçim vaatlerimiz arasında ulaşım sorununu çözmek, sağlıklaştırma projeleri yapmak, kadınlara istihdam sağlamak, Akbük’e iskele yapmak, plaj ve park sayısını artırmak, üretici pazarı ve organik pazar kurmak, bisiklet yolu oluşturmak, Didim Gençlik Merkezi’ni tamamlamak ve amfi tiyatro yapmak bulunuyordu. Bu projelerden dördü tamamlandı. Kalan projelerle ilgili çalışmalar devam etmektedir. 


Bisiklet yolu için UKOME’den gerekli izinler alındı, yaz sonunda yapım çalışmaları başlayacaktır. Didim Gençlik Merkezi ve Tales Etüt Merkezi projelerinin ihalesi yapıldı, inşaat devam etmektedir. Amfi tiyatro için yapım ihaleleri tamamlandı. Temel atma töreni için hazırlıklarımız devam ediyor. 


Tamamlanan Projeler


Etüt Merkezleri

Balıkçılar Çarşısı

Çilek, Zeytin Festivalleri ve Didim Yöre Dernekleri Festivalleri

Üretici ve Organik Pazar Projesi Akköy

Didim’in Bahçeleri Akköy/Akyeniköy

DİGEM/Didim Gençlik Merkezi ve Tales Bilim Parkı

Akbük Ali Rıza Efendi Parkı ve Plaj Düzenlemesi 

Akbük Merkez İskele, Plaj ve Park Projesi 

Muhtar Evleri 

Sağlıklaştırma Projeleri

Kadınlara İstihdam Projeleri


Devam Eden Projeler


Amfi Tiyatro 

Kültür Merkezi 

Otogar Projesi

Patiköy Projesi

Akköy Kocabahçe Yöresel Lezzetler Restoranı  


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 

AHMET DENİZ ATABAY: Didim amfi tiyatro için çalışmalarımız başladı. Yakın zamanda projeyi tamamlayacağız. İlçemize yakışır bir amfi tiyatro olacak. Didim Gençlik Merkezi’nin yapımına başladık.


Akköy’de tescilli bir yapının restorasyonunu tamamladıktan sonra “Tarım Müzesi” oluşturmayı planlıyoruz. Söz konusu yapıyla ilgili kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır, proje süreci başlamıştır.


Akköy’de kütüphane olarak kullanılan tescilli bir yapının restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Bulunduğumuz bölgenin en büyük köy kütüphanesi olan bu yapı, içindeki envanterle beraber “Kütüphane Müze” olarak restore edilecektir. Yapı hem turizme kazandırılacak hem de kültürel değerler koruma altına alınacaktır. Yine Akbük’te tescilli bir yapının restorasyonunu tamamlayarak “Sergi Evi” yapmayı planlıyoruz.  


Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içinde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında “Kültür Merkezi” projemiz yakında başlıyor. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

AHMET DENİZ ATABAY: Bütçe konusunda sıkıntı yaşıyoruz. İlçemiz oldukça genç ve sürekli göç alması nedeniyle hızla büyüyor. Bu nedenle hizmetlerimiz tekerrür etmek durumunda kalıyor. 


Turizm ilçesi olmamız nedeniyle yaz ve kış nüfusumuz farklılık göstermektedir. Yerleşik kış nüfusuna göre belirlenen bütçemizle yaz aylarında dört-beş kat artan nüfusa hizmet vermeye çalışıyoruz. Planlı ve tasarruflu çalışarak bu sorunu aşmaya çalışıyoruz. 2014 yılında yürürlüğe giren yasayla birlikte kapanan belde belediyeleri de belediyemizin sorumluluk sahasına dahil edilmiştir ve sorumluluk sahamız genişlemiştir. Yerleşim yerlerinin dağınıklığı, personel ve ekipman eksikliği nedeniyle hizmet alanlarımızda bazı zorluklar yaşıyoruz. 



DİDİM BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Başkan, Başkan Yardımcıları, 15 Müdürlük. 



TEMEL İLKELER: Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet değerlerine bağlılık, gelişime ve değişime açık olmak, mali/idari hizmetlerde şeffaflık ve hesap verebilirlik, insana, doğaya ve tüm canlılara saygılı olmak, tarihî ve kültürel değerlere bağlılık, ayrımcılık gözetmeden toplumun her kesimine hizmet götürmek, kurum içi güçlü iletişim, sosyal belediyecilik ve etik değerlere bağlılık. 



STRATEJİK HEDEFLER: Katılımcı, yenilikçi, modern, güler yüzlü, eşitlikçi, özgürlükçü, çocukları ve gençleri ön planda tutan, tüm vatandaşlar için güçlü toplum ve çevre oluşturan, hizmetlerin sürdürülebilirliğini sağlayan bir belediye olmak hedefindeyiz.



ÇALIŞAN SAYISI: 1 sözleşmeli personel, 283 işçi, 48 memur, 341 Dibel personeli, 16 Dihiz personeli, 39 geçici personel.


BÜTÇE: 162.000.00 TL


AHMET DENİZ ATABAY

 

Marmara Üniversitesi Fransızca Bölümü’nü bitirdi. Fransızca eğitimini Fransa’da tamamladı. Dört dönem boyunca Didim Turizm Derneği Başkanlığı’nı yürüttü. Didim Rotary Kulübü ve Didim Yelken Kulübü’nün kuruculuğu olmak üzere turizm adına Didim’de birçok değerli projeye imza attı. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Didim Belediye Başkanı seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.



Önerilen Haberler