YÜKLENİYOR
Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?
BARIŞ AYHAN: Belediyemiz bünyesinde ikinci sınıf düzenli depolama tesisi bulunmaktadır. İkinci sınıf düzenli depolama tesisi, belediye atıklarıyla tehlikesiz atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesistir.
İkinci sınıf düzenli depolama tesislerinde aşağıdaki atıklar depolanır:
-20.02.01 biyolojik olarak bozulabilir atıklar,
-20.03.01 karışık belediye atıkları,
-20.03.02 pazardan kaynaklanan atıklar,
-20.03.03 sokak temizleme kalıntıları.
Kap kapsamında kompast ve mekanik ayrıştırma tesisi kurulması için yaptığımız başvuru kabul edilmiştir, ihale aşamasındadır, tesisin iki yıl içinde tamamlanması beklenmektedir.
Biokütle Elektrik Enerji Üretim A.Ş.’yle yapılan sözleşme gereği gazdan elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulum çalışmaları başladı. Tesisin Haziran ayı sonuna kadar faaliyete geçmesi beklenmektedir.
Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?
BARIŞ AYHAN: Belediyemiz sınırları içerisindeki kanalizasyon atık suyu İller Bankası aracılığıyla arıtılmaktadır, iki tane ön atık su ve ön arıtma derin deniz deşarj sistemi, bir tane biyolojik arıtma tesisi yapılmıştır. Ancak Çukurbağı mevkisinde yapılan Kuzey Derin Deniz Deşarjı Tesisi’nin denize döşenen borusu, o bölgenin açık deniz ve kayalık olması nedeniyle tutturulamamıştır, kopmuştur. Bu nedenle Kuzey Derin Deşarjı Tesisi, şu an için aktif değildir.
Akliman bölgesine yapılan biyolojik tesisin çalışması için günlük belli miktarda atık suyun gelmesi gerekmektedir. Bilhassa cezaevi bölgesinin yeni imar planına kamusal alanların ve yurt binalarının çoğunlukta olduğu yapılaşma şekli getirilmiştir. Devam eden kamusal yatırımlar, yeni yapılan devlet hastanesi ve özel sektör yurt inşaatları, bu debi ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak boyuttadır. Yeni imar planına uygun olarak yapılacak olan şebeke hatlarının tamamlanmasına müteakip bu bölgenin kanalizasyon sorunu çözülecektir.
Kentimizin büyük ölçekli imar planı ve buna bağlı atık su, içme suyu ve yağmur suyu projeleri hazırlanmıştır. Projelerin tamamlanması için Dünya Bankası’yla kredi anlaşması imzalanmıştır, fizibilite çalışması tamamlanmak üzeredir.
Korucuk, Osmaniye, Bostancılı ve Ordu Köyü’nün tamamı belediye sınırlarına dahil olmuştur, mahalle statüsüne geçmiştir. Bu bölgelerin az bir kısmı kentin şebekesine bağlıdır. Bir kısmı, geçici hatlarla şebekeye bağlanmıştır. Bir kısmı ise, derelere akmaktadır. Akliman, Bostancılı, Ordu ve Korucuk Mahalleleri’ni kapsayan imar planına bağlı olarak yapılacak altyapı imalatıyla bu bölgelerin kanalizasyon sorunu da çözüme kavuşturulacaktır.
Kentimizin tamamını kapsayacak şekilde içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebeke hattı yapımı için İller Bankası aracılığıyla Dünya Bankası’yla ilk beş yıl ödemesiz, otuz yıl vadeli 15.700.000,00 avro tutarında kredi anlaşması yapılmıştır. Fizibilite çalışmaları tamamlanmak üzeredir. İhale aşaması için çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.
Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?
BARIŞ AYHAN: Meslek örgütleriyle, STK’larla, üniversite öğrencileriyle birlikte temizlik kampanyaları yapıyoruz, çevre kirliliğinin önemine dikkat çekmeye çalışıyoruz. Vatandaşlardan, meslek örgütlerinden, STK’lardan ve öğrenci gruplarından gelen projelere de her türlü desteği veriyoruz.
Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?
BARIŞ AYHAN: İkinci sınıf düzenli depolama tesisi bünyesinde kimyasal arıtma ünitesi bulunmaktadır. Biyolojik, fiziksel, fizikokimyasal susuzlaştırma sisteminin bulunacağı yeni bir arıtma sistemi kurulması için çalışmalar yapılmaktadır.