"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alim Karaca: Akıllı Şamandıra Projesi Suyun Kalitesini ve Olası Kirlilik Verilerini Anlık Olarak Ölçecek

  • 28 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?


ALİM KARACA: Fethiye Belediyesi, yürürlükteki mevzuat gereği büyükşehir ilçe belediyesi statüsünde olduğundan atık su arıtma tesisi işletme yükümlülüğü Muğla Büyükşehir Belediyesi’ndedir. Belediyemizin deniz yüzeyiyle temas ettiği tek nokta, atık alım yükümlüsü konumunda olduğumuz liman işletmesine bağlı teknelerden atıkların alım işlemidir. Bunun dışında aşağıda açıklamaları bulunan konularla ilgili yapılan çalışmaların çoğu belediyemizin özel gayretleriyle gerçekleştirilmektedir.


Deniz Suyu Kalitesi İzleme Çalışmaları


Fethiye Körfezi’ndeki deniz suyu kalitesini gözlemlemek ve tespit edilebilecek olası kirlilik verilerini anlık olarak ölçmek üzere belediyemiz tarafından takip edilen ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen “Akıllı Şamandıra Projesi”, Deniz Temiz Derneği/TURMEPA, Fethiye Belediyesi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilmiştir.


Fethiye Körfezi Aksazlar mevkisine bırakılan “Smartium Blue” (Akıllı Şamandıra) takip sistemi sayesinde (pH, bulanıklılık, tuzluluk, hava sıcaklığı, rüzgâr vb. 17 parametre) birçok parametrenin takibi yapılmıştır. Konuyla ilgili olarak protokol imzalanmıştır. Uzaktan takip sistemiyle deniz suyu kalitesi anlık gözlemlenebilmiştir. Bu anlamda proje, Türkiye’de yapılan ilk ve tek geliştirilmiş projedir.


Fethiye Yat Limanı Atık Kabul Tesisi


Yürürlükteki Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği, Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Çevre Mevzuatı’nın diğer ilgili hükümleri gereği Fethiye Limanı’na ait atık kabul tesisiyle ilgili çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Buradan kaynaklı katı ve sıvı atıkların alım işlemi, Denizcilik Atıkları Uygulama Sistemi önderliğinde yürütülmektedir.


Mavi Dalga Projesi


Fethiye Belediyesi, Travel Foundation, Deniz-Temiz Turmepa, Deniz Ticaret Odası ve D-Marin Göcek işbirliğiyle yürütülen Mavi Dalga Projesi, turizm sektöründe faaliyet gösteren kişilere ve turistlere denize, çevreye yönelik tehditleri anlatmayı, bu konularda farkındalığı artırmayı hedeflemektedir. Proje, sektörde ve turistler arasında sürdürülebilir uygulamaların düzeyini yükseltmeyi, daha temiz ve çekici bir turizm ürünü yaratmayı, yerel paydaşlar arasında güçlü ilişkiler kurmayı, deniz turizminin gelişimini izleme/değerlendirme yöntemlerini uygulamaya geçirmeyi, deniz turizmi faaliyetlerinin yüksek olduğu diğer benzer bölgelerde de bu uygulamaları yaygınlaştırmayı hedeflemektedir.


Mavi Dalga Sürdürülebilir Turizm Projesi Ortaklığı Kapsamında Yapılan Çalışmalar:


  1. Sürdürülebilir Denizcilik Uygulamaları Kitapçığı 

  2. Sürdürülebilir Denizcilik Uygulamaları Atölye Çalışmaları 


Mavi Bayrak


Uluslararası Mavi Bayrak Ödülü, dünyada en yaygın kullanılan ve halk nezdinde en çok kabul gören çevre ödüllerinden biridir. Amacı, ödüllendirme yoluyla kıyıların korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. Ödülün yalnızca bir yıl geçerli olması, çalışmaları her yıl yenilenmesini sağlamaktadır. Ödülün kaybedilmesi, kıyı işletmeleri ve yerel yönetimler için önemli bir yaptırım unsuru olmaktadır.


Belediyemiz sınırlarındaki on tane plajda ve tesiste (Liberty Hotels Likya, Belceğiz Halk Plajı, Kumburnu Halk Plajı, Hotel Meri, Suncity Beach Club, Hillside Beach Club, Barut Fethiye Sensatori, Sugar Beach Club, Club Tuana Fethiye, Blue Point Beach), iki marinada (Ece Marina ve D-Marin Göcek) mavi bayrak bulunmaktadır.

      

Belediye kategorisinde 2021 Yılı En İyi Çevre Eğitim ve Bilinçlendirme Etkinlikleri Ödülü’nün Fethiye Belediyesi’ne verileceği öğrenilmiştir. 


Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


ALİM KARACA: 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulmasıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği konu hakkındaki gerekli yetki Muğla Büyükşehir Belediyesi uhdesinde bulunmaktadır.


Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


ALİM KARACA: Mavi Dalga Projesi ve Akıllı Şamandıra Projesi kapsamında işbirliği yapılan kurum ve kuruluşların adları verilmiştir.


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


ALİM KARACA: Fethiye Atık Su Arıtma Tesisi (evsel nitelikli), 6360 sayılı kanun ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunmaktadır. Fethiye Atık Su Arıtma Tesisi, 22.394 m³/gün tasarım debisine ve 112.000 kişi kapasitesine göre projelendirilmiştir, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ikinci etap kapasite artırım çalışmaları başlatılmıştır. 


Önerilen Haberler